Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Pozvánky na jarní akce Sluňákova a Domu přírody Litovelského Pomoraví

EDO 2018Letošní, již 28. ročník festivalu Ekologické dny Olomouc 2018 se odehraje ve znamení motta Společná porada o našem světě. Stále častěji kolem sebe slyšíme, vidíme a cítíme projevy ohromné lidské moci, která má schopnost stále výrazněji a rychleji přetvářet podobu světa, ve kterém společně žijeme. Rychle měníme podobu naší planety, podobně jak to po staletí před tím dělaly pouze geologické síly. Tento úspěch lidí je vykoupen celou řadou zásadních proměn světa a často ohrožením jeho obyvatel. Společná porada o tom, jak se v této situaci orientovat, porozumět jí, domluvit se a přežít se koná nejen v Olomouci od 20. dubna do 1. května. Podrobný program besed, výstav, kulturního programu, vycházek za přírodou a tradičního ekojarmarku naleznete ZDE

Z dalšího jarního programu Sluňákova uvádíme akce:

Probouzení hory aneb voláme sluníčko

sobota, 7. duben 2018 13:00 / Dům přírody Litovelského Pomoraví – centrum Sluňákov

„Vstávej slunce, začni hřát, my si s tebou chceme hrát.“ Pomozte nám s dětmi zavolat na sluníčko, ať společně probudíme horu ze zimního spánku. Pomocí speciálního dalekohledu budeme pozorovat sluníčko a pomocí spektrometru zjistíme, že přicházející světlo ze slunce se skládá z několika barev. Než k nám sluneční paprsek dorazí, musí urazit cestu dlouhou přes 8 minut! A že to není jen tak ledajaká cesta, si budou děti sami moci vyzkoušet. A na závěr slunečního putování budeme společně pomocí vlastnoručně vyrobených sluníček probouzet Sluneční horu ze zimního spánku. Těšit se můžete také na milé setkání s ovečkami. Rodinné vstupné 100 Kč. Připojte se k události na Facebooku.

 

Můj život bez odpadu: fotografická soutěž pro lidi pobývající v Olomouci

Stále více lidem nestačí odpad jen třídit. Snaží se žít tak, aby po nich zůstávalo minimum odpadu. Ať už k nim patříte, nebo chcete jen vyzkoušet jeden malý krůček, pojďte se s ostatními podělit. Pořiďte fotografie a pošlete nám je s názvem, či krátkým komentářem. Podmínky soutěže na www.slunakov.cz.

 

EDO vítání ptačího zpěvuVítání ptačího zpěvu v Domu přírody

sobota, 21. duben 2018 07:30 / Dům přírody Litovelského Pomoraví – centrum Sluňákov

Jarní procházka za hlasy ptáků. Pozorování ptáků a poslouchání ptačích hlasů hlasů, kontrola ptačích budek. Vhodné pro dospělé i pro rodiny s dětmi. Dalekohledy s sebou! Pořádá Česká společnost ornitologická ve spolupráci s Domem přírody Litovelského Pomoraví. Vede Evžen Tošenovský, tel.: 777 771 196, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Přidejte se k události na Facebooku.

 

Po stopách olomouckých popelářů

středa, 25. duben 2018 16:00 / sraz přihlášených na autobusovém nádraží u Tržnice

Exkurze na místo kam byste se asi jindy nevydali. Prohlídka překladiště odpadů a dotřiďovací linky Technických služeb města Olomouce, a. s., přes kterou prochází tříděný i netříděný odpad z kontejnerů ve městě.  Pojďte se s námi přesvědčit, co to tu s odpadem provádí a zjistit kam suroviny putují dál. Můžeme vám slíbit nevšední zážitek a komentář doprovázený (lehce snesitelným) odpadovým zápachem. Na exkurzi je třeba přihlásit e-mailem na   Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , nebo telefonicky 588 388 206 (Jiří Popelka). Přidejte se k události na Facebooku.

 

Kvákání v Domu přírody

pátek, 27. duben 2018 17:30 / Dům přírody Litovelského Pomoraví – centrum Sluňákov

Podvečerní vycházka za žabím koncertem a vodním životem tůní. Vezměte síťku  a zkuste zalovit. Dozvíte se co zajímavého jste ulovili a mnoho dalšího o životě žab a vodní havěti v rybníce a v tůních v galerii v přírodě Domu přírody Litovelského Pomoraví. Přidejte se k události na Facebooku.