Svátek má Marcela
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zástupci Olomoucké sekce UNO se sešli s olomouckou samosprávou

Zastupci-Olomoucke-sekce-UNO-se-sesli-s-olomouckou-samospravouDne 27. června 2011 se sešlo předsednictvo Olomoucké sekce UNO na druhé pracovní schůzce s primátorem Martinem Novotným a zástupci Rady města Olomouce, náměstkyní Evou Machovou a Zdislavem Dolečkem.

Jiří Rudolf představil nové členy předsednictva Olomoucké sekce UNO a náměstkyně Machová otevřela první téma, a to připomínkování stávajícího systému grantových podpor Magistrátu.

Hlavními problémy pro NNO je víceleté spolufinancování, transparentnost zdůvodnění zamítnutí žádostí a kofinancování projektů z evropských fondů. Součástí návrhů budou jistě i nové oblasti podpory. Všechny připomínky je třeba sesbírat nejpozději do konce srpna a v říjnu 2011 se sejdeme znovu ke koordinaci návrhů obou stran.

Primátor Novotný informoval o nutnosti sjednocení pravidel a výše pronájmů nebytových prostor v majetku města, využívaných neziskovými organizacemi. „Nepůjde o žádné razantní navýšení, spíše o mírný nárůst. Nastavení pronájmu se ve většině nebude měnit a prodej nemovitostí se může uskutečnit jen na základě předcházející dohody s nájemci a vyřešení jiných prostor pro jejich potřeby“, ubezpečil nás primátor.

Machová mluvila i o nabídce krátkodobého využití některých prostor, které chce Magistrát umožnit neziskovému a podnikatelskému sektoru i veřejnosti.

Projednali jsme také možnost propagace aktivit NNO, například ve výloze Evidence obyvatel v domě „U Zlatého jelena“ na rohu Dolního náměstí a také v Radničních listech, kde by mohlo být pravidelné okénko neziskového sektoru.

Rudolf poděkoval za poskytnutý příspěvek na spolufinancování pomocníka pro NNO na Olomoucku a dále zmínil trvalou potřebu delegovat zástupce neziskového sektoru do komisí Magistrátu.

Iva Herzogová hovořila o trendu sociálního podnikání mezi neziskovými organizacemi sociální sekce.