Svátek má Marek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Přípravy II. ročníku Konference Naše příroda v plném proudu

naše příroda 1II. ročník Konference Naše příroda se uskuteční v úterý 29. listopadu 2016 v Olomouci v Clarion Congress Hotelu (Jeremenkova 36). Konferenci pořádá spolek Naše příroda z. s., pod záštitou Ministerstva životního prostředí. Odborný program je připravován ve spolupráci s panem Ing. Janem Moravcem z Českého svazu ochránců přírody a dalšími znalci ze státních i nestátních institucí. Hlavním tématem konference bude letos Voda v krajině.

Člověk nemusí být zrovna zarytým ekologem nebo ochráncem přírody, aby vnímal význam tohoto sousloví. Jednou je jí moc, jindy málo. Můžeme se klidně přít, do jaké míry za klimatické změny může člověk a do jaké míry jde o přírodní jev, nikdo soudný však nemůže popřít, že klima se výrazně mění. Důsledkem jsou stále četnější výskyty extrémních jevů, ať již jde o povodně či velká sucha. O tom, jaký budou mít dopad, rozhoduje do značné míry stav krajiny. Vyvážená krajina dokáže lecjaký extrém zmírnit, ta narušená negativní jevy naopak ještě zesílí. A pokud je řeč o vodě, klíčovou roli hrají mokřady a drobné vodní plochy. Pozitivní ovlivňování vodního režimu však není jediným důvodem, proč se o tyto biotopy zajímat a proč je chránit, případně obnovovat. Mokřady jsou i domovem řady zajímavých a vzácných druhů rostlin a živočichů, jsou zpestřením krajiny a pro mnohé milovníky přírody jsou bez nadsázky krásné. O tom všem bude připravovaná konference. Respektive o něčem z toho, protože o vodě v krajině by se dalo povídat měsíce.

naše přírodaNáplní konference budou zejména odborná sdělení a konstruktivní diskuze nad pozitivním ovlivňováním vodního režimu v krajině, výměna zkušeností nad stávajícími a plánovanými revitalizačními projekty nejen z českého prostředí, ale i z prostředí sousedních států. Konference je určena především pro posluchače z veřejné správy, akademické půdy a nestátních neziskových organizací. Vítáni jsou ale všichni, kdo chtějí přijít!

Předběžný program konference:

Ochrana vod ve vztahu k celkovému stavu krajiny

Revitalizace vodních toků (potoků a řek)

Zkušenosti ze zahraničí

Mokřady jako specifický biotop

Ochrana a revitalizace mokřadů, tůní a rašelinišť

Aktuální program bude dále upřesňován na webových stránkách konference www.konference-priroda.cz, kde se mohou účastníci registrovat on-line.