Svátek má Jaroslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Obyvatelé Nových Heřminov stále bojují proti přehradě

loho hnuti duhaObčané Nových Heřminov se neustále snaží zvrátit rozhodnutí vlády o výstavbě přehrady, která by zaplavila část obce. Přehrada má být součástí protipovodňových opatření na Krnovsku, ekologické organizace a představitelé obce jsou však přesvědčeni, že existují šetrnější a přesto účinné způsoby, jak ochránit Krnov a další sídla před velkou vodou.

Již v roce 2005 vznikla studie, kterou zpracovala pracovní skupina pro povodně pod vedením Ing. Václava Čermáka. Jejich úkolem bylo mj. vypracování variantního řešení k prosazované výstavbě přehrady Nové Heřmínovy. Podařilo se prokázat, že existuje citlivější řešení zvýšení kapacity koryta řeky Opavy v Krnově, čímž byla zpochybněna nutnost výstavby přehrady jako jediného možného způsobu protipovodňové ochrany. Kromě úpravy koryta studie obsahuje i návrh revitalizace řeky v Krnově [1].

O heřminovské přehradě se začalo uvažovat už ve 20. letech minulého století. V roce 1997, kdy Krnovsko zasáhla mohutná povodeň, se tato myšlenka oživila. Posledním zásadním milníkem v této kauze se v únoru letošního roku stalo rozhodnutí Ministerstva životního prostředí, které schválilo studii EIA posuzující vliv přehrady na životní prostředí [2]. Hnutí DUHA upozorňuje na to, že v dokumentaci chybí posouzení jakékoliv jiné varianty řešení protipovodňových opatření. Zkoumá se jen varianta, která se stavbou přehrady počítá. Představitelé obce nyní budou právní cestou usilovat o zastavení řízení vedoucího k získání územního rozhodnutí.

Výstavba přehrady znamená pro celý region nevratný zásah do krajiny a ztrátu kulturních hodnot, které jsou spojeny s vývojem obce Nové Heřminovy, prvně zmiňované již na počátku 13. století. Svůj nesouhlas s výstavbou nádrže v Nových Heřminovech můžete vyjádřit podepsáním petice na webových stránkách www.stopprehrade.cz. Aktivity místních občanů můžete rovněž podpořit na Rockovém festivalu Hudbou proti přehradě, který se uskuteční v Nových Heřminovech v sobotu 30. června od 13 hodin [3].

Ivo Dokoupil z Hnutí DUHA Jeseníky řekl:
„Již několik let se snažíme o to, aby proces hledání protipovodňových opatření na řece Opavě probíhal v souladu se zákonem a s potřebami obyvatel obcí. Bohužel se nám to nedaří a máme obavy, že stát postupuje v rozporu nejen se zákonem, ale i se zájmy občanů a přírody. Proto jsme se rozhodli uspořádat petici a přimět tak úředníky, aby přehodnotili předražený projekt výstavby přehrady - v dobách radikálních úspor zcela nesmyslný až hazardní."

Lenka Zelinková z obecního úřadu Nové Heřminovy úřadu:
"Obec Nové Heřminovy svou dlouholetou snahu o zabránění stavby přehrady, a  tím zničení poloviny území obce, podporuje mnoha aktivitami. Nyní 30. 6. 2012 pořádáme rockový festival Hudbou proti přehradě, který je spjat s Peticí SPOPPŘEHRADĚ. Jde o oslovení široké veřejnosti, její seznámení s podstatou problémů kolem přehrady a informacemi o možnostech ochrany před povodněmi bez tak rozsáhlého zásahu do existence obce, přírody a její zachování pro budoucnost."

Poznámky:
[1] Studie zvýšení kapacity koryta a revitalizace řeky Opavy v Krnově (km 68,374 – 72,330): http://www.uprm.cz/data/docs/studie/krnov.pdf

[2] Stanovisko Ministerstva životního prostředí ze dne 14. 2. 2012: http://portal.cenia.cz/eiasea/download/EIA_MZP291_zaveryStan_1.pdf?uuid=e354e906-10df-4c3a-a6d5-e8013e31b8b8

[3] Oficiální plakát akce: http://www.noveherminovy.eu/rockovy-festival-nove-herminovy-hudbou-proti-prehrade-dne-30-6-2012/d-1405