Svátek má Marek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Soutěžní odborná příprava hasičských jednotek

snimek_119.jpgSobota 27.března 2010 byla dnem rozsáhlé prověrky hasičských jednotek Přerovska i širokého okolí. Pod taktovkou SDH Radslavice a za účinné pomoci HZS Olomouckého kraje, územního odboru Přerov se totiž uskutečnil již devátý ročník noční soutěže hasičské všestrannosti „Radslavská přilba".  Není však soutěží v obvyklém duchu, ale spíš pomocí velitelům jednotek zajímavou formou realizovat část stanovené odborné přípravy svých členů. V průběhu cca 12 hod. totiž ve svých mnoha disciplínách nabízí téměř kompletní spektrum činností, s nimiž se hasičské jednotky setkávají nebo mohou setkat při své reálné zásahové činnosti.

imga0913.jpgSvé znalosti, zkušenosti a připravenost k plnění náročných úkolů přijelo do Radslavic prověřit dvaadvacet soutěžních družstev. Již několik let je Radslavská přilba soutěží mezinárodní. Tradičně se jí zúčastňují soutěžní družstva z okresu Bardějov - letos zastoupeny týmy z Raslavic a  Sveržova. V roce 2008 soutěž poprvé absolvovali i polští strážáci z Opolského vojvodství. Tu letošní si nenechali ujít týmy Chrzelic a Zieliny.

p1000742.jpgPro účastníky akce pořadatelé připravili celkem osmnáct disciplín. Tři z nich proběhly již během sobotního odpoledne a jelikož je Radslavská přilba především soutěží noční, dalších patnáct pak prověřilo připravenost všech účastníků ve zkrácené sobotní noci.



p1000765.jpgTradičně se začínalo teorií - řidiči si za dohledu provozovatele autoškoly Ing.Dana Ležáka ověřili své vědomosti z pravidel silničního provozu, pro členy jednotek byl připraven test z otázek pro zkoušku odbornosti Hasič I.-III.stupně. Vzhledem k mezinárodní účasti byly připraveny testové otázky z podkladů sekretariátu DPO SR i slovensky a pro „strážáky" v polštině.  Po slavnostním nástupu, uskutečněném na prostranství za kostelem v 15 hod., startovala odpolední štafeta. Při ní se šestičlenná soutěžní družstva postupně snažila co nejlépe vypořádat s kombinovanými prvky pětiboje a požárního sportu. Na zhruba 90-ti metrovém okruhu jim tak v cestě stály 1,5m vysoká bariéra, trubní tunel, kladina, hasící přístroj, bariéra s oknem, překážky přeskoč - podlez - přeskoč, přesun závaží úderem palicí po kolejnici, přesun figuríny, ale zejména lešeňová věž, z níž skluzem dolů svůj úkol začínali a výstupem na ni po provazovém žebříku končili. Tato část soutěže, konaná na prostranství v Koutě, přilákala i širokou diváckou veřejnost, pro níž zde bylo k dispozici příjemné posezení i bohaté občerstvení. Třetí disciplínou odpolední části byl defacto noční „Požární poplach". Při něm jde družstvo doslova z postele do plné zbroje. K navození úplné tmy postačily deky na oknech garáží hasičské zbrojnice.

p1010113.jpgNoční část startovala po předchozí poradě s veliteli družstev a jejich rozdělení na disciplíny hvězdicově ve 20.00 hod. na všech 15-ti stanovištích současně. Připravené úkoly představovaly či imitovaly činnosti, s nimiž se hasičské jednotky setkávají při své zásahové činnosti. V nepravidelném pořadí se střídaly úkoly fyzicky náročné, technicky orientované s prověrkou profesních znalostí. U všech však byly nutné patřičné vědomosti, souhra všech členů týmu, rychlost rozhodování a schopnost převést všechny získané dovednosti do praxe s případnou dávkou improvizace.

snimek_148.jpgNočními disciplínami byly vyklizení sklepa od dřeva a uhlí,  požární útok do kopce z podzemního zdroje i s úklidem všeho vybavení, čerpání pomocí ejektoru, průchod zemědělským objektem s 20-ti kilovým břemenem. Pod nekonformním názvem „Cesta pohádkovým lesem" se část soutěžících vrátila do let dospívání. Mnozí však jen těžce zápasili s busolou, která jim měla na azimuty vyznačené trase pomoci nalézt všechny kontrolní body trasy.  Již tradičně je zařazována disciplína „Povodeň", koneckonců v poslední době stále více přítomná i v našem reálném životě. I když zde je pytlování písku do povodňových pytlů a stavba hráze upravena na soutěžní podmínky, prověří jak fyzickou zdatnost tak i znalosti a logické uvažování při předpokládaném působení tlaku proudícího vodního živlu. Velmi reálný základ má i soutěžní disciplína „Autonehoda". I když jen omezená část hasičských jednotek je předurčena na zásahy u dopravních nehod, pravděpodobnost účasti kohokoliv z nás u takovéto události v běžném životě se zásluhou stupně motorizace a neukázněnosti, až bezohlednosti některých řidičů prudce zvyšuje. Je proto jen dobře mít více lidí s návyky základních technických a taktických postupů při zabezpečení havarovaného vozidla a znalostí poskytnutí první předlékařské pomoci zraněné osobě včetně její resuscitace.

p1010104.jpgDružstvo plnilo stanovené úkoly společně nebo se rozdělilo na skupiny jako u práce s lanem, kdy tři členové prováděli sebezáchranu slaněním z druhého patra cvičné věže půllodním uzlem přes karabinu a připravenost dalších tří prověřil cca 17-ti metrový vodorovný traverz. Nebo práce na vodě - čtyřčlenná skupina vyrazila na okružní jízdu na člunu, zatímco dva jejich kolegové přesouvali po vodní hladině 100 l sud s  pomocí připravené lanovky.

Tradičně nechyběl ani zrychlený přesun. Při něm tak výjimečně radslavickým závodištěm nezněl dusot koňských kopyt, ale zásahových bot soutěžících hasičů.

Odborné znalosti prověřilo určování tlakových lahví, nebezpečnost přepravovaných nebezpečných látek podle Kemler  kódu, určování věcných prostředků PO podle grafických značek, signalizace či vázání základních uzlů.

Základní pravidla většiny disciplín soutěže byla zveřejněna předem. Jako již tradičně však na soutěžící na 45 km okruhu noční trasy čekaly i tzv. tajné disciplíny, které plně prověřují schopnost jednotky reagovat na vzniklou situaci. Letos sem patřila např. imitace praní hadic použitých u zásahu a doprava zraněné osoby značně členitým terénem.

Kritériem pro určení nejúspěšnějšího sboru je součet umístění ze všech jednotlivých disciplín soutěže. S nástrahami letošní trasy se nejlépe vyrovnalo soutěžní družstvo SDH Osek nad Bečvou, které tak dokázalo obhájit své loňské prvenství. Druzí skončili hasiči ze slovenského Seržova a třetí domácí borci.

Vítězem však byl zcela jistě každý z účastníků soutěže, neboť se dokázal vypořádat s nástrahami trati a dorazit do cíle.

Poděkování pořadatelů patří spoluorganizátorům, jimiž v letošním roce byly Obec Radslavice, HZS Ol.kraje, územní odbor Přerov, ČČK Přerov a okolní sbory z Pavlovic u Přerova, Šišmy, Hradčan,   Tučína, Újezdce, Buku, Lazník, Veselíčka,  Oseku nad Bečvou a Sušic, kteří pomohli zabezpečit kontrolní stanoviště, poskytli materiálovou či osobní rozhodcovskou pomoc. Vzhledem k rozsahu akce by její uskutečnění nebylo možné bez podpory sponzorů. Akci finančně či věcně podpořili Olomoucký kraj a firmy Pramacom Prague, s.r.o., Holík International, s.r.o. Zlín, Prabos plus a.s. Slavičín, Pyrocom a.s. Praha, ZAHAS, s.r.o. Lipník nad Bečvou, DEVA F-M s.r.o. Frýdek Místek a Jan Dočekal, Rudolfov.

Sbor dobrovolných hasičů Radslavice, jako pořadatel doufá, že i letošní ročník Radslavské přilby přinesl všem účastníkům něco pozitivního a nového, patřičně je prověřil i pobavil a pomohl jim v přípravě na jejich každodenní službu spoluobčanům. Již teď spřádá plány na další, jubilejní desátý ročník, na který zve všechny letošní účastníky i další odvážné zájemce. Kompletní informace najdete na www.radslavice.cz/hasici.