Svátek má Jiří
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

aktuality

„Senioři bez hranic 2013“ zahájili tříměsíční maraton akcí

Autor: Administrator. Pondělí 10. června 2013.

Read more(Olomouc, 10. června 2013) – Výtvarné kurzy, ale také street dance, jízdu na in-line bruslích a řadu dalších aktivit si mohou od června do srpna zdarma vyzkoušet senioři z Olomoucka. Ve druhém ročníku projektu Senioři bez hranic jim olomoucké neziskové organizace nabídnou 51 nejrůznějších akcí.

„Senioři mohou navštívit například výtvarné dílničky, semináře zájmového vzdělávání, výuku společenského tance i moderního street dance nebo rekondiční a rehabilitační pohybové aktivity,“ říká autorka a koordinátorka tohoto výjimečného projektu Milada Šnajdrová. Jak dodává, v nabídce neziskových organizací jsou také nordic walking, exkurze ke kamerovému systému Městské policie Olomouc nebo naučné vycházky a návštěvy řady atraktivních míst v Olomouci a okolí.

celý článek

 

Právě vyšlo 3. letošní číslo bulletinu Přátelé přírody

Autor: Hynek Pečinka. Pátek 24. května 2013.

V letošním roce vychází bulletin Přátelé přírody co dva měsíce. S koncem května je na světe jeho třetí číslo.

Otvíráme článkem o změnách klimatu - známe původce. Vracíme se k uděleným anticenám Ropák roku a Zelená perla. Rozhovor čísla vedeme s Christianou Vlachaki z řeckých Přátel přírody a taky s Miroslavem Prokešem u příležitosti znovujmenování do Česko-německého diskusního fóra. 

celý článek

 

Příručka „Move it!“ má návod na práci s ohroženými dětmi a mládeží

Autor: Administrator. Úterý 21. května 2013.

Radek Hrachovec, Hynek Pečinka, Duha Velká Medvědice – sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi, Olomouc, www.medvedice.net

OLOMOUC – Olomoucký základní článek sdružení dětí a mládeže Duha, Duha Velká Medvědice byl v uplynulých dvou letech partnerem projektu „Move It!“ (volně přeloženo Zbav se toho, Pohni s tím), s podtitulem „zvyšování kompetencí prostřednictvím neformální výchovy v přírodě“. V jeho rámci dobrovolníci v pěti evropských zemích pořádali cyklus aktivit pro děti a mládež z prostředí ohroženého sociálním vyloučením. Tyto aktivity měly za cíl posílit v cílové skupině schopnost spolupráce a tolerance, u jednotlivých účastníků pak schopnost zdravého sebepojetí a nekonfliktního řešení problémů. Dobrovolníci v organizacích z Česka, Litvy, Německa, Francie a Maďarska testovali, které z aktivit a metod lze použít na celoevropské úrovni a které jsou naopak úspěšné jen v některé zemi. Projekt „Move It!“ byl financován z programu DAPHNE Evropské unie.

celý článek

   

Medvědí piknik s Malou liškou v olomouckém parku

Autor: Administrator. Úterý 21. května 2013.

OLOMOUC - Sobotní odpoledne tradičně patří pikniku – tedy v západnějších končinách našeho kontinentu. My, mládež z klubu přátel přírody Malá liška, se snažíme přinést trochu kultury a pohody i k nám na Moravu, a tak jsme si v sobotu 18. května udělali piknik vlastní. Každý na něj donesl kus něčeho dobrého, ať už buchtu či koláče od maminky nebo babičky, případně vlastnoručně upečené, nejrůznější sýry, šunky, salámy a jiné dobroty, zeleninka a ovoce taky byly, i chipsy a tyčinky se objevily, dokonce i pár špaget – to je ale jiné vyprávění. Ráno se ještě po obloze honily mraky, sem tam i sprchlo, ale ke třetí hodině se vyjasnilo, a i nám bylo jasné, že se piknik povede.

celý článek

 

V řece Bystřici je kvalitní voda, zjistili Přátelé přírody

Autor: Hynek Pečinka. Středa 24. dubna 2013.

Read morePřátelé přírody letos v několika zemích Evropy i Afriky chodí k vodě pozorovat, co v ní žije a co kolem roste. Ani my z klubu Malá liška v Olomouci nezůstáváme pozadu. Vyrazili jsme v neděli 21. dubna do slunečného dne na řeku Bystřici, s sebou "Vodní batoh" (Water:Bag) plný sítěk, dóz, lahviček, určovacích klíčů, her a brožurek týkajících se vody a života v ní.

Vlak nás zavezl během chvilky z olomouckého hlavního nádraží do Hrubé Vody, jejíž nádraží svojí velikostí vzpomíná na časy, kdy se na ně sjížděli lidé ze samot a osad rozesetých v okolních kopcích. Nyní je údolí mezi Hrubou Vodou a Domašovem nad Bystřicí, kterým jsme se po modré značce vydali, docela opuštěné. Až na pár míst, kde vyrostly chaty a chalupy, ve kterých tráví víkendy "náplavy" odjinud.

celý článek

   

Strana 8 z 23