Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Jak žít a pracovat s chronickým duševním onemocněním

zahrada-2000Občanské sdružení Zahrada 2000, které poskytuje sociální služby zdravotně postiženým spoluobčanům, získalo z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu finance na realizaci projektu „Jak žít a pracovat s chronickým duševním onemocněním“.

V rámci oblasti podpory 3.1 Podpora sociální integrace a sociálních služeb, na základě doporučení výběrové komise, rozhodlo MPSV o poskytnutí dotace 3.974.614,10 Kč na realizaci tohoto projektu. Projekt se zaměřuje na osoby s chronickým duševním onemocněním. Těmto občanům se sdružení Zahrada 2000 věnuje v rámci svých sociálních služeb - sociální rehabilitace a sociálně terapeutické dílny. Hlavním cílem projektu je stabilizovat osoby s chronickým duševním onemocněním na pracovním trhu.

Na počátku projektu projdou zájemci z klientů Zahrady 2000 i jiných sociálních služeb, které pomáhají sociálně vyloučeným, diagnostickým šetřením. Následovat bude kurz Jak žít a pracovat s chronickým duševním onemocněním.  Kurz by měl pomoci účastníkům zvládat jejich duševní onemocnění bez častých návratů akutních fází nemoci, které jsou překážkou v jejich dlouhodobém zapojení na pracovním trhu. Kurz bude mít teoretickou a praktickou část. Účastníci pod vedením psychologa získají komplexní a srozumitelné informace o duševních nemocech a s podporou pracovního asistenta obnoví a upevní pracovní návyky v řemeslných dílnách (košíkářské, tkalcovské, keramické). Schopnost zvládat dlouhodobou pracovní zátěž si účastníci ověří na cvičných pracovních místech, na kterých budou pracovat po dobu 6-ti měsíců v individuálně nastaveném pracovním režimu.

Projekt je plánován na 34 měsíců. Díky jeho realizaci bude moci Zahrada 2000 rozšířit tým svých zaměstnanců o tři pracovníky a v dalších sociálních službách, které pomáhají sociálně vyloučeným, bude u klientů těchto služeb možnost odhalit skrytý průběh psychického onemocnění.

Kontaktní osoba: Mgr. Stanislav Turek, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , Tel.:  584401195