Svátek má Alexej
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

aktivity NNO

Účastníci Vítání ptačího zpěvu pozorovali v Tovačově 72 druhů ptáků

Autor: Redakce UNO. Pondělí 06. května 2019.

DSCN6867 pozorujiPořadatelům vycházky z Moravského ornitologického spolku přálo počasí a tak zájemce o poznávání ptactva přivítali zpěvem slavíci obecní, budníčci menší, zvonohlíci zahradní, pěnice černohlavá i hnědokřídlá, lejsci bělokrcí, rákosníci velcí, obecní i proužkovaní a cvrčilka slavíková. U Křenovského rybníka pozorovali tok a námluvy rybáků obecných, racky bělohlavé i chechtavé a několik párů potápek roháčů sedících na hnízdech s vejci. Viděli zde i desítky poláků velkých a chocholatých, zrzohlávky rudozobé, kopřivky obecná a čírky modré. Největším překvapením i pro zkušené ornitology bylo pozorování patnácti kvakošů nočních.

Na Hradeckém rybníku vodily husy velké již více než 30 housat. V hejnu asi 80 hus velkých se ukrývaly i tři severské husy běločelé. Nad hladinou lovili hmyz nejen vlaštovky a břehule říční, ale i rorýsi a rybáci černí. Z dravců se v letu předváděli motáci pochopi a lůňák červený. Nad rybníky kroužilo i sedm čápů bílých.

Další ornitologické exkurze pro veřejnost proběhnou až na podzim v rámci Evropského festivalu ptactva a jejich seznam bude zveřejněn na webu Moravského ornitologického spolku.

 

Přijďte na večer o cestování za předky našich ovocných stromů

Autor: Redakce UNO. Úterý 23. dubna 2019.

xplakat cestovatelská LiškaNetradiční Cestovatelský večer, tentokrát o lidech a místech žijících dodnes trvale udržitelným způsobem života, proběhne ve čtvrtek 2. května 2019 od 18.30 hodin ve Fox clubu - na adrese Javoříčská 2 v Olomouci (prostory klubu pro seniory - mapa). Přeneseme se na východ, na hranice Evropy a Asie a pak ještě dál, až na Sibiř. Právě odtud pocházejí nám běžně známé ovocné dřeviny. Besedu s Jožkou Čermákem pořádá spolek Přátelé přírody, z. s. - skupina Malá liška ve spolupráci se spolkem PagoPago, mezinárodní dobrovolnickou neziskovou organizací, která byla založena pro zalesnění planety. Vstupné: členové spolků Přátelé přírody, z. s. a PagoPago zdarma, hosté 30 Kč.

Malá liška je olomoucká skupina spolku Přátelé přírody, z. s. Je součástí české větve celosvětového hnutí Přátel přírody (Naturefriends). Skupina má více než 70 členů všeho věku, převážně ale dospělých nad 40 let, a jednou tolik příznivců. Všechno, co Malá liška dělá, má za cíl lepší vztahy lidí k přírodě a k sobě navzájem. Už od roku 2010. Více... 

PagoPago je mezinárodní dobrovolnická nezisková organizace, která byla založena pro zalesnění planety. Hlavní činností je stabilizace, ochrana a zlepšování stavu půdního fondu cílenou výsadbou ovocných a lesních dřevin v oblastech ohrožených erozí, suchem, povodněmi,  ztrátou biodiverzity nebo krátkozrakými zásahy člověka. Více...

 
 

Cena Via Bona - Hlasujte pro nejsilnější příběhy dobra

Autor: Redakce UNO. Středa 10. dubna 2019.

nadace-via-hlasujteObnova zchátralého hradu, vánoční kapr se salátem pro maminky v nouzi, benefiční tetování. To je jen čtvrtina z dvanácti příběhů dobra, které se umístily ve finále na Cenu Via Bona 2019. Pomoci rozhodnout, které příběhy nakonec ocenění za filantropii získají, můžete nyní i Vy – právě jsme odstartovali online hlasování.

Příběhy s největším počtem hlasů v každé kategorii budou oceněny na slavnostním předávání, které proběhne 22. května v Praze. Jednomu z příběhů napříč všemi nominacemi navíc udělíme čestné uznání Nadace Via za dobré sousedství. Dejte svůj hlas jednomu nebo více příběhům na speciální stránce Ceny Via Bona. Hlasovat je možné do konce dubna 2019.

   

Čápi přilétají na střední Moravu, ale v obci Krčmaň své hnízdo nenajdou asi ani letos

Autor: Redakce UNO. Pondělí 25. března 2019.

Read moreKoncem března se na střední Moravě objevují první čápi bílí. Letos přiletěl jako první čáp do Dřevohostic (PR), a to již 3. března. Druhý čáp se objevil 20. března v Holešově (KM) a třetí 22. března v Břestu (KM). Následoval 23. března Velký Újezd (OL) a Blatec (OL). Do sledování příletu čápů bílých se muže zapojit i veřejnost a to webu ČSO: www.birdlife.cz/capi. Ornitologové uvítají informace nejen o příletu prvního čápa na hnízdo, ale i kdy přiletěl druhý z páru, kdy zasedli na hnízdo i kolik měli mláďat.

celý článek

 

Střelecké slavnosti v Litovli nominovány na Cenu kraje

Autor: Redakce UNO. Pátek 08. března 2019.

50808894 2290690174298153 1335065265129390080 oHistorický spolek Kirri v roce 2018 uspořádal Střelecké slavnosti k výročí 500 letům střelců ve městě Litovel. Třídenní akce proběhla od 21. do 23. září 2018 v muzeu i okolo něj v Litovli. Zůstalo po ní mimo spoustu krásných vzpomínek i několik památečních předmětů. Nový střelecký řetěz, fotoknihy, pamětní výroční turistické známky a hlavně nová kniha zaměřená na historii Litovelských střelců. A tahle akce byla nominována na Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury za rok 2018. Tak nám prosím držte palečky!

   

Strana 7 z 189