Svátek má Robert
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Olomoucká arcidiecézní charita rozpečetila všechny tříkrálové kasičky

trikralova sbirkaArcidiecézní charita Olomouc má úředně rozpečetěné všechny sbírkové pokladničky letošní Tříkrálové sbírky. V olomoucké arcidiecézi jich bylo v evidenci 4 792 a lidé přes koledníky místních Charit darovali celkem  21 127 165,00 Kč. V následujících dnech bude probíhat kontrola všech úředních dokladů, aby mohl být tento výnos definitivně potvrzen. Minimálně 65 % výtěžku se vrací do regionů, kde byly vybrány. Dále budou podpořeny projekty zahraniční humanitární a rozvojové pomoci a projekty pomoci organizované diecézními Charitami a celorepublikové centrály Charity Česká republika.

Komentář ke konečnému výsledku poskytnul prezident Arcidiecézní charity Olomouc P. Bohumír Vitásek: „Mám radost. V době, kdy státní i krajské orgány nejvíce šetří na nejpotřebnějších, dali naši občané svými dary najevo své sociální cítění, které je u nás skutečně větší než v jiných zemích světa.  Všem dárcům, koledníkům i organizátorům srdečné díky!“

Kompletní přehled výsledků koledování dle jednotlivých farních a oblastních Charit v olomoucké arcidiecézi přinášíme v připojené tabulce.

Po ukončení koledování se musely všechny sbírkové kasičky úředně rozpečetit pod dozorem místních obecních či městských úřadů. Kompletní výnos se pak dle zákona o veřejných sbírkách musí shromáždit na jediném centrálním kontu. Pak teprve se peníze distribuují k jednotlivým projektům. Vzhledem k množství koledníků a sbírkových kasiček je třeba všem zainteresovaným úředníkům a pracovníkům Charity v olomoucké arcidiecézi vyslovit poděkování organizátorů za rychlost provedení této procedury. Arcidiecézní charita Olomouc zná kompletní výsledky jako první v republice.

Tříkrálová sbírka je každoročně využívána na pomoc lidem u nás i v zahraničí a na rozvoj aktivit Charity. Podpořeny jsou projekty z celého spektra cílových skupin, kterým se Charita věnuje. Zde uvádíme jen několik příkladů plánovaného využití:

Charita Zábřeh: Stavebně technické řešení havarijního stavu střechy budovy Charitního domu sv. Barbory.
Charita Vsetín: elektrický invalidní vozík pro Naději o. s., pobočka Vsetín
Charita Veselí nad Moravou: Podpora stacionáře Toník a nákup rehabilitačních pomůcek
Charita Svitavy: Pořízení užitkového vozu pro potřeby sociálních služeb Charity Svitavy vč. případné pomoci při krizových situacích
Charita Prostějov: Investiční záměr výstavby chráněného bydlení Domova Daliborka
Charita Přerov: Pořízení pomůcek pro paliativní péči (péče o umírající) - polohovací postele a lineární dávkovač (pro dávkování utišujících prostředků a léků)
Charita Kroměříž: Nákup vysoušečů zdiva pro pomoc po povodních a záplavách
Charita Bystřice pod Hostýnem: Pořízení automobilu pro Charitní pečovatelskou a ošetřovatelskou službu
Charita Konice: Vybavení půjčovny rehabilitačních a kompenzačních pomůcek
Charita Valašské Meziříčí: Vybavení Centra služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením v Rožnově, vybavení Charitního domu pokojného stáří ve Valašské Bystřici, podpora preventivních služeb ve Valašském Meziříčí (Azylový dům pro matky s dětmi, Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi, Domino - služby pro lidi bez domova).

Nad využitím Tříkrálové sbírky v rámci olomoucké arcidiecéze bdí komise, jmenovaná arcibiskupem Janem Graubnerem , která hodnotí záměry využití a dbá o to, aby byly finance využity efektivně, smysluplně a v rámci vyhlášeného záměru. Po definitivním sečtení celorepublikového výtěžku sbírky bude tato komise posuzovat a schvalovat záměry, předkládané místními Charitami. Každoročně je tak v olomoucké arcidiecézi podpořeno na 150 projektů.

Kompletní výsledky Tříkrálové sbírky 2012, další informace o průběhu koledování a využití výnosu sbírky Charita zveřejňuje na stránkách www.trikralovasbirka.cz.

Dárci, kteří snad letošní koledníky nepotkali, mohou Charitu podpořit odesláním daru na tříkrálový účet anebo odesláním DMS KOLEDA na číslo 877 77.

Výsledky koledování ke stažení ZDE