Svátek má Květoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

aktivity NNO

Stále máte možnost: nominujte dobrovolníky z Olomouckého kraje na cenu Křesadlo 2020

Autor: Redakce UNO. Neděle 25. října 2020.

kresadlo2020Stále máte prostor nominovat výjimečné osoby z Olomouckého kraje na cenu Křesadlo 2020. Veřejnost může do 31. října nominovat osoby, které si za svoji významnou dobrovolnickou činnost zaslouží ocenění. Nominujte dobrovolníky, kteří se ve vaší obci zasloužili o rozvoj společnosti, kultury, kultivaci veřejného prostředí či se staraly o druhé osoby, ať již při výchově mládeže či při pomoci seniorům. Nově můžete nominovat i osoby, které se na dobrovolnické činnosti podíleli významně během probíhající pandemie nového typu koronaviru. Na webu www.kresadlo-ok.cz naleznete nominační formulář a pravidla, jak dobrovolníka přihlásit. Též jsou zde kategorie, do kterých je možné dobrovolníky zařadit.

Podmínkou je, aby nominovaný dobrovolník byl se svojí nominací seznámen a souhlasil s ní. Dále je potřeba zaslat do 31. října 2020 nominační formulář e-mailem na  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  a též tištěnou formou na Maltézskou pomoc se sídlem v Olomouci na adrese Wurmova 7. Nominace, které budou zaslány pouze elektronicky nebudou přijaty k hodnocení.

 

První ornitologická exkurze na Hradeckém rybníku v Tovačově

Autor: Redakce UNO. Pátek 03. července 2020.

Read moreV sobotu 11. července se uskuteční první letošní ornitologická exkurze pro veřejnost v Tovačově, kterou pořádá Moravský ornitologický spolek – středomoravská pobočka ČSO. Zájemci o poznávání a pozorování ptactva se sejdou u Hradeckého rybníka. Sraz zájemců o poznávání a pozorování ptactva je v 8.00 hod. u sádek Hradeckého rybníka v Tovačově. Exkurze se zastaví i u Křenovského rybníka a dále bude pokračovat po hrázích Hradeckého rybníka. Zájemci o pozorování ptactva se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka.

celý článek

 

Nevládní organizace vyčistí přes 300 studen a přispějí nejohroženějším. Na pomoc zaplaveným vybraly 2,8 milionu korun

Autor: Redakce UNO. Pátek 03. července 2020.

Read moreNevládní organizace se v reakci na povodně na Uničovsku a Šumpersku dohodly na pomoci zaplaveným. Jejich pracovníci společně navštívili 466 domácností, ze kterých bylo 160 zaplaveno v obytné části domu. Kromě finančních příspěvků nejohroženějším pomohou s vyčištěním více než 300 studní. Na pomoc vybraly od dárců necelých 2,8 milionu korun.

Spolu s  místními hasičskými sbory pomáhaly po osmém červnu i nevládní organizace ADRA, Červený kříž, Člověk v tísni, Diakonie, Charita a Maltézská pomoc. Už v prvních dnech po záplavě distribuovali jejich pracovníci a dobrovolníci pitnou vodu, pomáhali s odklízením bahna, zapůjčili nebo darovali místním dezinfekční a čistící prostředky, vysoušeče, nářadí,  kolečka, lopaty nebo popelnice, které jim odplavila voda. 

celý článek

   

Budoucnost sociálně-zdravotních služeb v průběhu epidemie COVID-19 je nejistá. Závislé jsou často na pomoci dobrovolníků

Autor: Redakce UNO. Středa 29. dubna 2020.

Read moreSituace v sociálních službách se od vypuknutí pandemie koronaviru SARS-CoV-2 stabilizovala. Přestože počty nakažených v sociálních službách výrazně nestoupají, očekávají pracovníci sociálních služeb nárůst případů v souvislosti s postupným uvolňováním opatření. Pracovníci sociálních služeb tak nadále dodržují nejpřísnější hygienická opatření, jsou fyzicky i psychicky vyčerpaní a spoléhat se často musí na pomoc z řad dobrovolníků. Realitu dnešních dnů v sociálních službách nastínil ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

celý článek

 

iHNed.cz: V pomoci seniorům suplujeme roli státu, říká dobrovolnice

Autor: Redakce UNO. Úterý 31. března 2020.

jarvis 5e823da9498e40c80aeb46b2Epidemie koranoviru se už objevila i v domovech pro seniory. Chybí jim ale ochranné pomůcky, peníze, personál i instrukce. A tak vypomáhají dobrovolníci. "Pro mnohé fungujeme jako infocentrum. Nevědí ani, kam se obracet. Suplujeme roli státu, je to absurdní," říká Judita Matyášová, která stojí za iniciativou Roušky seniorům.

Za posledních čtrnáct dní rozvezli do domovů pro seniory přes deset tisíc roušek. Shánějí dárce i peníze na výrobu ochranných štítů. "Úřady nám volaly, že nám fandí," popisuje Matyášová. Celý rozhovor na iHNed.cz

   

Strana 4 z 189