Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Radostná zpráva z Ukrajiny

ovceNarození šestnácti jehňat s velkou radostí hlásí pracovníci Caritas Kolomyja. Ovčí farma, kterou v září loňského roku pomáhala zakládat Arcidiecézní charita Olomouc ve městě Kolomyja v Ivano-Frankivské oblasti se tak z původních 25 kusů ovcí zvýšila na 41. Farma vedle pracovního uplatnění produkuje maso, brynzu a vlnu, jejichž prodejem se získávají prostředky na sociální projekty Caritas Kolomyja.

Vedle těchto hospodářských činností nabízí farma také ozdravné pobyty pro děti ze sociálních center a dětských domovů, ergo, canis a hipoterapii.

„Rozdávání peněz nebo hmotných darů není nejlepší pomocí, mnohem účinnější a efektivnější je pomoc k svépomoci. Pasivní přijímání takové pomoci lidé spíše kazí. My se snažíme podporovat projekty, které jsou schopny přinášet místním lidem práci a obživu, a navíc generovat prostředky, které se stávají trvalým zdrojem pro sociální pomoc. Tady se to začíná také dařit a z toho máme velkou radost.“ komentoval první přírůstky ovčí farmy Václav Keprt, ředitel Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO).

Díky české finanční podpoře bylo od ukrajinských chovatelů na farmu zakoupeno 24 ovcí a jeden beran. „To, že se snažíme maximum potřeb pořídit z místních zdrojů, je pro tuto oblast důležité. Efekt naší pomoci se pak násobí.“ řekl Rostislav Strojvus, koordinátor projektů pomoci Ukrajině na ACHO. 

Projekt ovčí farmy navazuje na řadu pozitivních zkušeností, kterou ACHO s podobnými projekty již má. Na Ukrajině se podílela na vybudování několika moštáren, pomohla pořídit traktory či vybavení dílen. Monitoring fungujících lisů na ovoce byl součástí také této pracovní cesty. Všechny fungují naplno, přinášejí práci a finanční výnosy, které se pak používají v projektech, jako jsou dětské domovy či sociální centra.