Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Kupte si pastelku „umění žít ve tmě“

bila pastelkaDne 12. října proběhne u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole celonárodní veřejná sbírka Bílá pastelka. Bílá pastelka připomíná bílou hůl, která není jen symbolem slepoty, ale je především symbolem důstojného života nevidomých. Bílá hůl zvyšuje bezpečnost nevidomých v dopravním provozu a pomáhá zrakově postiženým s orientací v okolním prostředí. Občané měst Olomouce, Mohelnice, Litovle, Lutína, Prostějova, Přerova, Zábřehu, Jeseníku, Šumperka, stejně jako ostatních měst na celém území republiky, budou mít příležitost koupit si bílou pastelku „umění žít ve tmě“ a podpořit služby pro zrakově postižené, které bezplatně poskytuje obecně prospěšná společnost Tyfloservis (tel: 585 428 111) a Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR (585 427 750).

Regionální střediska obou organizací sídlí v Olomouci na ulici I. P. Pavlova 69 (budova Jalta). Pracoviště Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých jsou také v okresních městech kraje, do kterých pracovnice Tyfloservisu za klienty dojíždí. Bezplatné služby jsou tedy dostupné všem, kteří mají v dospělém věku vážné potíže s viděním v celém Olomouckém kraji.

Tyfloservis pomáhá nevidomým a slabozrakým na cestě k samostatnosti již 25. rokem např. nácvikem orientace v prostoru, výukou Braillova bodového písma, výukou psaní na klávesnici počítače, nácvikem podpisu a nácvikem jakýchkoli sebeobslužných dovedností. Výuka probíhá často u klienta v domácím prostředí, bere do úvahy potřeby, možnosti a schopnosti zrakově postiženého člověka. Častým důvodem návštěvy v Tyfloservisu je také výběr vhodné optické pomůcky, která umožní opětovné čtení, pokud brýle již nepomáhají.

Sbírka má mnohaletou tradici a dobré jméno. Dobrovolníci v tričkách s logem sbírky budou nabízet veřejnosti ke koupi za 20,- Kč bílou pastelku (s bílou nebo i barevnou tuhou). Každá dvojice bude vybavena zapečetěnou kasičkou, jmenovkami s plnou mocí a na požádání předloží osvědčení o konání sbírky.

Výtěžek sbírky je každoročně pro tyto neziskové organizace významným zdrojem prostředků. Podpoří služby Tyfloservisu i celostátní projekty Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých např. výcvik vodicích psů, odstraňování dopravních a orientačních bariér, vydávání časopisu pro nevidomé, ale rovněž podpoří služby sociálně právní poradenství a volnočasové aktivity v jednotlivých regionech.

V roce 2015 činil výtěžek sbírky v celé republice 1 729 028,- Kč.

Rozhlasový spot pro kampaň Bílá pastelka 2016 namluvil herec Václav Jílek.

Organizátoři děkují všem dárcům i dobrovolníkům. Více informací na www.bilapastelka.cz, www.tyfloservis.cz, www.sons.cz.