Svátek má Květoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

aktivity NNO

Pešek voněl Heřmánkem

Autor: Redakce UNO. Pondělí 09. března 2020.

Read moreVe čtvrtek 5. 3. 2020 zavítali do prostor olomouckého Komunitního centra Pešek více než dvě desítky pohádkových babiček a dědečků z Olomouce a okolí, zástupci města Olomouce, krajského úřadu i Ministerstva práce a sociálních věcí, aby se zde setkali v rámci Kulatého stolu s podtitulem Čtecí babičky a dědečkové v RC Heřmánek. Jana Ketnerová z pražské organizace Mezi námi, o.p.s. přítomné seznámila s celorepublikovou situací a skutečností, že aktuálně čte dětem v českých mateřských školách každý týden 157 pohádkových babiček a dědečků.

„My v RC Heřmánek jsme hrdí, že 31 z nich je právě z Hané, čímž se po Praze stáváme druhým největším Klubem čtecích babiček a dědečků v České republice“ udává Hana Klicperová, koordinátorka programu Přečti. V rámci kulatého stolu byli přítomní seznámeni s novinkami v projektu Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň.

celý článek

 

Turisté zvou na výstup na Vysokou Roudnou

Autor: Redakce UNO. Pátek 07. února 2020.

Read moreKlub českých turistů Šternberk zve zájemce o pěší turistiku na svůj tradiční výstup i sestup z Vysoké Roudné, který se uskuteční v sobotu 7. března 2020. Vysoká Roudná je jednou z hraničních hor Nízkého Jeseníku. Vypíná se do výšky 660 metrů nad nivu Hornomoravského úvalu a tvoří ostrý přechod mezi rovinou Hané a horským pásmem Jeseníků. Její úbočí i vrchol skrývají mnohá tajemství, která stojí za to vidět. Připraveny jsou dvě trasy rozdílné délky a náročnosti. Delší a náročnější startuje z Mladějovic, kratší a méně náročná z Mutkova. Obě skupiny turistů se v Mutkově setkají a společně zdolají vrchol Vysoké Roudné. 

Z Vysoké Roudné pak sestoupíme zpět na Sterlisko, odkud se může jít přímo na vlak do Mladějovic, nebo kolem Oltářního kamene na autobus do Chabičova, případně z Chabičova přes Řídeč na vlak do Mladějovic. Z Chabičova je možnost jít po modré značce do Dolního Žlebu a do Šternberka.

celý článek

 

Olomoucké dobrovolnické centrum hledá nové zájemce o dobrovolnictví

Autor: Redakce UNO. Pátek 07. února 2020.

jikaJIKA - Olomoucké dobrovolnické centrum z. s. hledá nové dobrovolníky – zveme Vás mezi nás! Máte při práci nebo studiu chuť a čas zkusit něco nového a poznat nové lidi? Chcete se seberealizovat, získat nové zkušenosti a přátele, být nápomocní nebo jen nevíte co s volným časem,? To vše a mnohé jiné Vám nabízí naše JIKA – Olomoucké dobrovolnické centrum z.s. v našich přijímajících organizacích. Nábor nových dobrovolníků probíhá během celého roku, stačí se jen přihlásit Kontakty a více informací na e-mailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ; mobil: 773 998 585,  https://www.facebook.com/JikaDC; případně přijďte přímo za námi - Horní nám. 18, Olomouc v 1. patře (pasáž u Arionovy kašny). 

Pokud věnujete třeba jen hodinu týdně někomu potřebnému, uděláte mu tím velkou radost. Čím více nás bude, tím lépe pro ostatní.

   

Pokud únor honí mraky, staví březen sněhuláky: únorový program olomouckých Přátel přírody pro veřejnost

Autor: Hynek Pečinka. Čtvrtek 06. února 2020.

Read moreOlomoucká Malá liška, místní skupina spolku Přátelé přírody, z. s. v letošním roce oslaví 10 let od svého vzniku. Na druhý měsíc svého jubilejního roku připravila pro své členy i veřejnost výpravy jak do přírody, tak do kulturní sféry. Zkraje února se uskuteční první letošní vícedenní akce, oblíbený Lyžařský víkend, podruhé v Ostružné. Milovníky příběhů z dálek potěší Cestovatelský večer z chladného severu – se zážitky z Norska. Po nějaké době zařazují i výtvarný workshop a vy se můžete naučit malovat na kameny. U kultury zůstane i další akce: Kulturní úterý představí osobnost Jana Wericha i jeho umělecký odkaz.

celý článek

 

V ocenění Neziskovka roku obsadily výborná místa i organizace z Olomouckého kraje

Autor: Redakce UNO. Čtvrtek 16. ledna 2020.

82809913 2907160165969745 1736019136728793088 oČerstvými držiteli ocenění Neziskovka roku 2019, které se udělovalo v úterý 14. ledna 2020 v Praze, se staly tyto organizace, které mohou být příkladem ostatním. V kategorii Malá neziskovka zvítězil Sokol Milovice. V kategorii Střední neziskovka vyhrála organizace Na počátku. V kategorii Velká neziskovka zvítězila Linka bezpečí a Cenu veřejnosti získala organizace Hospic sv. Jana N. Neumanna. Ostatní výsledky naleznete na webové stránce www.neziskovkaroku.cz.

Vedle tradičních cen v jednotlivých kategoriích se vůbec poprvé předávala také trofej Zlatý banán za nejlepší příběh roku držitelů Značky spolehlivosti. Získal ji spolek Děti patří domů, z. s., který se věnuje náhradní rodinné péči a rozvoji hostitelské péče. V rámci soutěže představil příběh svého dřívějšího klienta Lukáše. Cenu udělovala AVPO ČR - Asociace veřejně prospěšných organizací ČR.

Gratulujeme oceněným neziskovým organizacím. Za povšimnutí ale stojí i úspěch neziskovek z našeho kraje: 2. místo mezi malými organizacemi si odnesl olomoucký spolek Maendeleo a na 3. místo v kategorii Střední neziskovka dosáhla MAS Šternbersko o.p.s.

Neziskovka roku je nezávislé prestižní ocenění pro neziskové organizace v České republice, které vychází ze zázemí Nadace rozvoje občanské společnosti a její metodiky „Zdravého organizačního řízení“©.

Foto: Jan Kvarda - předávání Ceny veřejnosti Neziskovka roku 2019

   

Strana 5 z 189