Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Ohlédnutí za výrobou velikonočních paškálů

zdobenipaskaluV Chráněné dílně Palonín provozované Charitou Zábřeh v těchto dnech skončila sezóna výroby velikonočních paškálů. Paškál je po celý rok ta nejdůležitější i nejviditelnější svíce v kostele, má své zdobení i symboliku. Každý rok, vždy na velikonoce, se paškál vyměňuje, připravuje se nový. Palonínská dílna je vyrábí a farnostem dodává již téměř 10 let.

Na Bílou sobotu se jimi přináší do kostelů nové světlo, tzv. paschální (velikonoční) svíce symbolizuje Ježíše Krista, jehož světlo dle křesťanské nauky rozráží temnoty smrti. Správný paškál musí obsahovat alespoň 30% včelího vosku. Na paškálech nechybí kříž, řecká písmena alfa a omega symbolizují víru, že Ježíš je začátek i konec, a příslušný letopočet. Při velikonoční liturgii se do paškálu zabodává 5 kadidlových zrn – jde o připomínku pěti Kristových ran. Během velikonoční doby je možné tuto nepřehlédnutelnou svíci spatřit poblíž oltáře, po zbytek roku zaujímá své místo nejčastěji u křtitelnice. Při každém křtu se od ní rozsvěcuje svíce křtěného.

Paškály připravuje chráněná dílna v širokém rozpětí velikostí 50cm – 1,25 metru. Kromě velkých pro kostely připravuje také domácí malé „paškálky“. Největším dílem je již tradiční 1,75 metrů vysoká a 25 kilogramů vážící svíce pro Armádu ČR, která jej zapálí při své květnové pouti do Lurd.

Paškál bývá pestře zdobený, nejčastěji je použit motiv stromu života, beránka. Letos dílna svou nabídku rozšířila o čtyři nové vzory, které jsou oživené zelenými olivovými ratolestmi a pravoslavným křížem.

Výroba paškálů v chráněné dílně trvala od začátku ledna až do Zeleného čtvrtku. Šikovné ruce čtyř pracovnic jich pro kostely a kaple nejen v České republice připravili celkem 516 kusů. Je to ještě o 50 více než v loňském roce, více než 1/3 z celkově 163 objednávek bylo pořízeno přes elektronický katalog, e-shop, na adrese www.charitazabreh.com. Velikonoční svíce z Palonína ale nesměřují jen na Moravu a do Čech, přes 110 ks zamířilo na Slovensko, hořet budou například také ve Francii ve farnosti Motrejeau, v Anglii přímo v Londýně a také v polském Krakově.

Všechny objednávky se podařilo ke spokojenosti zákazníků včas odbavit, jedinou řešenou reklamací byla chyba v letopočtu, kdy bylo místo roku 2011 uvedeno 2001. Zákazník to přijal s pochopením a úsměvem, že se snažíme mládnout.

Mgr. Marcela Klimková – koordinátorka projektů zaměstnanosti lidí s postižením

Eva Vařeková – provozní vedoucí Chráněné dílny Palonín