Svátek má Marek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Přerovská sekce

V Přerově se opět po roce objevila melanistická sýkora modřinka

Autor: Redakce UNO. Úterý 19. ledna 2021.

Read moreNeobvykle zbarvená sýkora, kterou loni pozoroval ochránce přírody Adin Vyhlídka, se letos opět vrátila do Přerova. V neděli 17. ledna ji na svém krmítku objevila Jarmila Kačírková, členka Moravského ornitologického spolku. Modřinka má vzácnou pigmentovou vadu – melanismus. V jejím zbarvení chybí bílá a žlutá barva a naopak převládá černá a šedá. Melanismus je zjednodušeně řečeno opak albinismu. U albínů převažuje bílé zbarvení, u melanistů naopak převažuje černé zbarvení. Melanismus je mnohem vzácnější než albinismus a objevuje se výjimečně u plazů, savců i ptáků.

celý článek

 

Ornitologové pořádají poslední letošní exkurzi za ptáky v Tovačově

Autor: Administrator. Středa 06. listopadu 2019.

Read moreV sobotu 9. listopadu se uskuteční poslední letošní ornitologická exkurze Moravského ornitologického spolku na střední Moravě. Zájemci o pozorování ptactva se sejdou v 10.50 hodin u sádek Hradeckého rybníka v Tovačově. Za příznivého počasí se účastníci exkurze zastaví i na štěrkopískovně v Anníně a na štěrkovně u Troubek.

Ornitologická exkurze bude zaměřena na pozorování severských druhů ptáků, kteří v tuto dobu protahují přes naše území k jihu. Jde především o husy běločelé a tundrové, ostralky štíhlé, hvízdáky, hoholy a kulíky bledé nebo zlaté. Navíc se na Hradeckém rybníku objevuje i orel mořský. Na štěrkovnách by se již mohly objevit potáplice severní nebo malé, případně turpani hnědí a potápky žlutorohé.

celý článek

 

Představujeme naše členy: Sdružení MOST K ŽIVOTU, z.s.

Autor: Administrator. Pondělí 18. března 2019.

Read morePřerovské Sdružení MOST K ŽIVOTU, z.s. je nestátní nezisková organizace působící v sociální oblasti. Sdružení vzniklo v roce 1998 a jeho cílem je integrace osob se zdravotním postižením bez rozdílu věku, typu a stupně postižení do společnosti. Usilujeme o to, aby děti, mládež i dospělé osoby se zdravotním postižením mohly žít ve své rodině, se svými kamarády a s námi všemi v našem městě. V roce 1999 zahájila činnost chráněná dílna, poslední změnou v zákonu o zaměstnanosti byla chráněná dílna přejmenována na chráněná pracovní místa (CHPM), ve kterém zaměstnává zdravotně postižené bez rozdílu zdravotního postižení i s těžkým mentálním postižením. Hlavním cílem CHPM je podporovat sebedůvěru a seberealizaci zaměstnanců, rozvíjet jejich schopnosti a dovednosti a prostřednictvím zaměstnání předcházet jejich sociálnímu vyloučení. 

O programech a službách Sdružení se podrobněji dočtete v článku níže.

celý článek

   

Alfa handicap – sdružení občanů se zdravotním postižením přerovského regionu zve na Společenský večírek

Autor: Redakce UNO. Úterý 28. března 2017.

Read moreAlfa handicap Přerov - Sdružení občanů se zdravotním postižením Přerovského regionu z.s. srdečně zve na svůj Společenský večírek, který se bude konat dne 22. dubna 2017 v Městském domě v Přerově od 16 do 21 hodin. K tanci i poslechu bude hrát známá skupina Kornet. Jsou zajištěna pestrá vystoupení a je také připravena bohatá tombola (další příspěvky jsou vítány). Vstupné v předprodeji 150, na místě 170 korun.

celý článek

 

Záhliničtí čápi jsou on-line, podívejte se

Autor: Administrator. Pondělí 09. května 2016.

Read moreJiž druhým rokem může veřejnost sledovat on-line na internetu dění na čapím hnízdě, které se nachází na komíně bývalého uzenářství, nyní Hostince U Čápa v Záhlinicích. Čápi bílí hnízdí v Záhlinicích od roku 1973 a v loňském roce zde vyvedli dvě mláďata. I letos je již hnízdo obsazeno párem čápů, které můžete sledovat na webu neziskové organizace Cyrilek.net z.s., která zajišťuje internetovou kameru a přenos z hnízda čápů. Zajímavá videa ze záhlinického hnízda jsou ke shlédnutí zde, mezi nimi například i boj o hnízdo.

celý článek

   

Strana 1 z 5