Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

23. ročník festivalu Dny umění nevidomých na Moravě hostí nevidomou německou malířku Silju Korn a slabozrakého britského malíře Jonathana Huxleye

Silja KornSjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z. s. pořádá Dny umění nevidomých na Moravě - festival zrakově postižených umělců a souborů, jejichž jsou nevidomí a slabozrací rozhodujícími činiteli. Koná se každoročně již od roku 1995 v období jara a léta ve vybraných městech především střední a východní Moravy. Cílem festivalu je představit nejširší veřejnosti nadané zrakově postižené umělce a přesvědčit ji tak o tom, že nevidomý člověk má pouze ztížené zrakové možnosti, ale jinak je zcela schopen být nedílnou součástí společnosti.

letošním roce Vás Knihovna města Olomouce a SONS ČR, z. s. - Oblastní odbočka Olomouc srdečně zvou na výstavu obrazů britského malíře Jonathana Huxleye. Slabozraký malíř s mnoha mezinárodními úspěchy, který je kvůli vadě zraku velmi citlivý na světlo, nejčastěji tvoří v zatemněném ateliéru pomocí ultrafialového záření a fluorescenční (světélkující) barvy. Při své práci občas využívá vidícího asistenta. Výstava jeho děl se koná v prostorách Knihovny města Olomouce, pobočce Jungmannova 25 od 3. července do 31. srpna 2017.

Německá nevidomá malířka Silja Korn vystavuje svá plátna od 10. do 31. července 2017 v prostředí vstupní haly Regionálního centra Olomouc, Jeremenkova 42. Její obrazy jsou velmi barevné, používá pastovité, většinou akrylové barvy, které silně nanáší štětcem, špachtlí nebo rukama. Kromě toho pracuje s různými pastami, pískem, provázkem, tvrzeným papírem a jinými materiály. Výslednou povrchovou strukturu obrazu lze po zaschnutí nahmatat. Říká, že fantazie nezná hranic a každý si může pod jejím obrazem představit něco jiného.

Vstup ne obě akce je volný.

 

Silja Korn

Její motto: „Naslouchej nejen ostatním, ale také sobě.“

Silja Korn se narodila v Berlíně v roce 1966. V šesti letech začala navštěvovat školu pro zrakově postižené. Ve 12 letech při autonehodě přišla o zrak zcela a musela přejít do školy pro nevidomé. Vystudovala obor vychovatelství. Po skončení studia se stala první diplomovanou nevidomou vychovatelkou a v této pozici pracuje doposud.

Silja Korn je vdaná, má 1 syna a spoustu koníčků. Její vášní je především malování a fotografování. Na webových stránkách Insider v posledních třech letech vystavovala svá fotografická díla. Na webové stránce handicap24 byla některá její fotografická díla nominována na fotografii měsíce. Své obrazy vystavovala na více než 50 výstavách. Má i stálou výstavu obrazů v restauraci Gemeinschaft blinder Freunde (Společenství nevidomých přátel) v Berlíně. Během kampaně Rovné příležitosti pro všechny byla jmenována tváří roku. Sama o sobě říká, že její svět není tmavý, ale mnohobarevný.

 

Jonathan Huxley

Motto: „Někdy jsou mé chyby lepší než mé nejpropracovanější plány.“

Jonathan Huxley se narodil roku 1965, žije v Londýně. O malování se zrakovým hendikepem říká: „Nutnost je matka vynálezu a v procesu přeměny mého dne do noci, jsem získával ty nejlepší nápady. Práce ve tmě vyvolává vzpomínky, v  mé paměti často nedokonale uložené. Vím, že jsou mnohé z nich časem zkreslené, rozmazané a tak mám tendenci domýšlet si chybějící části a zkrátka – tvořit příběhy. Práce bez vizuálního rozptylování je jiná. Poklidné, světle fialové světlo ultrafialové lampy a zářící pero v mé ruce bylo podobné tiché meditaci. Nejmenší vizuální vzpomínky začaly zaplavovat mou mysl. Začal jsem je všechny kreslit černým perem na zářící bílý papír. Nechtěl jsem je upravit nebo racionalizovat. Jen jsem je nechal volně vznikat jako automatické psaní.Desítky, pak stovky z nich. Drobné a bílé vzpomínky ležely ve tmě na podlaze mého studia...

Jonathan Huxley měl vlastní autorské výstavy v několika muzeích a galeriích, a to nejen v Anglii, ale třeba i v Paříži či v Miami, jeho díla se mimo jiné stala součástí výstav také v Boloni, v Dubaji, v japonské Nagoji či v prostorách budovy Evropského parlamentu ve Štrasburku. Několik jeho děl bylo vydraženo v aukcích, jiná vytvořil například pro švýcarskou ambasádu ve Washingtonu a pro publikaci UNESCO.