Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Hejtmanství rozdělilo dobrovolným hasičům dva a sportovcům desítky miliónů korun

11Několika dotačními programy letos Olomoucký kraj opět potěší dobrovolné hasiče. Jednou z čerstvě schválených podpor jsou příspěvky okresním sdružením SDH, která jsou aktivní například v požárním sportu nebo v udržování hasičských tradic. „Okresní a krajská sdružení hasičů si mezi sebe rozdělí 1,7 miliónu korun. Jde o organizace, které sdružují desítky tisíc členů,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. 

Výše zmiňovanou podporu rozčlení kraj mezi hasiče v Přerově, Prostějově, Olomouci, Šumperku a Jeseníku. Další peníze poslalo hejtmanství také Moravské hasičské jednotě a sportovnímu klubu HZS Olomouckého kraje. Mimo příspěvků na činnost letos hejtmanství poskytne dotace i na obnovu požárních cisteren. Hasičům kraj pošle peníze také na nákup dalšího technického vybavení, jakým jsou například dýchací přístroje nebo přilby.

Hejtmanství rozdělilo sportovcům desítky miliónů korun

O tom, že krajská podpora sportu není jenom prázdné prohlášení, se v pátek 8. února přesvědčili zástupci sportovních klubů, kterým hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a jeho náměstek pro sport Petr Vrána předali smlouvy o poskytnuté dotační podpoře.

img-1761„Krajské peníze poslouží nejen na podporu sportovních klubů, aby mohly vůbec fungovat a rozvíjet se, ale rovněž na přípravu talentované sportovní mládeže. Další peníze navíc vyčleníme na technické vybavení hřišť,“uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Mezi sportovní kluby rozdělilo hejtmanství zhruba čtyřiapadesát miliónů korun. Celkem vyhovělo desítkám žadatelů o dotace. Čtyři milióny korun tak zamíří například k mládežnickému oddílu hokeje v Olomouci. Další peníze dostanou hokejisté v Uničově a v Šumperku.

„Krajská podpora ale půjde napříč všemi sportovními odvětvími. Příspěvek získají třeba volejbalisté, hráči házené, košíkové nebo veslaři,“ dodal náměstek hejtmana pro oblast sportu Petr Vrána. Kromě přímé podpory tělovýchovných klubů investuje hejtmanství také do modernizací hřišť a tělocvičen. Popularizaci sportu pak zajišťuje například anketa Sportovec Olomouckého kraje. Vítěze za loňský rok oznámí její pořadatelé už toto pondělí 11. února v prostějovském divadle.

Zdroj: www.olkraj.cz