Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

"Sousedů se nebojíme!" Malá liška přivítá v Olomouci Rakušany a vyjede za známými na jih Německa

IMG 5977 1Olomoučtí Přátelé přírody jsou známí tím, že u nich má důležité místo důraz na pěstování přeshraničních kontaktů s podobně zaměřenými kolektivy. Zařazení jejich skupiny Malá liška do celosvětového hnutí, které má své členy na všech obydlených světadílech, k tomu přímo vybízí.   Už delší dobu trvá partnerství olomouckých Přátel přírody s kolegy z jihoněmeckého Metzingenu. Od září 2011, kdy Olomoučáci vyjeli poprvé poznat kraj okolo Stuttgartu, toho spolu ať už v Německu, nebo tady na Moravě i jinde v Česku zažili spoustu a někteří ze členů jsou i během roku v osobním kontaktu.

"Cílem společných aktivit je poznávat své sousedy jejich očima, nikoli tak jako s cestovkou. Učit se z historie, pozorovat jinou kulturu a seznamovat se s krajem, kde naši partneři žijí. A oni to mají také tak." říká Hynek Pečinka, předseda skupiny Malá liška. "Důležité pro nás je společně zažít zajímavé okamžiky. Třeba spolu vařit, jít na túru nebo přijít na návštěvu přímo do rodiny a strávit společný večer. Takto se o sobě navzájem hodně dozvíme a baví nás to víc, protože nejsme jen diváci, ale přímo aktéři." dodává Pečinka.

metzingen 208S metzingenskými Přáteli přírody probíhala v minulosti až dvě vícedenní setkání ročně. Jejich účastníci tak měli možnost poznat se navzájem opravdu důkladně a mají hromadu společných zážitků, které běžné cestování nepřinese. Bohužel obě skupiny dělí vzdálenost více než tisíc kilometrů, která nedovoluje častější kontakt. Po loňské pauze, kdy se shodou okolností Přátelé přírody z Olomouce se svými západními partnery neviděli, se chystá podzimní výjezd do Metzingenu, a to nejen za vinobraním.

Skupina Malá liška má po zkušenostech chuť rozvíjet mezinárodní kontakty, ideálně by měla navázat partnerství ve všech sousedních zemích Česka. Letos se chce věnovat jižnímu směru. Na Velikonoce přijedou do Olomouce členové skupiny Přátel přírody z vídeňské čtvrti Penzing. Připraveno pro ně bude netradiční poznávání Olomoucka, na které naváže v létě společná desetidenní cyklo- a pěší turistika po střední Moravě. Pokud si členové obou skupin "sednou", dá se očekávat podobný model napřesrok ve Vídni.

DSCN8498Olomoučtí Přátelé přírody by ale rádi našli zajímavé partnery i na Slovensku a v Polsku. Pokud znáte kolektiv ochotný s nimi spolupracovat, sem s ním. Podobné aktivity pomáhají totiž mít nadhled nad věcmi, které se z pohledu českého rybníčku zdají jako velký problém, pomáhají rozšiřovat obzory a odbourávat častokrát nepodložené obavy a předsudky z cizího. A v neposlední řadě poznávat cizí kraje a dostávat se jim pod kůži více, než když se jimi jen projede s cestovkou.

Pokud se k mezinárodním aktivitám olomouckých Přátel přírody - skupiny Malá liška chcete přidat i vy, jste vítáni. Podmínkou není znát cizí jazyk, ale mít otevřenou a tolerantní mysl a ochota prožít něco nového. Odměnou vám budou netradiční zážitky a nové kontakty na fajn lidi, kterých není v dnešní době nikdy dost.

Přátelé přírody, z. s. - skupina Malá liška

 

Žijeme přírodou, historií a kulturou. Rádi ovlivňujeme svět kolem sebe. - kontakt zde.