Svátek má Valérie
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Půl miliónu lidí chce, aby Evropa dál chránila svou přírodu

1433334449 2Více než půl milionů Evropanů požádalo Evropskou komisi, aby zachovala současnou funkční legislativu, která chrání přírodu a vrací do naší krajiny vzácná zvířata a rostliny. Evropským environmentálním organizacím se tak podařilo vytvořit zdaleka největší veřejnou konzultaci v historii Evropské unie. 

 

Výsledek má pro ochranu přírody velký význam. Potvrzuje a konkrétními čísly dokládá, že lidem na ochraně přírody záleží a jsou ochotni pro to něco udělat.

"Ukázalo se, že když veřejnost dostane možnost říci svůj názor k zákonům, ráda a v hojném počtu tuto možnost využije. A to i v případě evropské legislativy, která u nás nepatří mezi nejpopulárnější témata," uvedla Marta Kotecká Misíková, ředitelka asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Zveřejnění oficiálních výsledků veřejné konzultace, jejíž kampaň se v rámci Evropské unie vedla pod názvem Nature Alert (v Česku Klenoty přírody v ohrožení) se očekává na podzim 2015 a finální rozhodnutí o budoucnosti směrnic by mělo padnout do června 2016.

Nejvíce, přes 100 tisíc hlasů, dodali občané údajně euroskeptické Velké Británie, Česko se svými 8,5 tisíci hlasy obsadilo 10. místo a za ním jsou ještě některé daleko početnější státy Unie.

Počty hlasů po jednotlivých státech Evropské unie.