Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Krása pro oči i ruce na výstavě (Ne)viditelná Olomouc

P 20150922 111620Jaký je na omak mech, jak voní? Na tuto a mnohé další otázky najdete odpověď na výstavě (Ne)viditelná Olomouc, která je až do prosince 2015 k vidění v Olomouci na ulici Křížkovského 5. Zajímavou expozici florálních objektů mohli vidět návštěvníci letní Flóry. Ti, kteří to nestihli, nebo si chtějí prohlédnout tato umělecká díla znovu, mohou navštívit právě (Ne)viditelnou Olomouc. Všechny objekty lze vnímat hmatem a čichem a některé i sluchem.

Autory prací jsou studenti lednické Zahradnické fakulty Mendlovy univerzity v Brně pod vedením Ing. Jiřího Martinka, Ph.D., proděkana Zahradnické fakulty. Objekty vznikly na popud Svazu květinářů a floristů ČR v rámci projektu Květiny čtyřmi smysly, který podpořilo Ministerstvo zemědělství.

 Co ho vedlo k realizaci tohoto zajímavého projektu, přibližuje jeho autor Tomáš Svoboda, tajemník Svazu květinářů a floristů ČR:

„Zkušenost se zrakově postiženými jsme získali již v roce 2013, kdy jsme pořádali jako každý rok Mistrovství floristů ČR – Děčínská kotva na téma Floristika čtyřmi smysly – Pocta Otto Wichterlemu, při příležitosti 100. výročí narození proslulého českého vědce a chemika, vynálezce měkkých kontaktních čoček, Otty Wichterleho. Po skončení soutěže jsme v rámci výstavy soutěžních prací pro veřejnost, uspořádali na Děčínském zámku workshop pro zrakově postižené, kde se prostřednictvím různých smyslů potkali s květinami. Spolupracovali jsme se SONS ČR i s německými nevidomými, kteří se workshopu taky účastnili.

Na základě této první zkušenosti jsme posléze několikrát vyhlásili na Floře Olomouc Floristickou soutěž s tématem kytice nebo dekorace pro zrakově postiženou osobu, kde jsme jednou vytvořené kytice i dražili a výtěžek pak věnovali TyfloCentru Olomouc. Při všech zmíněných akcích jsme měli velmi pozitivní odezvy, a když jsme zjistili, že TyfloCentrum Olomouc uspořádalo výstavu (Ne)viditelná Olomouc, které trvání bylo ještě prodlouženo, rozhodli jsme se vytvořit i projekt Květiny čtyřmi smysly a podpořit tak tuto výstavu.“

Vedle florálních objektů si můžete prohlédnout také stálé součásti expozice a to část, která je v absolutní tmě, a kde si můžete vyzkoušet, jak se žije nevidomým v Olomouci. Průvodci Vám budou sami nevidomí. Ve světlé části se pak můžete seznámit s pomůckami a hrami, které nevidomí a slabozrací užívají v běžném životě. „Výstava bude v prosinci končit, proto s návštěvou příliš neotálejte!“ vzkazuje Petr Zavadil, ředitel TyfloCentra Olomouc, které výstavu (Ne)viditelná Olomouc provozuje.

Provoz výstavy v roce 2015 finančně podpořili: Olomoucký kraj, Nadace Partnerství – Program švýcarsko-české spolupráce, Ministerstvo kultury a statutární město Olomouc.

Provozní doba výstavy:

  • pondělí: zavřeno
  • úterý: 9:00 – 13:00
  • středa: 9:00 – 13:00, 13:30 – 17:00
  • čtvrtek: 9:00 – 13:00
  • pátek: 9:00 – 13:00
  • sobota: 9:00 – 13:00, 13:30 – 17:00
  • neděle: 9:00 – 13:00, 13:30 – 17:00

Návštěvu výstavy je možné a vhodné rezervovat na http://www.neviditelnaolomouc.cz/registrace/, nebo telefonicky na telefonu 583 034 514. Kontakt: Romana Hladišová, vedoucí výstavy (Ne)viditelná Olomouc, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , 603 927 949