Svátek má Valérie
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Slabozraká grafička Markéta Evjáková vystavuje v Olomouci

201933122246Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky - Oblastní odbočka Olomouc srdečně zve na vernisáž výstavy slabozraké grafičky Markéty Evjákové. Ta proběhne v prostorách čajovny Té & Café Kratochvíle, Sokolská 36, Olomouc ve středu 3. dubna 2019 od 16 hodin, vstupné je zdarma. Hudební doprovod obstarají studenti Konzervatoře Evangelické akademie Simona Stejskalová, Kateřina Heinzová a Václav Hikl. Výstava v čajovně Kratochvíle vydrží do konce dubna.

Výstava prací Markéty Evjákové je součástí 25. ročníku Dnů umění nevidomých na Moravě. Tento festival zrakově postižených umělců a souborů, jejichž jsou nevidomí a slabozrací rozhodujícími činiteli, každoročně od roku 1995 pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR v období jara a léta ve vybraných městech především střední, severní a východní Moravy. 

Cílem festivalu je představit nejširší veřejnosti nadané zrakově postižené umělce a přesvědčit ji tak o tom, že nevidomý člověk má pouze ztížené zrakové možnosti, ale jinak je zcela schopen být nedílnou součástí společnosti. Záštitu nad festivalem DUN v Olomouci převzal náměstek primátora města Pavel Hekela.

Kdo je Markéta Evjáková?
zlin-vystava-marketa-evjakova-kkfb-06 galerie-980Vsetínská rodačka, která nyní působí v Brně. Jedenáct let navštěvovala Základní uměleckou školu, různé výtvarné kroužky a účastnila se výtvarných soutěží. Na gymnáziu maturovala z výtvarné výchovy na téma Valašská architektura. S grafickými programy se poprvé setkala na gymnáziu. Nemohla však studovat výtvarný obor a tak vystudovala informační výchovu a český jazyk na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Po úspěšném dokončení magisterského studia v roce 2005 začala pracovat jako grafička v Deníku. Od předškolního věku nosí brýle. Ve třinácti letech začala používat i druhé, ještě silnější brýle na čtení. Lékaři jí diagnostikovali makulární degeneraci a drúzové papily. Má výpadky v centrální oblasti vidění a bez
velkého přiblížení nerozezná detaily.

Jak tvoří? Dříve malovala barvami, kreslila rudkou i uhlem. Nejraději kreslila portréty. Od roku 2005 ale nejvíc kreslí na počítači, na kterém může pracovat díky zvětšení. Nemaluje žádnou nestandardní pomůckou, ale běžnou počítačovou myší v grafických programech. Autorčina grafická tvorba je plná zářivých barev i geometrických útvarů, jejichž sladění krásně zapadne do moderních interiérů. Do svých obrazů vnáší radost, pozitivní myšlení, dětskou hravost a také reklamní grafiku.

Co vše už vytvořila? Ilustrace knihy „Babičko, dědo, vezměte si mne na prázdniny!“ a k básnické sbírce „Zloděj miniatur“, vánoční a velikonoční pohlednice, novoročenky. Věnuje se i obalovému designu na hračky či přebaly CD, vytváří i portréty podle fotografií, letáky, plakáty, loga a také infografiky.