Svátek má Alexej
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

aktivity NNO

Zábřežská Charita nabízí podpůrné aktivity lidem s chronickým duševním onemocněním

Autor: Redakce UNO. Neděle 01. srpna 2021.

Read moreLidé s chronickým duševním onemocněním jsou ohroženi vyčleněním mimo běžný život společnosti. Vhodné aktivitymohou jim a jejich blízkým přispět k lepšímu vypořádávání se s nemocí, k jejímu přijetí, ke snížení sociálního vyčlenění a stigmatizace. Nemají je však ve svém domácím prostředí k dispozici. Zvýšit dostupnost takovýchto aktivit je cílem projektu „Nazpět do života“, který díky podpoře ESF OPZ pro tyto lidi v současnosti realizuje Charita Zábřeh.

Součástí života lidí s chronickým duševním onemocněním (CHDO) jsou neustálé boje – boj se strachem, co si o nich pomyslí okolí, pokud se o nemoci dozví, boj se ztrátou sebedůvěry, sebevědomí a respektu vůči sobě, boj s pocitem, že jim onemocnění zkazilo život. Síť psychoedukačních aktivit, které by jim mohly pomoci, je ale nedostatečně rozvinutá a navíc jsou tyto aktivity často součástí programů v psychiatrických nemocnicích a po propuštění do domácího prostředí je jejich nabídka značně omezená.

celý článek

 

Ocenění Křesadlo za rok 2020 převzalo deset dobrovolníků z Olomouckého kraje

Autor: Redakce UNO. Neděle 11. července 2021.

Read moreV Olomouckém kraji převzalo deset výjimečných dobrovolníků cenu Křesadlo 2020 za obětavou a nezištnou pomoc lidem ve svém okolí. Dobrovolníci, kteří působí v různých oblastech veřejného života, byli nominování organizacemi i jednotlivci z celého Olomouckého kraje. Desátý ročník oceňování Křesadlem nemohl proběhnout na konci roku 2020, a tak byl přesunut na 30. června 2021. Letošní předávání cen se konalo v olomouckém Divadle na Šantovce. 

Mezi oceněnými byli dobrovolníci pomáhající v sociální oblasti, spolkové či ve zdravotnické. Nechyběla kategorie dobrovolných hasičů. Ocenění pamatovalo i na ty, kteří začali výrazně pomáhat při počátku pandemie koronaviru. Neváhali a nad rámec svých povinností pomáhali organizacím či lidem ve svém okolí zvládnout chaotický začátek epidemiologických opatření v průběhu loňského roku.

celý článek

 

Loni ocenění dobrovolníci se dočkají Křesadel v náhradním termínu

Autor: Redakce UNO. Pátek 25. června 2021.

Read moreV Olomouckém kraji obdrží deset výjimečných osob cenu Křesadlo za obětavou dobrovolnou pomoc lidem ve svém okolí za loňský rok. Původní prosincový termín předávání cen Křesadlo 2020 byl kvůli epidemii odložen a možnost uspořádání slavnostního večera se otevřela až nyní. Ocenění si cenu pro významné dobrovolníky převezmou z rukou zástupců kraje, měst a neziskových organizací ve středu 30. června v 18:30 v Divadle na Šantovce. K poslechu jim zazpívá operní pěvkyně Andrea Tögel Kalivodová.

celý článek

   

Maltézská pomoc: Dobrovolnictví v rodinách s dětmi v době pandemie přináší nelehké výzvy

Autor: Redakce UNO. Neděle 16. května 2021.

Read moreUž více než rok se potýká celá společnost s pandemií COVID-19, která s sebou přinesla řadu nových výzev a obtíží, s nimiž se musí celá společnost vyrovnávat. V našich službách pro rodiny s dětmi se setkáváme často s rodiči i dětmi, kteří jsou psychicky i fyzicky vyčerpaní, unavení z nové a dlouhotrvající nejistoty. Aktuální situace klade na rodiče i děti mnohem větší nároky, vyvíjí nepříjemný tlak a v řadě případů u nich vyvolává pocit nedostatečnosti, selhání.

Ačkoli někteří rodiče přišli o zaměstnání a získat nové je nyní náročné, i nadále musí zajistit potřebné výdaje na chod domácnosti i život rodiny. Musí zabezpečit dostatečné vybavení a zázemí pro děti při distanční výuce, dohlížet na plnění úkolů, vysvětlovat jim nově probíranou látku, byť sami jsou již několik desetiletí pryč ze školních lavic, nebo se ve vzdělání ubírali jinou cestou, než jejich potomci a látka je pro ně zcela nová, nesrozumitelná.

celý článek

 

Centrum Olivy nabízí online doučování pro první stupeň

Autor: Redakce UNO. Pátek 19. března 2021.

Online-doučováníV důsledku distančního vzdělávání má mnoho dětí problémy s učivem, potřebují probrané dovysvětlit, procvičit, upevnit. Olomoucké Rodinné centrum OLiVy proto přichází s nabídkou doučování  online formou určenou pro žáky 1. stupně základní školy. Doučování zajišťují vysokoškolští studenti, případně učitelé v důchodu. Služba je poskytována všem zájemcům zdarma a pravidelnou formou podle individuálních potřeb a domluvy. Stačí se přihlásit na kontaktech na plakátku nebo na http://www.olivy-os.cz/portal/

   

Strana 2 z 189