Svátek má Alexej
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

aktivity NNO

Rodinám v tíživé situaci poradí Maltézská pomoc

Autor: Redakce UNO. Čtvrtek 25. února 2021.

Maltezska-pomoc-rodiny-v-tizive-situaci-600x400Společnost Maltézská pomoc, o.p.s. nabízí rodinám v tíživé situaci - ale nejen jim - pomocnou ruku se starostmi s hledáním bydlení, zaměstnání, stabilizací finanční situace či podporou při výchově dětí. Právě taková pomoc rodičům a dětem zasaženým dopady aktuálních protipandemických opatření je hlavní náplní sociálně aktivizačních služeb spadajících pod Maltézskou pomoc. Její olomoucké centrum pomáhá rodinám s dětmi z Olomouce, Přerova a z přilehlých obcí. 

Aktuálně se řada rodin ocitá v problematické situaci například z důvodu proticovidových opatření, čelí hrozící ztrátě zaměstnání či bydlení, nebo řeší problémy s výchovou dětí. Je důležité, aby věděly, že nejsou samy a že je zde organizace, která jim zdarma nabídne pomocnou ruku a bude jim oporou a pomocníkem v překonávání těžkostí, kterým rodiče a děti čelí. Více...

 

Osobnost neziskového sektoru pro rok 2020 zná své vítěze. Uspěli pracovníci Charity a matka 14 dětí

Autor: Redakce UNO. Čtvrtek 14. ledna 2021.

Read moreAsociace nestátních neziskových organizací v České republice vyhlásila vítěze každoroční akce Osobnost neziskového sektoru. Na první místo porota vybrala Martinu Marečkovou, čelní pracovnici domácí zdravotní a hospicové péče Charity Uherský Brod. Druhé místo patří řediteli Oblastní charity Červený Kostelec Miroslavu Wajsarovi.  Třetí místo obsadila Monika Dietrichová, která přijala za svůj život do péče 10 dětí. „Celá naše republika si prochází těžkým bojem s covidem-19. Nesmíme proto zapomenout na ty, kteří stojí společně se zdravotníky v první linii. Jsou to hlavně pečovatelé o seniory, hendikepované osoby a děti,“ prohlásil primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. Ten se ujal slavnostního vyhlášení prvních tří zvolených osobností, které se letos z důvodu karanténních opatření muselo uskutečnit pouze online formou. 

celý článek

 

Poslechněte si záznam z vánočního koncertu dechové hudby Kornet

Autor: Redakce UNO. Úterý 29. prosince 2020.

Dechová hudba KORNET Soběchleby 15.8.2020Již potřicáté fanfárová sekce Dechové hudby KORNET zahrála vánoční koncert v Lipníku na věži sv. Jakuba, a to 24. prosince 2020 od 16 do 17 hodin, letos v obsazení ustáleném z posledních let: Míša Mikulík, Leonardo Zábranský a Pavel Mikeš. "Živých" posluchačů u zvonice bylo kvůli pandemii tento rok málo, sotva stovka. Koncert proto on-line natočil a přenášel v reálném čase na Facebooku p. Repáč z TV Lipník a připravil z něj i sestřih, který je na webu TV Lipník. Na stránkách TV Lipník jsou i další reportáže z činnosti KORNETu (svěcení hasičské techniky v Jezernici 31. 7. 2020, hody v Týně v září, pietní akty ke státním výročím apod.).

Všem kolegům hudebníkům děkuji za letošní spolupráci a s našimi příznivci se budeme těšit na další akce! Děkuji tímto také všem za vánoční a novoroční zdravice, jakožto i za blahopřáním k mým narozeninám, které jsem oslavil na Boží hod vánoční. A ještě oficiální poděkování: za finanční podporu OL kraji, Městu Lipník nad Bečvou, za propagaci p. Repáčovi a jeho partnerce z TV Lipník, Martinu Zapletalovi za fotodokumentaci - a v neposlední řadě: RNDr. Jitce Seitlové, místopředsedkyni Senátu ČR, a Mgr. Ondrovi Vlčkovi, místostarostovi Lipníka, za přátelství.

Váš Pavel Mikeš

 
   

Dejme seniorům možnost se rozhodnout – společné prohlášení neziskových organizací

Autor: Redakce UNO. Středa 16. prosince 2020.

TZ seniori1Stereotypizace a stigmatizace seniorů. Takové je označení seniorů jako ohrožené skupiny. Rozhodování státu a společnosti za zcela svéprávné osoby. To jsou skutečnosti, které daly impuls ke spojení neziskových organizací, které pomáhají seniorům, ke společnému prohlášení. Uvědomujeme si, že daná problematika je složitá, a že na její řešení nelze aplikovat jednoduchá východiska (jakkoliv se o to snažíme). Chceme ale nabídnout náš pohled a zkušenosti, příběhy z praxe. V druhé části tiskové zprávy také vyjádření zúčastněných osob a kontakty na dané organizace. Organizace, které se na ní podílejí, poskytují seniorům různé druhy péče - od preventivní po pečovatelskou či ústavní. Stejně jako tyto služby jsou totiž různorodé potřeby a požadavky seniorů. Celá tisková zpráva je zde.

 

Žáci z prostějovské ZŠ E. Valenty v rámci projektu Get up and goals upozorňují na nadměrnou produkci plastů

Autor: Redakce UNO. Pondělí 26. října 2020.

Read moreZákladní škola E. Valenty Prostějov se v rámci projektu Get up and Goals organizace APROK, snaží již několik let o ekologickou osvětu. Na začátku října odstartovali žáci a učitelé další akci, která upozorňuje na množství plastového odpadu, které jsme schopni za velmi krátkou dobu vyprodukovat. Jejím cílem je pak přimět každého jedince, aby do budoucna pokusil produkci plastu snížit.

Principem celé akce je vyhodnotit, kolik plastu vyprodukuje jedna třída za jeden pracovní týden. Každá třída proto dostane svůj vlastní černý pytel, který slouží pro sběr veškerého plastového odpadu. Po pěti dnech se všechny pytle ze tříd vysbírají a bude následovat vyhodnocení. Jelikož je ve škole dohromady více než 700 osob, jedná se o velký reprezentační vzorek.

celý článek

   

Strana 3 z 189