Svátek má Oto
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

aktuality

Údolí horního Rýna je Krajinou roku 2013/2014: Začínají přeshraniční aktivity Přátel přírody

Autor: Hynek Pečinka. Sobota 20. dubna 2013.

Read moreOdstartovala kampaň Přátel přírody podporující přeshraniční šetrný cestovní ruch, osvětové aktivity propagující přírodu a prostředí regionu a zdejší občanskou společnost

Ve švýcarské Basileji se 13. dubna konala slavnost, v jejímž rámci prezident Mezinárodních Přátel přírody prohlásil region Údolí horního Rýna evropskou Krajinou roku 2013/2014. Představil rovněž hlavní cíle této přeshraniční iniciativy Přátel přírody pro rozvoj regionu na pomezí Švýcarska, Německa a Francie.

celý článek

 

Malá liška – Aktivity v květnu 2013, příroda a kultura pro lidi všech velikostí

Autor: Hynek Pečinka. Středa 17. dubna 2013.

Read moreStředa 8. května (svátek): Fotografický seminář v přírodě
Sraz: 8:45 vlevo v hale hlavního nádraží ČD v Olomouci, návrat: 16:51 tamtéž
Fotografovat v přírodě se naučíte na našem semináři pro amatéry. Pojedeme do Čelechovic na Hané, do přírody pod masivem Velkého Kosíře. Po úvodní teorii se vrhneme do praxe. A ti nejúspěšnější z nás možná uloví snímek do soutěže Mezinárodních přátel přírody o hodnotné ceny. Doprava vlakem (pro zájemce zpáteční skupinové jízdné 55 Kč/osoba).

celý článek

 

DUBEN – NA LIŠKU PŮJDEM! aktivity v přírodě a kultura pro lidi všech velikostí

Autor: Hynek Pečinka. Neděle 07. dubna 2013.

Read moreRádi bychom vás pozvali na akce olomouckých Přátel přírody z klubu Malá liška, které vás i v dubnu zavedou za kulturou a do přírody - a to podle hesla "DUBEN - NA LIŠKU PŮJDEM!"

Sobota 13. dubna - Deskohraní - stolní hry pro velké i malé hráče
17:00, Fox club (prostory klubu pro seniory), Javoříčská 2 - hned u zastávky tramvají 1, 4, 6 Okresní soud
Není podmínkou být zkušeným hráčem, jde o zábavu. Chcete si přijít jen tak zahrát nějakou hru, kterou znáte, s dalšími (ne)zkušenými hráči? Chcete přinést a zahrát si nějakou hru, kterou máte doma? I to lze. Akci vede Michal Štrajt.
Členové klubu: vstup zdarma, hosté 20 Kč.

celý článek

   

Dvojka bulletinu Přátelé přírody právě vyšla

Autor: Hynek Pečinka. Neděle 24. března 2013.

Read moreV roce 2013 vychází bulletin Přátelé přírody co dva měsíce. S koncem března vyšlo jeho druhé letošní číslo. V úvodu informuje, že děti předškolního věku čeká boom lesních školek. Potěšující zprávou je rozvoj turistických tras v Krkonoších vhodných pro lidi na vozíku. Jak se jezdí na elektrokole, ukazuje další reportáž.

Přinášíme velký rozhovor o environmentálním aktivismu s Ewou Iwaszuk a reportáž o dopadech a souvislostech těžby břidličných plynů v Polsku od Mirka Prokeše. Nechybí několik stran novinek z naší členské základny a pohled, co se děje u našich partnerů - Zeleného kruhu a České společnosti ornitologické.

celý článek

 

Na Velikonoce přijedou do Olomouce (Ne)známí sousedé

Autor: Hynek Pečinka. Sobota 23. března 2013.

Read moreOLOMOUC - Olomoučtí Přátelé přírody z klubu Malá liška předloni navázali delší spolupráci se svými kolegy, Přáteli přírody (Naturfreunde) z jihoněmeckého Metzingenu. A právě o Velikonocích zavítá už podruhé skupina 13 Metzingenských do Olomouce. Zdejší Přátelé přírody svým hostům ukážou zajímavosti olomouckého regionu z trochu jiné perspektivy, než jak by je viděli běžní turisté, a pomůžou jim poznat, jak se na střední Moravě žije. O domluvu mezi sebou nemají strach, kdo nezvládá jazyk, pomůže si rukama či nohama. Navíc se většina účastníků neuvidí poprvé - spolupráce mezi oběma skupinami Přátel přírody probíhá již třetím rokem, takže se někteří už docela dobře znají. Za základnu pro akci "(Ne)známí sousedé" poslouží ekocentrum Sluňákov v Horce nad Moravou.

celý článek

   

Strana 9 z 23