Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zvyšování kvalifikace cizinců v Olomouckém kraji Rekvalifikace jako nástroj zlepšování postavení na trhu práce

SOZE---OKRAJTisková zpráva projektu OKRAJ „Systémová podpora pracovního uplatnění cizinců a azylantů žijících na území Olomouckého kraje.“

Díky zažitým stereotypům jsou cizinci v české společnosti rozdělováni laicky řečeno na přistěhovalce „z východu“ nebo „ze západu“. Cizinci západní Evropy jsou často více ceněni jako odborná a kvalifikovaná pracovní síla, naopak cizinci ze třetích zemí, (nejčastěji ze zemí jako je Ukrajina, Rusko, Vietnam, Moldávie nebo Mongolsko) jsou zařazování do skupiny nekvalifikovaných pracovníků bez odborného vzdělání.

Pracovníci SOZE se již třetím rokem v rámci projektu OKRAJ snaží zlepšovat životní podmínky právě cizincům ze třetích zemí žijících v Olomouci a to se zaměřením na podporu uplatnění a zlepšování postavení na trhu práce.

Rekvalifikační kurzy jsou jedním z nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Využívají je především uchazeči registrovaní na úřadech práce, kteří mají problémy uplatnit své vzdělání nebo mají vzdělání nedostatečné. V případě cizinců se může stát, že vzdělání získané v zemi původu nepostačuje k uznání v České republice. Kurzy jsou tak vhodným řešením pro získání nových znalostí a zkušeností, které rozšíří možnosti uplatnění. V mnoha dalších případech umožní rekvalifikace cizincům obohatit již dosaženou odbornost o aspekty českého systému daného oboru. Kurzy jsou ve výjimečných případech také prostředkem aktivizace zejména dlouhodobě nezaměstnaných klientů. Klient získá nové zkušenosti, obnoví si pracovní návyky apod.

Práce s cizinci, kteří mají zájem o kurz, se vyznačuje individuálním přístupem ze strany sociálních pracovníků. Prostřednictvím pracovní diagnostiky jsou s klientem řešeny jeho potřeby, zájmy, předešlé pracovní zkušenosti a požadavky trhu práce.

Cizinci se tak učí orientovat na trhu práce, vyhledávat potřebné informace, kontaktovat poskytovatele rekvalifikačních kurzů, hledat uplatnění v daném oboru apod. V některých případech klienti kontaktovali zaměstnavatele, aby zjistili, jaká je uplatnitelnost v daném oboru a jaké jsou nároky a možnosti budoucího zaměstnání z pohledu firem.

Sociální pracovníci kladou důraz na to, aby klient měl představu, jak mu kurz pomůže při hledání zaměstnání a jak bude postupovat po ukončení kurzu. S účastníkem kurzu se komplexně pracuje i po ukončení kurzu.

Přibližně 70% absolventů rekvalifikačních kurzů našlo následně uplatnění a realizovalo se v daném oboru. Tato bilance svědčí o dobře nastaveném systému práce s klientem.

Novou pomocí při uplatňování na trhu práce jsou pracovní stáže. Mnozí cizinci pracovali v zahraničí v oboru, který si vybrali, měli v něm dobré výsledky a v České republice by chtěli takto pokračovat. Tito cizinci mají potřebnou kvalifikaci i praxi, přesto naráží na neochotu zaměstnavatelů je zaměstnat. Příkladem může být klientka, která má požadované vzdělání v oboru farmaceutického laboranta, dlouholeté pracovní zkušenosti ze zahraničí a přesto v České republice nemohla v tomto oboru najít uplatnění. Po několika marných pokusech získat alespoň bezplatnou praxi a po konzultaci s několika farmaceutickými zařízeními se sociální pracovníci rozhodli požádat v rámci projektu o možnost proplácení pracovních stáží. Tato změna byla schválena a klienti tak mohou absolvovat stáž v zařízení, které tuto možnost dovolují. Podle dosavadních zkušeností zaměstnavatelé vnímají stáže pozitivně.

Pro cizince je stáž přínosná nejen pro to, že získají praxi a nové zkušenosti, ale také proto, že se mohou uvést v „dobrém světle“ u potencionálního zaměstnavatele.