Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

aktuality

DRUHÉ ČÍSLO BULLETINU PŘÁTELÉ PŘÍRODY

Autor: Hynek Pečinka. Sobota 12. dubna 2014.

Read moreBulletin Přátelé přírody vychází co dva měsíce a přináší nejen novinky z dění v české větvi hnutí Přátel přírody, ale nevyhýbá se ani aktuálním tématům se zeleným nádechem. Co si přečtete tentokrát?

Například, že se do Čech vrátili vlci. Optimistický tón už nemá článek o omezeních práv veřejnosti, které chystá Ministerstvo životního prostředí. Ze zahraničí přišla zpráva, že petrohradští byznysmeni se stěhují na Sibiř. Proč? Nalistujte si. 

celý článek

 

Přátelé přírody promítli filmy, nad nimiž se musí přemýšlet

Autor: Administrator. Pátek 21. března 2014.

Read moreOLOMOUC - Sledujete to, co jíte? Zajímá Vás, jakou to má kvalitu či jestli kvůli tomu někde vykáceli prales nebo zabili zvířata? Člověk by přece neměl být lhostejný k tomu, co ho obklopuje, ani k tomu, co se v souvislosti s jeho chováním děje jinde na planetě. Tyto úvahy rezonovaly ve středu 19. března vpodvečer sálem olomouckého Arcidiecézního muzea. Přátelé přírody z klubu Malá liška sem přivezli jako ozvěnu pražského podzimního festivalu Alimenterre dva dokumentární filmy a taky živého hosta. Podívat se na ně a na něj přišla čtyřicítka zvědavých lidí, od studentů po seniory.

celý článek

 

MODRÁ PLANETA NA ROZCESTÍ / PROJEKCE FILMŮ S BESEDOU

Autor: Administrator. Pátek 14. března 2014.

Read moreVe středu 19. března pořádají olomoučtí Přátelé přírody z klubu Malá liška své první veřejné promítání filmů s hlubším smyslem a vy můžete být při tom.

Komponovaný večer s názvem Modrá planeta na rozcestí bude obsahovat dva filmové dokumenty na téma vlivu životního stylu člověka na přírodu klidně na druhém konci Země. Mají název Zelená poušť a Královna slunce. Mezi nimi proběhne krátká beseda s Patrikem Serejem, spolupracovníkem společnosti Glopolis, o. p. s., který přímo v Indonésii sledoval dopady globalizace na tamní přírodu a životy lidí.

celý článek

   

Dvanáct případů Sherlocka Holmese potrápilo mladé detektivy

Autor: Administrator. Sobota 08. března 2014.

Read morePrvní víkend v březnu pořádalo olomoucké sdružení dětí a mládeže Duha Velká Medvědice první letošní akci. Ta proběhla v Zábřehu - Rudolfově. Na účastníky tentokrát čekala celá spousta záhad a nevyřešených případů, s kterými si Scotland Yard už leta láme hlavu. Na tři dny se tedy přeměnili na pomocníky Sherlocka Holmese, příslušníky Scotland Yardu, ale i padouchy pod vedením Moriartyho a rozhodli se všechny případy vyřešit. Jenže ono bylo trochu komplikovanější… Naštěstí i Doktor Watson byl přítomen, a tak si o průběhu celé akce můžeme přečíst v jeho dopise: 

celý článek

 

První letošní bulletin Přátelé přírody je tu

Autor: Hynek Pečinka. Čtvrtek 20. února 2014.

Read morePrávě vyšlo první letošní číslo bulletinu Přátelé přírody, kterou vydává stejnojmenná asociace. Otevírá se jím čtvrtý ročník tohoto časopisu, který má širší záběr než jen informovat o dění v jednotlivých skupinách asociace rozesetých po celém Česku a o jejich zahraničních partnerech.

I tentokrát si všímáme aktuálního politického dění se zeleným aspektem. Otevíráme zjištěním, že programové prohlášení vlády se nezmiňuje o těžebních limitech v severních Čechách. Nahlédneme do Indonésie, kde hrozí vyhynutí kmenu Kajangů. Také poradíme, jaké bylinky lze pěstovat doma v bytě. Rozhovor s Hynkem Pečinkou prozradí, co dotazovaný neumí. Co zažili Přátelé přírody a co plánují, předchází poslednímu článku, který polemizuje s čistotou čistých zdrojů energie.

celý článek

   

Strana 3 z 23