Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Záhliničtí čápi jsou on-line, podívejte se

Cap ZahliniceJiž druhým rokem může veřejnost sledovat on-line na internetu dění na čapím hnízdě, které se nachází na komíně bývalého uzenářství, nyní Hostince U Čápa v Záhlinicích. Čápi bílí hnízdí v Záhlinicích od roku 1973 a v loňském roce zde vyvedli dvě mláďata. I letos je již hnízdo obsazeno párem čápů, které můžete sledovat na webu neziskové organizace Cyrilek.net z.s., která zajišťuje internetovou kameru a přenos z hnízda čápů. Zajímavá videa ze záhlinického hnízda jsou ke shlédnutí zde, mezi nimi například i boj o hnízdo.

 

Čápi na komíně Hostince U Čápa hnízdí takřka každoročně a vyvádějí jedno až čtyři mláďata. Čápi k nám přilétají koncem března ze zimovišť v jihovýchodní Africe. V dubnu snášení 2 až 6 vajec, ze kterých se po 31 dnech líhnou mláďata. Po 55 až 68 dnech jsou mláďata schopna letu. Hnízdit začínají ve věku 3 až 4 let. Nejstarší kroužkovaný čáp se dožil 26 let.

Pokud i u vás hnízdí čápi a chcete ornitologům pomoci s jejich mapováním, tak všechna jejich dosud známá hnízda najdete zde. Můžete zadávat informace o jejich příletu, o počtu mláďat i fotografie jejich hnízd.

[Jiří Šafránek,  Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO]