Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Kam o víkendu? Do Pňovic na středověký lukostřelecký turnaj!

Lukostřelecký turnaj Pňovice 2018Pňovice 17. července 2018 - Píše se rok 1450. V kraji zavládl mír a klid. Ješek ze Sovince, pán panství Pňovského vyzývá střelce z luku, aby se dostavili na 9. ročník Lukostřeleckého dobového turnaje obce Pňovice, který se koná v sobotu 21. července 2018 od 13 hodin na hřišti v Pňovicích u Litovle. Návštěvníci se mohou těšit na historické ukázky střelných zbraní a na soutěžní lukostřelecké disciplíny. Fotbalové hřiště se promění ve středověký tábor s turnajem v lukostřelbě. "Budeme střílet z luku. Nepovolili jsme sportovní luky. Povoleny jsou jednoduché luky bez mířidel. V případě, že nemáte vlastní luk, můžeme Vám jej bezplatně zapůjčit" pravil David Křížan, jeden z hlavních organizátorů akce. K tomu bude vystavena expozice o vývoji střelných zbraní, ukázky dobového tábora. Soutěžící anebo návštěvníci v dobových kostýmech jsou vítáni. Vstup na akci je zdarma.

Akce je podpořena Korunou českou. Další ceny věnovali Fantasy obchod, výroba a prodej luků, šípů a kuší Lazecký, výrobce mečů Had, Comics city, Sartor, výrobce Batwatů U dvou Lasiček. Spolek Kirri o.s. vznikl v roce 2007. Od začátku se zaměřuje na historii, lukostřelbu a bojová umění. Za dobu své desetileté existence spolek uspořádal nebo se podílel na více než 200 kulturních nebo sportovních akcí. Mnoho z nich se uskutečnilo na hradech, zámcích či v muzeích (Bouzov, Sovinec, Helfštýn, Hukvaldy, Muzeum v Litovli, Muzeum Vodní branky v Uničově a mnoho jiných památkových objektů). Členové spolku se podíleli na historických filmech Jan Hus, cesta bez návratu anebo Marie Terezie, popřípadě na pohádkách Zázračný nos a Čertí brko.