Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví ovlivňující činnost (nejen) neziskového sektoru - podle stavu k 25. květnu 2020

NZ6 6301S účinností od pondělí 25. května 2020 byla vydána mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví, která mají pomoci zamezit šíření infekce koronaviru. Tato opatření se týkají mimo jiné činnosti neziskového sektoru. Pokládáme proto za nutné uveřejnit jejich znění, abyste nemuseli vycházet jen z toho, co o nich sdělují média, ale měli k dispozici přesný text.

Obecně do všech činností všech forem neziskových organizací pracujících s veřejností (registrovanou i neregistrovanou) zasahuje Mimořádné opatření – nošení ochranných prostředků dýchacích cest týkající se pohybu všech osob na veřejnosti i uvnitř budov - prodejen, provozoven, úřadů, kluboven, sportovišť apod. Další Mimořádné opatření omezuje provoz poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb lůžkové péče, jelikož se týká například návštěv těchto zařízení. Poskytovatelů sociálních služeb se týká i třetí Mimořádné opatření upravující příjem nových klientů zařízení domovů pro osoby se zdravotním postižením, domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem a poskytovatelům sociálních služeb poskytujícím odlehčovací služby v pobytové formě.

Na školská a podobná zařízení dopadá omezení provozu stanovené dalším Mimořádným opatřením. Spolkovou činnost v širokém slova smyslu a pořádání hromadných akcí vůbec postihuje Mimořádné opatření omezující pořádání hromadných akcí a zakazující akce nad 300 osob současně přítomných. Neziskových organizací se může dotknout i poslední Mimořádné opatření týkající se omezení různých typů provozoven a provozů, takže ani toto by nemělo uniknout vaší pozornosti.

Zbývá dodat, že Mimořádná opatření jsou závazná pro každého, jsou účinná od pondělí 25. května 2020 a jejich nedodržování může být stíháno jako přestupek, a v případě větší závažnosti i jako trestný čin.