Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Tulipánový měsíc ve znamení jara i naděje

Amelie DobrovolníkJiž celkem pátý ročník charitativního projektu Tulipánový měsíc, který zviditelňuje potřebnost psychosociální pomoci pro onkologicky nemocné a jejich blízké, pořádá v průběhu celého měsíce března nezisková organizace Amelie. Pod hlavičkou olomouckého Centra Amelie se mohou nemocní i širší veřejnost těšit na řadu zajímavých akcí.

„Přivolejme s jarem i naději“ je motto Tulipánového měsíce, projektu, který v březnu již popáté realizuje nezisková organizace Amelie, z.s. Upozorňuje jím na potřebu podpory onkologicky nemocných a jejich blízkých nejen v oblasti léčby, ale i v oblasti psychosociální pomoci. Zároveň nabízí veřejnosti zapojení do akcí, které se dějí v Olomouci, Praze, Liberci a ve Středočeském kraji. V Olomouci se tento projekt realizuje pod hlavičkou místního Centra Amelie, přičemž Tulipánový měsíc zde byl zahájen výzdobou Onkologické kliniky Fakultní nemocnice. „Do přípravy jarní výzdoby, kterou se pravidelně snažíme rozveselit prostory onkologické kliniky, se zapojili nejen naši ochotní dobrovolníci, ale i žáci a studenti několika místních škol. Sešlo se nám téměř pět stovek veselých výtvorů, které již nyní zdobí onkologii. Pro zdejší pacienty navíc chystáme také příjemný program v podobě tvořivých dílen nebo hudebního jukeboxu,“ upřesnila Tereza Kvapil Pokorná, koordinátorka Centra Amelie Olomouc. 

Dobrovolníci Amelie zpříjemňují pacientům pobyt na lůžku i v ambulantní části onkologie pravidelně několikrát do týdne. Vedle svých běžných dobrovolnických činností zde budou rozdávat i letáky s informacemi o psychosociální pomoci. „Každý, kdo má zájem a chuť se může zapojit do podpory Tulipánového měsíce. Hledáme dobrovolníky, kteří nám pomohou s propagací a organizací benefičních akcí. Veřejnost může podpořit svou návštěvou naše akce či zakoupit benefiční kytici z květinářství Florea.cz. Naším cílem je však především upozornit na potřebu podpory pro onkologicky nemocné a jejich blízké a také nabídku bezplatné psychosociální pomoci, kterou jim Amelie může poskytnout. Navzdory tomu, že je naše společnost poměrně vysoce informačně vyvinutá, se stále setkáváme s tím, že řada nemocných o našich službách nemá informace ve chvíli, kdy je to nejvíce potřeba. I malá podpora jednotlivce, například prostřednictvím umístění nebo předání našeho informačního letáku, může představovat velkou pomoc,“ vybídla k aktivitě Tereza Kvapil Pokorná. 

Také přímo v Centru Amelie Olomouc bude probíhat pestrý program. V pondělí 20. března se uskuteční Arteterapeutický workshop pod vedením arteterapeutky a psycholožky olomouckého Centra Amelie, Marie Pijáčkové. Vyvrcholením programu olomouckého Tulipánového měsíce bude Benefiční divadelní představení studentů Církevního gymnázia Německého řádu, které se uskuteční 31. března od 17 hodin v Domu dětí a mládeže Olomouc.

Více informací o projektu Tulipánový měsíc 2017 lze získat zde.

Více informací o programu projektu v Olomouci lze získat na telefonním čísle +420 739 005 123, emailu  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  nebo na oficiálních webových stránkách Amelie.

[Tisková zpráva, Amelie, z.s.]