Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

UNO do ANNO. Neziskovky z Olomouckého kraje získají stálé zastoupení v celostátní profesní organizaci svého sektoru

ANNO logo1Na svém březnovém jednání souhlasilo předsednictvo naší Unie se vstupem do Asociace nestátních neziskových organizací České republiky (ANNOČR). "Tento krok, který jsme po léta zvažovali, přišel na řadu v souvislosti s tím, že delší dobu pozorujeme pozitivní změny v této celostátní střešní organizaci zaštiťující neziskový sektor. Ty se týkají jak činnosti, tak osob jejích představitelů. I proto jsme se v posledním roce začali podílet na některých aktivitách asociace, například jsme v našem regionu zajišťovali anketu Osobnost neziskového sektoru," říká místopředseda UNO Hynek Pečinka.

Nevládní organizace ze všech pěti okresů Olomouckého kraje tak členstvím jejich Unie v ANNOČR odteď získají trvalé zastoupení v asociaci sdružující český neziskový sektor napříč obory jeho činnosti a s ním přístup k důležitým informacím, možnost ovlivňovat politiku státu k neziskovému sektoru na celostátní úrovni, vyměňovat si know how a navazovat partnerství pro své projekty napříč Českem.

Aktuálním cílem asociace je zlepšovat postavení neziskového sektoru ve vztahu k veřejné správě v Česku.

"Naše role je při komunikaci s institucemi státu i samosprávy významná, protože také veřejná správa potřebuje trvalého a srozumitelného partnera, u kterého se může spolehnout na jeho reprezentativnost i legitimitu a z toho plynoucí konstruktivní postoje i odpovědnost za dodržování vzájemných dohod," vysvětluje roli ANNOČR její předsedkyně Martina Berdychová.

V současné době má ANNOČR 45 přímých členů, kteří spojují přibližně 900 vlastních členských neziskových organizací a reprezentují více než 1,3 milionu občanů. Podobně jako Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje v rámci našeho regionu, zabývá se ANNOČR v celostátním měřítku informační a poradenskou službou členským organizacím a obhajuje jejich zájmy. Více o asociaci najdete zde.

Image

  Senat-expertni-skupina-NNO-3