Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Evropská unie z první ruky. Na stáži pod křídly OK4EU

1c5bb781f2Od prvního září letošního roku se mým dočasným domovem stalo centrum Evropské unie, město Brusel. A jak k tomu došlo? Na závěr svého studia na Univerzitě Palackého v Olomouci jsem si položila otázku, která jistě trápí mnoho vysokoškolských absolventů - "Co budu dělat dál?". A odpověď jsem dostala vzápětí. Byla jsem vybrána na pracovní stáž do sdružení OK4EU, které zastupuje Olomoucký kraj v Bruselu.

Hned první den v Bruselu jsem byla seznámena s chodem kanceláře a zjistila, co práce pro sdružení OK4EU obnáší. Poté jsem se zapojila do každodenního pracovního procesu. Velmi přínosné jsou pro mne zdejší konference a workshopy konané v evropských institucích, kterých se účastním a následně z nich vytvářím zápisy. Dále vyhledávám informace o aktuálním dění v EU, pomáhám s přípravou akcí, které sdružení pořádá, nebo chystám podklady pro delegace, které k nám zavítají.

Začátky zde nebyly úplně jednoduché, ale rychle jsem si zvykla a osvojila si i některé pro mě neobvyklé činnosti jako praní ve veřejné prádelně nebo zastavování autobusů na znamení. Samotný Brusel je pro mě městem protikladů. Na jednu stranu zde narážím na časté dopravní zácpy, hluk a nepořádek. Na druhou stranu mě neustále překvapuje svojí pestrostí a bohatým kulturním životem. Nespočet rozlehlých parků, nádherné historické centrum, moderní architektura i obyčejné nedělní trhy mi zdejší pobyt velmi zpříjemňují, v Belgii je navíc mnoho krásných míst, která se snažím postupně objevovat.

Neuplynuly ani dva měsíce a již jsem se zúčastnila několika důležitých událostí. Prezentovala jsem Olomoucký kraj na Evropském týdnu sportu a Univerzitu Palackého v rámci Dne studentské mobility. V týdnu od 12. října proběhla jedna z hlavních unijních událostí, a to Evropský týden regionů a měst, na kterém vystoupil i zástupce Olomouckého kraje.

Mé dosavadní působení v Bruselu hodnotím velmi pozitivně a každý den se těším z nových zážitků. Poznala jsem zde mnoho zajímavých lidí, zdokonaluji se v cizích jazycích a neustále doplňuji své znalosti o fungování EU. Věřím, že to vše bude mít přínos i pro mé budoucí zaměstnání.

Lenka Vodehnalová, studentka Univerzity Palackého v Olomouci

ok4eu-v-cz