Svátek má Irena
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Únorové předsednictvo opět hlavně o financích. Ale už s výsledky.

10653439 1141827169195958 5466366893872345139 nDruhé letošní jednání předsednictva Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO OK) proběhlo ve čtvrtek 4. února odpoledne tradičně v prostorách sdružení OK4EU v olomouckém Regionálním centru. Na programu byla především situace ohledně dotací na činnost UNO OK ve prospěch neziskových organizací našeho regionu. Aktuálně jsme požádali o dotace na projekt "Spojujeme a inspirujeme neziskovky 2016" všechna okresní města našeho kraje, a to v částkách poměrně odpovídajících počtu neziskových organizací, které v daném okrese UNO OK podporuje. Projekt zahrnuje celoroční činnost - semináře, setkávání neziskovek podle oborů či území, v nichž působí, aktualizaci obsahu webu uno-ok.cz, podradenství, výměnu zkušeností a dobré praxe a další aktivity ve prospěch neziskového sektoru ve všech pěti okresech Olomouckého kraje. Nejrychlejší bylo město Šumperk, které už schválilo stotisícovou podporu jako uznání prospěšnosti toho, co pro neziskový sektor děláme.

Pokud se týká pokračování spolupráce nevládních organizací z našeho regionu a jeho partnerského Opolského vojvodství v Polsku, chtěli bychom využít program malých projektů vyhlašovaný Euroregionem Praděd. Zatím čekáme na termín pro podávání žádostí. "Naši" Poláci se ale k nám chystají bez ohledu na finance už zanedlouho, abychom společně upřesnili témata spolupráce v následujícím období a projekt pro Euroregion byl co nejkonkrétnější.

Specifickou oblastí, a to problematikou sociálního začleňování a organizacemi, které v tomto oboru působí, se bude zabývat projekt, který jsme podali do výzvy v rámci OP Zaměstnanost. V případě, že bude podpořen, čeká vybrané neziskovky aktivní v oblasti sociálního začleňování půldruhého roku vzdělávání, podpory a poradenství šitého na míru. Tento balíček by jim měl pomoci k větší stabilitě a profesionitě jejich služeb. Výsledek budeme bohužel znát až někdy okolo prázdnin, ale pokud to vyjde, bude to stát za to.

Kromě záležitostí finančních se předsednictvo zabývalo i věcmi organizačními a členskými. Vzalo na vědomí odstoupení členky předsednictva Aleny Logo UNO barevne 1Jüttnerové z osobních důvodů, přijalo novou členskou organizaci, spolek Kornet Music z Lipníka nad Bečvou, a stanovilo v souladu se závěry ledového krajského sněmu členský příspěvek pro členy UNO OK ve výši 100 Kč na organizaci a rok. Splatný je do konce dubna.