Svátek má Nataša
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

aktivity NNO

Účast TyfloCentra Olomouc, o.p.s. na Týdnu duševního zdraví

Autor: Administrator. Pátek 08. října 2010.

TDZ bude naše obecně prospěšná společnost aktivně zapojena do Týdne duševního zdraví formou celé řady informativních a propagačních akcí. . Bude uspořádán Týden otevřených dveří v prostorách sídla organizace na I.P. Pavlova 69, 2 odborné  semináře a také dvě kulturní akce pro širší veřejnost.

 

Cílem naší účasti je informovat odbornou i širokou veřejnost o sociálních službách zaměřených na skupinu osob se zrakovým postižením a na jednotlivé aspekty problematiky těchto osob, jako je vzdělávání, pracovní uplatnění, zapojení do běžného života, aktivní využití volného času a vytváření bezbariérového prostředí.

 

Dobrá informovanost veřejnosti má pozitivní vliv na vytváření vhodného společenského klimatu pro zapojení těchto osob do běžného života a současně má i dopad na psychologickou prevenci při snižování důsledků ztráty nebo trvalého poškození zraku.

 

Časový rozvrh jednotlivých akcí:

 

Sobota 9.10.2010, 13:30 hod.

 

Koncert pro TyfloCentrum - hraje Popová škola Dětského domova v Olomouci v rámci podzimní Flóry Olomouc

 

Kde - Smetanovy sady, hudební pavilon

 

Pondělí 11.10.2010, 9:00-15:00

 

Sportovní aktivity (zvuková střelba, showdown, tandemová cyklistika)

 

Kde - TyfloCentrum, I.P. Pavlova 69, Olomouc,

 

Pondělí 11.10.2010, 19:00

 

HEAVENLY FIRE - koncert souboru zobcových fléten MocTet. Na programu koncertu jsou skladby nevidomého anglického hudebního skladatele Alana Davise

 

Kde - Konvikt, kaple Božího těla, Univerzitní 3, Olomouc

 

Úterý 12.10.2010, 9:30

 

Bezbariérová řešení staveb pro osoby se zrakovým postižením - odborný seminář

 

Kde - Regionální centrum Olomouc, Jeremenkova 40 B

 

Úterý 12.10.2010, 9:30

 

Promítání filmů a fotografií z činnosti TyfloCentra a o zrakově postižených

 

Kde - TyfloCentrum, I.P. Pavlova 69, Olomouc

 

Středa 13.10.2010, 9:00-14:00

 

„Pracovní den trochu jinak" - exkurze na pracoviště tréninkového zaměstnávání s možností vyzkoušet si pracovní činnosti bez zrakové kontroly

 

Kde - TyfloCentrum, I.P. Pavlova 69, Olomouc

 

Čtvrtek 14.10.2010 , 9:00-12:00

 

„Význam a možnosti využití náročných elektronických kompenzačních pomůcek zrakově postiženými dětmi a seniory" - odborný seminář pro pracovníky speciálně pedagogických center a odborů sociálních věcí

 

Kde - TyfloCentrum, I.P. Pavlova 69, Olomouc

 

Pátek 15.10.2010 (Mezinárodní den bílé hole), 9:00-14:00

 

„Co vás zajímá?" - nabízíme program sestavený na základě požadavků a přání návštěvníků nebo škol.

 

Kde - TyfloCentrum, I.P. Pavlova 69, Olomouc

 

„Všechny uvedené akce se konají v rámci 10. výročí založení naší obecně prospěšné společnosti, které připadá právě na rok 2010. Věříme, že se přijdete podívat na to, jakým způsobem probíhají nejrůznější služby poskytované pro těžce zrakově postižené Olomouckého kraje naším TyfloCentrem". Řekl ředitel společnosti Jan Příborský

 

K účasti co nejsrdečněji zveme veřejnost, žáky základních škol i studenty středních

a vysokých škol.

 

Skupinovou účast na akcích prosím předem nahlaste a dohodněte s pracovnicí TyfloCentra Mgr. Kateřinou Valachovou.

 

Kontakt:

 

tel. 588 500 522, mob. 773 642 932

 

e-mail Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny

 

www.tyflocentrum-ol.cz

 

Velmi se těšíme na vaši návštěvu a účast na některé z nabízených akcí.

 

 

 

Ocenění v rámci Dne Charity

Autor: Jiří Karger, ředitel Charity Zábřeh. Pátek 08. října 2010.

Při příležitosti Dne Charity došlo k ohodnocení příznivců celorepublikové činnosti Charity.

 

Slavnostní ceremoniál se konal 23. září v Praze na Malé Straně - v Augustiniánském klášteru a kostele sv. Tomáše. Za pořádající Charitu ČR se akce zúčastnil prezident, biskup českobudějovické diecéze Mons. Pavel Posád a ředitel Charity ČR Ing. Oldřich Haičman.

 

Prezident ve svém projevu připomněl, že je těžké vybrat z velkého zástupu pracovníků, dobrovolníků a příznivců jen těch 28, kteří převezmou ocenění. „Ocenit chceme jen některé, poděkovat chceme při příležitosti svátku Charity všem." Připomněl také slova papeže Benedikta XVI., která pronesl při své nedávné pastorační návštěvě Anglie. „Modernizace a nové poznatky ve zdravotnictví pomáhají prodloužit střední dobu života. Je důležité nepodlehnout obavám z demografického stárnutí obyvatelstva; rostoucí počet starých lidí nemusí nést pouze obavy z toho, jak je uživíme, jak pro ně zajistíme penze a kolik lidí na ně musí pracovat. Je nutné rozpoznat také požehnání pro společnost, který tento trend nese. Můžeme a musíme se učit ze zkušenosti a moudrosti dřívějších generací. Péče o staré není velkorysostí, ale splátkou dluhu vděčnosti. Úkolem Charity je pomoci, aby s prodlužující se dobou dožití byla zachována také sociální, duševní a duchovní kvalita života."

 

Ředitel Charity ČR Ing. Haičman vzpomenul hlavní, sice formulací krátké, ale v naplnění nelehké, zadání pro každého pracovníka: „být profesionální službou srdce".

 

Pak již probíhalo předání diplomu, kytice a darů partnerských společností (T-Mobile a Tescoma) jednotlivým oceněným. Za naši Arcidiecézi olomouckou byli v jednotlivých kategoriích k poděkování vybráni:

 

- v kategorii zaměstnanec Pavla Jančíková: ekonomka a účetní Arcidiecézní charity Olomouc za dlouholetou práci pro celou síť Charit, za poskytování metodického vedení a poradenství pro 30 podřízených subjektů

 

- v kategorii dobrovolník MUDr. Irena Lenfeldová: zakládající a dlouholetá dobrovolná ředitelka Charity Konice, která se zasloužila o rozvoj charitního díla a to nejen na tomto území

 

- v kategorii sponzor: společnost A.W. s.r.o. Loštice, výrobce Pravých olomouckých tvarůžků; firma je dlouhodobým a významným donátorem nejen zábřežské Charity - v poslední době poskytla např. příspěvek na nákup víceúčelového auta a infuzní pumpy pro nevyléčitelně nemocné pacienty Charity, zapojuje se i do humanitární pomoci směřující do zahraničí

 

Zástupce firmy A.W. s.r.o. (jednatele Ing. Karla Hlaváčka s manželkou) do Prahy doprovodil i ředitel nominující Charity Zábřeh Bc. Jiří Karger. Ten kromě osobní vděčnosti přišel také s veřejnou výzvou: „ Kdo by se chtěl spolu s námi přidat k poděkování za to, že firma A.W. si všímá prostřednictvím podpory Charity lidí znevýhodněných a potřebných, ať si v době do konce září zakoupí balíček jejich tvarůžků."

 

Mezi dalšími byl za mimořádný čin oceněn 4. skautský oddíl z Jedovnice, jehož členové před tříkrálovým koledováním vyhrnuli nově napadaný sníh u seniorů žijících v této obci na Blanensku a teprve potom vyrazili s pokladničkou na obchůzku. Dále dobrovolnice - pletací babička - paní Věra Šormová z Prahy, která dlouhodobě plete výrobky pro projekty v Čečně, na Ukrajině, a pro nemocnici v Pákistánu. Jednatel firmy z královéhradecka zase převzal poděkování za podporu projektu Adopce na dálku, v níž dlouhodobě podporuje a osobně si dopisuje s celkem 50 dětmi.

 

Charita v blízkosti svátku patrona a inspirátora pro svou práci sv. Vincence z Pauly příznivce charitního díla tako ocenila již podruhé. O kulturní doprovod se postaralo smyčcové Vavrochovo kvarteto. V závěru se konalo i malé občerstvení v ambitech kláštera, při němž bylo možné shlédnout výstavu fotografií pana Kotka z oblastí severních Čech letos zasažených povodněmi.

 

 

 

Kroměříž hostila dobrovolníky z olomoucké arcidiecéze

Autor: Mgr. Marek Navrátil. Pátek 08. října 2010.

 

V sobotu 18.9. se v Kroměříži v rámci 3. setkání dobrovolníků Charity sjelo více než 600 dobrovolníků. V rámci setkání se dobrovolníci nejprve sešli na mši svaté sloužené olomouckým arcibiskupem Mons. Janem Graubnerem. Na tuto mši pak navazoval odpolední zábavný program pro dospělé i pro děti, složený z divadelních vystoupení, besedy, her či prohlídky zámku a dalších atraktivních míst hanáckých Atén. Setkání dobrovolníků zahájilo týden, kdy se veřejnosti v České republice bude Charita prezentovat v rámci „Dne Charity", který připadá na svátek sv. Vincence z Pauly (27. září), jednoho ze zakladatelů moderní charity a péče o chudé.

 

V rámci mše svaté udělil ředitel Arcidiecézní charity Olomouc své zvláštní poděkování vybraným dobrovolníkům za jejich nasazení a pomoc charitativnímu dílu. Oceněni byli: Marie Jálová (z Charity Luhačovice), Marcela Kolomazníková (Olomouc), manželé Krajčovi (Uherský Brod), Vladimír Výleta (Kyjov), Tomáš Kobza (Charita Zábřeh), Marie Habartíková, Vlastimil Kuřimský a Kamil Psotka (Uherské Hradiště) a kolektiv dobrovolníků z dobrovolné Charity Bohuňovice.

 

Setkání se zúčastnili dobrovolníci z celkem 15 dobrovolných či profesionálních Charit Olomouckého a Zlínského kraje. Kromě dobrovolníků z Kroměříže jich nejvíce přijelo z Charity v Novém Hrozenkově a Uherském Hradišti.

 

Pro dobrovolníky z řad dětí, které se účastní tříkrálové sbírky byla připravena dvě vystoupení loutkového divadla a řada her s charitativní tématikou zaměřených na historické osobnosti, které se podílely na rozvoji charitativního díla. Pro dospělé herci a zpěváci Slezského divadla v Opavě odehráli své operetní představení "Láska brány otevírá", které bylo plné humoru a hlavně známých operetních melodií.

 

Účastníci setkání měli také možnost prohlédnout si kroměřížský zámek, arcibiskupskou mincovnu a obrazárnu, vystoupit na zámeckou věž a navštívit Kroměřížské zahrady. Za zmínku stojí také fakt, že mše svatá se konala v kostele sv. Mořice v Kroměříži, jehož 750. výročí založení si místní církev ve spolupráci s dalšími místními organizacemi připomíná řadou aktivit kulturního, vzdělávacího i duchovního charakteru.

 

Přízeň dobrovolníkům Charity podporou tohoto setkání projevilo zejména Město Kroměříž a Arcibiskupský zámek Kroměříž.

 

Bližší informace: Mgr. Marek Navrátil, 739 526 278, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny

 

   

Jízda autem

Autor: Jan Příborský, TyfloCentrum Olomouc . Pátek 08. října 2010.

 

 

Více než 50 nevidomých a slabozrakých účastníků prakticky z celé Moravy se svými průvodci prožilo zcela určitě nezapomenutelné okamžiky na letišti v Olomouci-Neředíně. V sobotu 18. září pro ně zorganizovalo TyfloCentrum Olomouc, o.p.s. celou řadu prezentací v prostoru letiště včetně možnosti řídit auto "bez zrakové kontroly".

 

Už první akce byla pro všechny neopakovatelným zážitkem. Příslušníci zásahové skupiny Hasičského záchranného sboru v Olomouci předvedli vyprošťování zraněných cestujících z nabouraného vozidla. Během deseti minut dokázali pomocí hydraulických nůžek odstranit všechny dveře auta, odkrýt jeho střechu, odstranit přední i zadní sklo, odstranit záchranné pásy a nakonec vyprostit pomyslné zraněné osoby. Vše komentoval jeden ze záchranářů pomocí megafonu, aby nevidomí účastníci měli průběžné informace o jednotlivých fázích vyprošťovací akce. Viděli jsme opravdu perfektní a bleskovou záchrannou akci. Poté členové zásahové jednotky ukázali zájemcům nástroje, pomocí kterých vyprošťovali postižené, mohli si "prohlédnout" vrak vozidla a nakonec i celé hasičské auto včetně jednotlivých hasičských zařízení a dokonce se mohli posadit i do kabiny řidiče.

 

Poté byla zahájena zážitková část "Bílého dne na letišti". Pro zájemce o řízení auta byla k dispozici tři vozidla, která pro tuto akci zajistil Ing. Zdeněk Havala, majitel olomoucké autoškoly. Skvělí a trpěliví instruktoři autoškoly nejprve seznámili zrakově postižené adepty s jednotlivými prvky řízení auta a pak pod jejich dohledem se vydali na jízdu po letištní ploše.

 

Někteří z "řidičů" si zopakovali jízdu autem po mnoha letech, protože v době kdy ještě viděli, osobní auto řídili nebo dokonce byli i řidiči z povolání. A také zde byli ti, kteří si vyzkoušeli řízení vozidla poprvé v životě a tak si mohli prožít a vyzkoušet to, co pro vidícího člověka je běžnou samozřejmostí.

 

Zde jsou čerstvé dojmy z jízdy jednoho z účastníků, 19-letého Karla Giebische:

 

"Musím říct, že to bylo úžasné a bude-li někdy možnost, půjdu si to zkusit znovu. No, řekněte sami: Vyzkoušet si řídit auto, i když nevidíte to je něco, co se vám nenabízí každý den, nemám pravdu? Z řízení auta mám super zážitek a myslím si, že ze mě tak rychle nevyprchá. Bylo to něco úžasného a skvělého."

 

Mezitím se skupinky návštěvníků se zrakovým handicapem mohly zúčastnit komentované prohlídky Leteckého muzea. Zasvěceným a vysoce kvalifikovaným průvodcem jim byl prezident 1. leteckého školního pluku, který je zřizovatelem muzea, pan Zdeněk Svobodník. Účastníci si mohli "hmatem" prohlédnout mnoho exponátů muzea, k nimž patřily modely některých letadel, ale i motor a další části známého vojenského letounu MIG 21, kabinu pilota, katapultovací zařízení a mnohé další exponáty. Rovněž jsme si mohli prohlédnout zvenčí i zevnitř "Andulu", jinak letadlo AN2, elegantní ultralight, několik vrtulníků a v hangárech pak celou řadu menších letadel a kluzáků.

 

Za vstřícnost a ochotu chceme touto cestou poděkovat a ocenit všechny, kteří nám připravili skvělé a nezapomenutelné zážitky na Olomouckém letišti.

 

Patří mezi ně Hasičský záchranný sbor v Olomouci, ředitel Olomouckého letiště Vlastimil Ritter, Zdeněk Svobodník z Leteckého muzea a v neposlední řadě Ing. Havala, ředitel autoškoly.

 

 

 

 

Projekt vzdělávání seniorů v oblasti moderních technologií

Autor: Administrator. Pátek 08. října 2010.

 

Maltézská pomoc, o.p.s. centrum Olomouc za přispění Statutárního města Olomouc realizuje projekt vzdělávání seniorů v oblasti moderních technologií. V nejbližší době budou zahájeny vzdělávací kurzy zaměřené na posílení dovedností v oblasti používání počítače, Internetu, mobilních telefonů, platebních karet, bankomatů a souvisejících technologií. V současné době probíhá průzkum zájmu o tyto aktivity.

 

Za tímto účelem bychom rádi pozvali k účasti všechny seniory žijící na území města Olomouce. K tomuto účelu je vytvořený krátký dotazník, který je zároveň nezávaznou přihláškou. Přesnější podoba a rozložení kurzů bude známé po skončení průzkumu. Dotazník lze najít na internetových stránkách olomouckého centra Maltézské pomoci www.maltezskapomoc.cz. Tento dotazník je možné vytisknout a doručit na uvedené kontaktní místo. Počítačově zdatnější senioři se mohou přihlásit také vyplněním dotazníku na Internetu na adrese 7024.vyplnto.cz, kde je k dispozici online dotazník. Další možností je osobní návštěva některého z olomouckých klubů seniorů nebo osobní návštěva olomouckého centra Maltézské pomoci v kontaktní dny.

 

Prostory a vybavení pro realizaci kurzů jsou zapůjčeny ze strany města Olomouce. Pro tento rok se plánuje proškolení cca 70 seniorů. Kurzy budou naplánovány a do určité míry přizpůsobeny rozsahem i obsahem potřebám cílové skupiny. V případě zájmu seniorů bude projekt realizován také v dalších letech.

 

Při této příležitosti chceme poděkovat sponzorovi Statutárnímu městu Olomouc za podporu tohoto projektu. Díky jejich přispění může být zahájen zajímavý vzdělávací projekt, který rozvíjí schopnosti a dovednosti seniorů a pomáhá jim lépe se orientovat v dnešní nelehké době.

 

Maltézská pomoc o.p.s., centrum Olomouc, působí ve více oblastech pomoci potřebným. Dobrovolníci Maltézské pomoci jsou zapojeni do mnohých aktivit jako např. navštěvování a aktivizace seniorů a osob se zdravotním postižením (v domácnostech a v domově pro seniory ve Chválkovicích), práce s dětmi v nízkoprahovém klubu Zóna, pomoc rodinám, které dlouhodobě pečují o nemocné nebo dopisování s vězni. Naši dobrovolníci přicházejí také za dětmi do Kojeneckého ústavu, Dětského domova a přicházejí podporovat rodiny s dětmi s postižením v rámci Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi (tato služba je spolufinancována také Evropským sociálních fondem). V loňském roce s námi dlouhodobě spolupracovalo 91 dobrovolníků, do krátkodobých aktivit se zapojilo 76 dobrovolníků. Rádi uvítáme každého zájemce, který by s námi chtěl pomáhat. V Olomouci nás můžete kontaktovat na Wurmově 6, každé pondělí a středu od 10.00 do 17.00 hod. Rádi Vám poskytneme bližší informace také telefonicky na čísle 585 405 340 nebo emailem na adresu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny

 

Kontakt: ThLic. Michal Umlauf, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny , tel. 736 620 804

 

 

   

Strana 186 z 189