Svátek má Marcela
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Přerovsko a Kroměřížsko spojí nová hipostezka. Studenti vyměří 230 kilometrů její trasy

mas_mostenkaMalebnost přírody Kroměřížska, Holešovska a mikroregionu Moštěnka bude možno obdivovat také z koňského hřbetu. V rámci projektu spolupráce „Po formanských stezkách – křížem krážem Moštěnkou a Hříběcími horami“ studenti Univerzity Palackého vyměří napříč regiony více než 230 kilometrů nových tras a vyznačí umístění téměř 400 směrovek.

Stezka pro jezdce na koních i pěší turisty povede v několika okruzích přes území 21 obcí regionu MAS Hříběcí hory (149 km) a 25 obcí regionu MAS – Partnerství Moštěnka (84 km). Při trase vznikne 45 malých a 6 větších odpočívek, 4 krytá a 51 nekrytých úvazišť a budou na ní umístěny informační mapy a tabule. Značené stezky povedou převážně po polních a lesních cestách, které byly původně formanskými stezkami. Hustě křižovaly toto území a jsou zaneseny ve starších mapách. Zajímavostmi na trase, které stojí za to navštívit, budou nově vystavěná rozhledna a replika vodního mlýna.

 

Na vyměřování tras a zpracování mapových podkladů se podílí katedra geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Její studenti provedou 7. a 8. dubna v rámci své studijní praxe fyzické vyměření trasy, kdy pomocí GPS souřadnic vyznačí umístění jednotlivých směrovek v terénu. Trasu stezek navrhovaly převážně jezdecké stáje zapojené do projektu a byla projednána s majiteli pozemků.

Nově vybudované hipostezky se jezdcům i pěším otevřou na podzim. Již existující hipostezky na Vyškovsku se tak rozšíří až do oblasti Kroměřížska směrem na Chřiby
a Buchlovsko.

Projekt je realizovaný za finanční podpory EU z prostředků Programu rozvoje venkova LEADER.