Svátek má Robert
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

V olomoucké arcidiecézi končí letošní Postní almužna

postni-almuznaVěřící, kteří se v olomoucké arcidiecézi zapojili do tzv. Postní almužny, do svých farních kostelů přinesou své postní schránky již tuto neděli (1. dubna). Postní almužna v  postní době křesťany vybízí ke hlubšímu promýšlení jejich vztahu k chudým a k pomoci lidem v nouzi. Připravuje je na plnější prožití Velikonoc. Výsledkem Postní almužny je pak sbírka na pomoc potřebným a k podpoře charitativních projektů.

Nejbližší neděli se říká Květná, a je to poslední neděle v letošním postním období. Právě během postního období se křesťané častěji zříkají různých životních přilepšení ať již ve formě pamlsků, jídla či různých druhů zábavy.

„Křesťanství počítá s tím, že člověk je tělo a duše. Duchovní úsilí proto zapojuje i tělo. Snaha vyjít ze sebe a žít pro Boha a pro druhé nemůže zůstat jen v citu či myšlence, proto konkrétní odepření si nějakého mlsání, jídla či zážitků tělo musí pocítit. Odřeknutí si a šetření pak má smysl, když prospěje druhému, který pomoc potřebuje.“ řekl ke smyslu Postní almužny olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner již na začátku letošní postní doby. „Postní almužna pomáhá tomu, kdo se do ní zapojí, vládnout jeho duchu nad tělem. Pro ty, kterým pomáhá, je projevem lásky.“ dodal arcibiskup.

Papírové schránky si věřící rozdali již na popeleční středu, tedy na začátku doby postní. Schránky pak v domácnostech měly symbolicky připomínat potřebnou přítomnost chudých v duchovním snažení během postní doby. Do schránky si věřící odkládali drobné finanční částky za odřeknuvší si jídlo či jiné radosti.

Poslední neděli před Velikonocemi si křesťané připomínají Ježíšův slavný příchod do Jeruzaléma. Tehdy lidé pod jeho nohy prostírali své pláště, jako výraz nejvyšší úcty. Dnes jej symbolicky vítají vyjádřením svého postního úsilí, tedy dary pro chudé a pro lidi v nouzi. Finanční výsledky letošní postní almužny za olomouckou arcidiecézi by měly být kompletně sečtené do 20. května.

Postní almužna 2012 je již čtvrtým ročníkem této aktivity. Během předchozích let díky ní byly podpořeny stovky konkrétních potřebných lidí a charitních projektů. Charita se kromě materiálního zabezpečení Postní almužny podílí na uskutečnění pomoci. Provádí sociální šetření u potřebných, doporučuje a realizuje podporu s ohledem na potřeby klientů a efektivnost nabízené odborné pomoci.

Některé farnosti rozhodnou z výtěžku podpořit více lidí, o které se starají místní Charity prostřednictvím svých projektů. Pak finance směřují právě do těchto projektů.

V ostatních diecézích v České republice může postní almužna trvat až do Velikonoc nebo do první neděle velikonoční.

Charita Česká republika o Postní almužně informuje na webu: www.postnialmuzna.cz.