Svátek má Oto
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

aktuality

Olomouc se pyšní VÍCEMISTRY SVĚTA! Milan Adamec a Hana Kopřivová dovezli stříbrné medaile...

Autor: Administrator. Středa 23. července 2014.

Read moreV neděli 13. července 2014 se v italském přímořském letovisku Rimini konalo Mistrovství světa v latinskoamerických tancích v kategorii Senior I, kterého se v rámci národní reprezentace České republiky zúčastnily dva oficiálně nominované taneční páry. A byly to právě naši olomoučtí tanečníci Milan Adamec a Hana Kopřivová, reprezentanti Klubu sportovního tance QUICK Olomouc, kteří z tohoto šampionátu dovezli stříbrné medaile a tím i titul prvních Vicemistrů světa v latinskoamerických tancích pro rok 2014! Milan a Hana, kteří spolu tancují již jedenáctým rokem, byli nominováni do české reprezentace na letošní mistrovství až na poslední chvíli, a proto tento ohromný úspěch čekal málokdo. Hladce prošli prvním, druhým i třetím kolem a ve finále si došli pro celkovou DRUHOU příčku, když nestačili pouze na vynikající finský pár Timo Lindfors - Ekaterina Krutovskaya-Kauppinenová. Cesta k tomuto úspěchu nebyla ovšem ani zdaleka jednoduchá. Kromě několika let strávených na tanečním parketu byl pro Milana s Hankou nejdůležitějším krokem k zisku titulu především poslední půlrok. Symbolicky právě v Itálii začal jejich kolotoč kvalifikačních mezinárodních soutěží, když se 9. Února 2014 zúčastnili soutěže WDSF Open Bassano del Grappa a odvezli si úspěch za první místo. To je povzbudilo k dalším a dalším soutěžím, které jim opět dodávali motivaci pro jejich tréninkový režim. Proto když týden před Mistrovstvím skončili v německém Wuppertalu "až" na šesté pozici, nebylo pro ně vůbec jednoduché získat sebevědomí pro tak důležitou soutěž, jakou je mistrovství světa.

celý článek

 

Za poznáním nejbližších sousedů do Súľovských vrchů

Autor: Eva Kráčmarová. Čtvrtek 17. července 2014.

Read moreČlenové olomouckého klubu přátel přírody Malá liška vyjeli zkraje prázdnin na čtyři dny za dobrodružstvím k našim „bratrům“ na Slovensko, tentokrát do krajů divocha Jánošíka.

Vyjeli jsme 3. července ráno kolem deváté z Olomouce třemi auty řízenými Hynkem, Evou a Mackem do vesnice Rajecká Lesná na pokraji Súľovských vrchů u Žiliny. Na cestě ke slovenským hranicím jsme se nezapomněli zastavit v Hrachovci u Valašského Meziříčí ve výrobně i prodejně pravých valašských frgálů. Po uspokojení našich tuh po pochutnání si na valašských koláčích při dobrém kafi jsme pokračovali v cestě do směřovaných Súľovských vrchů. Dorazili jsme v  závěsu Macek, Evka a Hynek do areálu vrchů, které nás měly dovést na hrad Súľov. Když jsme však při pěším stoupání zjistili, že máme časové zpoždění, raději jsme se v lese pod vrchem otočili a vrátili se na cestu k autům. Pokračovali jsme do Lietavy na Lietavský hrad, který jsme opravdu navštívili i s průvodkyní, která nás nejen provedla, ale seznámila nás i s vizí, kam směřuje úsilí dobrovolníků a hlavně nadšenců z řad Sdružení na záchranu Lietavského hradu. Ti Lietavský hrad postupně obnovují a postupně doplňují „padající“ části hradu „národnej pamiatky z 13. storočia“. Byl to pro nás nezapomenutelný dotek historie Slovenska, které bylo před rokem 1993 naší nedílnou součástí.

celý článek

 

Nový bulletin Přátelé přírody

Autor: Hynek Pečinka. Neděle 08. června 2014.

Read moreMilí Přátelé přírody,
zrovna vyšlo třetí číslo bulletinu naší asociace. Co se v něm dočtete? 
První stránky časopisu patří tradičně tématům spojeným se životním prostředím a kvalitou našeho života. Věděli jste třeba, že v Německu se začíná cestovní ruch orientovat na exkurze po obnovitelných zdrojích a že Spojené státy citelně zasahují klimatické změny?
Rozhovor s Michalem Ikonomidisem z naší krnovské organizace Společenství Severských pánů představuje pohled do duše fanouška geocachingu i středověkého životního stylu.

celý článek

   

Malá liška: program olomouckých Přátel přírody na květen, propozice na zahraniční akce

Autor: Hynek Pečinka. Sobota 03. května 2014.

Read moreMilí členové a příznivci olomouckých Přátel přírody,
jaro je tu se vším všudy. Více než v předchozích měsících vyrážíme ven z Fox clubu. V květnu s námi můžete poznat atmosféru předhůří Nízkého Jeseníku, kudy vedla hranice mezi Velkoněmeckou říší a Protektorátem Čechy a Morava. Kupodivu, je to kousek za Olomoucí. Druhý výlet nás zavede do okolí Hanušovic, nenecháme si totiž ujít již tradiční pochod Pivovarská čtvrtka.

I Setkání s knížkou bude v květnu výjezdní. Za jedno odpoledne to stihneme otočit do Zábřeha a zpět, abychom se pod sochou místního velikána, dobrodruha Eskymo Welzla dozvěděli, jak že se dostal až do polárních krajů. Pro velký úspěch opakujeme Africkou výtvarnou dílnu ve spolupráci s YMCA, samozřejmě ani v květnu nevynecháme Posed a hernu stolních her pro velké a větší než malé hráče.

celý článek

 

Velikonoční Český kras nezklamal

Autor: Hynek Pečinka. Středa 30. dubna 2014.

Read morePrvní větší výjezd olomouckých Přátel přírody z klubu Malá liška směřoval asi 30 kilometrů jihozápadně od Prahy, kde se nachází chráněná krajinná oblast Český kras. Sedmadvacet účastníků především ze střední Moravy, ale i ze severních Čech a jihu Německa tu strávilo velikonoční víkend a domů jelo až v úterý po šmigrustu.

Každý den bylo na programu objevování jedné z tváří zdejší krajiny, charakteristické vápencovými masivy, mezi nimiž protéká řeka Berounka. Zde pobývaly známé postavy českých dějin, jako bájná kněžna Teta nebo skutečný císař a král Karel IV, básně tu psal Antonín Sova. Není se mu co divit, zdejší kraj přímo dýchá romantikou. 

celý článek

   

Strana 2 z 23