Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Květen a červen 2017 v Onko klubu Slunečnice Olomouc

3 Rekondice červen 2017 - před hotelem Petr BezručI měsíce květen a červen byly naplněny bohatými a různorodými činnostmi, do nichž se každá z nás, členek Onko klubu Slunečnice Olomouc, mohla zapojit. Vždyť jen sportovních aktivit, jako aqua aerobic, cvičení s hudbou, jóga, jsme se mohly zúčastnit dvakrát až čtyřikrát týdně. Členská schůze, konaná dne 4. května, byla mj. zaměřena na přípravu kytičkového dne, součástí byl i „blešák“. Místem červnových schůzí (stejně jako prosincových) je již tradičně restaurace Senimo. Jsou spojené s posezením a večeří. Letošní se uskutečnila 12. června. Výbor na ní zhodnotil činnost našeho klubu v prvním pololetí roku. Seznámil nás i s plánovanými akcemi v období od září do prosince letošního roku.

Na pravidelný jarní rekondiční pobyt jsme ve dnech 4. – 9. června zamířily do Beskyd. Byla to tak trochu novinka. Místa střídáme, ale přece jen nejčastěji navštěvujeme Jeseníky. Naše předsedkyně Zdena Křížková tentokrát vybrala krásný kraj pod Lysou horou, nejvyšším vrcholem Beskyd. Aktivitami nabytých pět červnových dnů jsme strávily v horském hotelu Petr Bezruč v Malenovicích a v jeho okolí.

4 Rekondice červen 2017 - akvagymnastika pod vedením HankyJako součást rekondičního pobytového balíčku jsme absolvovaly částečnou masáž, infra saunu nebo solnou jeskyni, denně hodinu plavání v bazénu se slanou vodou. Pod „taktovkou“ naší cvičitelky Hanky Krapkové probíhaly tělovýchovné aktivity. K patnáctiminutové ranní rozcvičce a pětačtyřicetiminutovému cvičení v podvečerních hodinách byla pro nás k dispozici tělocvična. Dvakrát jsme měly i půlhodinku akvagymnastiky.

Počasí nám přálo. Tak jsme dny využily i k četným vycházkám a turistickým výšlapům. Devět nás (z 28 účastnic) zdolalo vrchol Lysé hory. Liduška Kleislová dokonce dvakrát.  Oblíbenými cíli byly i četné hospůdky a restaurace v okolí jako třeba Dřevjanka u Zbuja, či na protější stráni hostinec U Veličků atd. Ochutnávaly jsme v nich místní speciality i pivko.

5 Rekondice 2017 -  účastnice výstupu na Lysou horuPoslední večer proběhl „velký“ turnaj účastnic v bowlingu. Zapojila se přesně polovina děvčat. Ostatní fandila. Atmosféra byla skvělá. Po skončení nechybělo vyhlášení výsledků a předání cen. Zvítězila Boženka Filipová. Pět dní pobytu uběhlo až moc rychle. Při pátečním návratu do Olomouce si některé z nás prohlédly malebné městečko Frýdlant nad Ostravicí.

Musíme v této souvislosti jmenovat Krajský úřad Olomouckého kraje, díky jehož dotaci, se rekondice uskutečnila.

Dne 13. června se konal 14. přátelský bowlingový turnaj v BEST sportcentru.  Naše družstvo stavíme pravidelně od loňského roku. Děvčata obsadila pěkné osmé místo z dvanácti účastníků.

Ráno v pátek 16. června nevěstila obloha nic dobrého, poprchávalo. A my, členky Slunečnice, jsme odjížděly na autobusový zájezd. Cílem byla Dolní Morava se stezkou v oblacích.

10 Dolní Morava 2017 -na vrcholu stezky v oblacíchNa místo jsme dojely kolem půl desáté. Nepršelo, ale přes mlhu jsme neviděly ani vrchol stezky. Svatý Petr se však nad námi smiloval. V deset hodin, kdy zahájila provoz lanovka, se již vyjasňovalo. A když jsme vyšly na vrchol stezky, úžasné vyhlídkové stavby ze dřeva a oceli, byla již slušná viditelnost. I sluníčko se na nás usmálo. Užily jsme si krásných výhledů i trochu adrenalinu. Některé z nás prolezly „rukávem“ z jednoho patra do druhého, většina se postavila na „kapku“ – trochu se houpající síť na vrcholu stezky s pohledem na pevnou zem o 50 m níže. Jen na tobogán jsme si netroufly.

Pár minut poté, co jsme se svezly lanovkou dolů a zamířily do restaurace, strhla se průtrž mračen. Tu jsme přečkaly při obědě nebo občerstvení. Po cestě na parkoviště k autobusu již bylo po dešti.

Při zpáteční cestě jsme navštívily ještě dvě zajímavá místa.

13 Loštice  - ve vstupní hale Muzea olomouckých tvarůžkůNejprve Muzeum olomouckých tvarůžků v Lošticích. Zaujala nás moderní a přitažlivá expozice v prostorách zpřístupněných v roce 2014. Přiblížila nám historii tvarůžků od nejstarších písemných zmínek o jejich výrobě v hanáckých vesnicích v okolí Olomouce, přes začátky strojní výroby v Lošticích, až do současnosti. V závěru prohlídky jsme se ocitly v podnikové prodejně, kde si řada z nás koupila tvarůžkové speciality. Některé členky si zašly na kávu či do tvarůžkové cukrárny.

Poslední zastavení bylo v Cholině, obci nedaleko Litovle. Jeho cílem byla návštěva soukromé sbírky ořezávátek. Prováděla nás majitelka sbírky paní Zdenka Piroltová. První ořezávátko dostala od svého tatínka někdy v roce 1971. A poté začala ořezávátka sbírat. Nyní má vystaveno v poměrně malých prostorách na 4700 kousků. Jsou plastové, dřevěné i kovové a nejrůznějších tvarů - zvířátka, autíčka, kočárky, letadýlka, psací stroje,… Každý vystavený vzor je jedinečný. Je neuvěřitelné kolik podob má tato většinou „školní pomůcka“.

Zájezd se vydařil a všem se nám líbil. Díky Evičce Rýznarové, která zájezd připravila, jsme měly úžasné zážitky z míst, která jsme neznaly nebo jsme si přály navštívit je znovu. A nakonec prozradím, že jsme ani nezmokly.

17 Setkání u Šebestů 2017Na dva prázdninové měsíce jsme se rozloučily dne 29. června. Setkaly jsme se na tradičním posezení na chatě u naší členky Milušky Šebestové v Tovéři. Nejdříve jsme si povídaly při občerstvení, na kterém se podílela každá z nás. Následovalo opékání. O špekáčky, cibuli, slaninu na špízy, pivo, pruty, táboráček se postaral jako každoročně především pan Šebesta. Bylo to neformální a příjemné odpoledne.

Než se znovu sejdeme v září na aktivitách Slunečnice, budeme se věnovat svým blízkým, zvl. dětem, dále chataření, zahrádkám, vyjedeme si k moři, do hor,… Využijeme i široké nabídky koncertů a divadelních představení v rámci Olomouckého kulturního léta, Olomouckých barokních slavností, Festivalu flamenga, Moravského divadelního léta, Olomouckého Shakespearovského léta či promenádních koncertů v parku.

Věra Kratochvílová, Onko klub Slunečnice Olomouc