Svátek má Marek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Výtěžek veřejné sbírky předán Svačinovým

sbirkajedliŘeditel Charity Zábřeh Bc. Jiří Karger a starosta obce Jedlí Ing. Zdeněk Axmann předali 28. března společně výtěžek pořádané veřejné sbírky manželům Liboru a Janě Svačinovým, kterým v obci Jedlí částečně shořel rodinný dům. Celé neštěstí se stalo v sobotu 22. 1. 2011 v odpoledních hodinách, kdy z dosud nezjištěných příčin, které jsou stále předmětem vyšetřování, začala hořet přilehlá dílna a oheň následně zachvátil celou střechu rodinného domku (bližší informace o celém případu lze dohledat na http://www.zabreh.caritas.cz/cs/jedli.php).

Ihned po neštěstí se společně Charita i obec zapojily do pomoci rodině se dvěma dětmi. Hmatatelným výsledkem je výtěžek finanční sbírky, v rámci které se za dva měsíce podařilo shromáždit úctyhodných 176.300 Kč.

 

Tento obnos se skládá z darů, které byly převedeny na transparentní bankovní účet (40.150 Kč), vysbírány do sbírkových pokladniček v Jedlí i Zábřehu (58.348 Kč), případně předány oproti zápisu na sběrací listiny (77.802 Kč). V této poslední částce jsou zahrnuty i dary farníků ze Zábřehu (12.900 Kč) a Jedlí (50.000 Kč), které mezi sebou vysbírali při nedělní sbírce v místních kostelích.

Z konečného výtěžku se Charita rozhodla neuplatňovat plný zákonný podíl 5% režií, ale pouze 5.000 Kč na náklady spojené s koordinací celé pomoci, zbývající část výtěžku následně převedla na bankovní účet Svačinových.

Vysbírané peníze jsou určeny na obnovu a rekonstrukci obydlí, na nákup stavebního materiálu i úhradu odborných prací, současně pak na zařízení a vybavení domácnosti. Svačinovi musí jejich využití Charitě - a jejím prostřednictvím i dárcům – zdokladovat do listopadu 2011.

Předaný finanční obnos je jen střípkem do mozaiky pomoci, která se kolem zdejšího neštěstí udála.  „Obec Jedlí poskytla na obnovu bydlení 50.000 Kč ze svého rozpočtu; uhradila také náklady kontejnerů, které byly přistaveny na odvoz požárem zničené krytiny a dalších věcí“, připomenul starosta Ing. Axmann. Zábřežská Charita zase pomohla s vyřízením žádosti o sociální dávku mimořádné pomoci v hmotné nouzi, hned v prvních hodinách po požáru věnovala rodině 20.000 Kč z výtěžku Tříkrálové sbírky 2011. Dále pak poskytla na likvidaci následků neštěstí vybavení ze svého humanitárního skladu – elektrocentrálu, motorovou pilu, halogeny, kondenzační vysoušeče. „Mnoho dobrého se však také událo bez velkého povídání zcela spontánně, v rámci sousedské výpomoci obyvatel z Jedlí nebo přátel ze Zábřeha“, pokračuje Karger. Ať již šlo o práce nebo materiál na provizorní zastřešení domku, nebo dočasné uskladnění nábytku a spotřebičů, vyprání zachráněného ošacení načichlého kouřem. Velkou pomocí je také dočasné náhradní ubytování poskytnuté přímo v obci, kde starší syn Rudolf navštěvuje základní školu. „V praxi se tak osvědčila platnost rčení, že v nouzi poznáš přátele“.

Veřejná sbírka vyhlášená na uvedený účel byla tímto ukončena, pokud by ještě někdo chtěl dodatečně přispět, může tak udělat již jen přímo přes účtárnu zábřežské Charity.

„Chtěl bych poděkovat nejen dárcům za poskytnutý příspěvek, ale také všem, kdo jakkoliv přiložili ruku k dílu za to, že před neštěstím druhých nezavírají oči. Současně také vedení obce Jedlí za výbornou spolupráci,“ uzavřel Jiří Karger.

Bc. Jiří Karger – ředitel Charity Zábřeh, Ing. Zdeněk Axmann – starosta obce Jedlí