Svátek má Oto
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Sociální sekce

Dny umění nevidomých přinesou i kytarový recitál

Autor: Redakce UNO. Pondělí 18. května 2015.

Read moreSjednocená organizace nevidomých a slabozrakých pořádá 21. ročník festivalu Dny umění nevidomých na Moravě. Tento festival zrakově postižených umělců a souborů, jejichž jsou nevidomí a slabozrací rozhodujícími činiteli, se koná již od roku 1995 v období jara a léta ve vybraných městech především střední a východní Moravy. 

Cílem festivalu je představit nejširší veřejnosti nadané zrakově postižené umělce a přesvědčit ji tak o tom, že nevidomý člověk má pouze ztížené zrakové možnosti, ale jinak je zcela schopen být nedílnou součástí společnosti.

celý článek

 

Přijďte se podívat! Mamma HELP centrum pořádá v Olomouci den otevřených dveří

Autor: Hynek Pečinka. Čtvrtek 09. dubna 2015.

Read moreOlomoucké MAMMA HELP CENTRUM je součástí celorepublikové sítě center pro ženy s karcinomem prsu, kterou už od roku 2000 koordinuje spolek MAMMA HELP. Jeho posláním je poradenství a poskytování psychosociální podpory onkologicky nemocným ženám i jejich rodinám. Spolek MAMMA HELP se tímto projektem výrazně liší od podobných pacientských organizací ve způsobu poskytování pomoci. Nejde pouze o svépomocnou pacientskou komunitu, přestože sdružení má zaregistrováno víc jak 690 členek z celé republiky a je největším sdružením pro ženy s ca mammy v ČR. Služby poskytuje zdarma každému zájemci.

V pondělí 13. dubna od 9.00 do 15.00 hodin se v olomouckém Mamma  HELP centru koná „Den otevřených dveří“. Spolek Mamma HELP působí v Olomouckém kraji od roku 2011 a za tuto dobu eviduje 1449 návštěv. Zve i vás.

celý článek

 

Charita Zábřeh: Setkávání přináší domácím pečovatelům povzbuzení

Autor: Hynek Pečinka. Čtvrtek 02. dubna 2015.

Read moreUsnadnit domácím pečovatelům jejich nelehkou práci pomohou služby nově zřízené Charitní hospicové poradny. Vedle poskytování rad, zapůjčování pomůcek a doprovázení mají pečovatelé možnost se pravidelně setkávat v tzv. „svépomocných skupinách“. Těžkou životní situaci chce ulehčit Charita Zábřeh lidem, kteří se dennodenně starají v domácnosti o své blízké. „Nejhorší jsou začátky, kdy třeba i ze dne spadnete do reality a najednou nevíte, jak máte co dělat, kam se obrátit o radu a pomoc,“ řekla Marta Třísková, vedoucí Charitní hospicové poradny.

celý článek

   

Sociální pracovník – nikoliv úředník, ale přítel ve složité situaci

Autor: Redakce UNO. Čtvrtek 19. března 2015.

Read moreSociální pracovníci jsou těmi, kdo člověka vyslechnou, pomohou mu zorientovat se v síti sociálních služeb, ukáží mu cestu k vyřešení pro něj těžké situace. Přestože jejich práce stojí obvykle v pozadí sociální služby, je jednou z nejdůležitějších. Tento fakt připomíná také Světový den sociální práce, který letos připadá na úterý 17. března. 

Jsou těmi, kdo zajišťují první kontakt klienta se sociální službou, zhodnotí potřeby, možnosti a schopnosti klienta a na základě toho naplánují poskytování podpory a pomoci. Poradí při vyřizování sociálních dávek, při výběru zdravotních pomůcek, doporučí, kam se v jaké situaci obrátit, nabídnou další návaznou službu.

celý článek

 

P-centrum: Není nám jedno, kam primární prevence rizikového chování ve školství směřuje

Autor: Administrator. Pátek 13. února 2015.

 LOGO P centrum.aiCentrum primární prevence olomouckého P-centra, spolku se opět vrátilo ke spolupráci s Klinikou adikotologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a i tentokrát se zaměřujeme na rozvoj primární prevence ve školství v Česku. V našem regionu tento projekt umožnil vytvoření přibližně 40 pracovních pozic pro pracovníky v primární prevenci. Všichni tito lidé namířili síly jedním směrem a tím je vnést více efektivity do primárně preventivních aktivit, které se dostávají k žákům základních škol a víceletých gymnázii a přispět k nastavení jednotného standardizovaného modelu vzdělání pro pracovníky v primární prevenci.

Celý článek zde

   

Strana 8 z 12