Svátek má Klaudie
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Projekt „Podpora procesu komunitního plánování sociálních služeb v Zábřehu“

ridici-skupina-KPSSInformace o projektu „Podpora procesu komunitního plánování sociálních služeb v Zábřehu“:

Název projektu: Podpora procesu komunitního plánování sociálních služeb v Zábřehu
Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.03/78.00024
Celková výše finanční podpory v Kč: 1.899.493,20

Datum zahájení realizace projektu: 01.03.2012
Datum ukončení realizace projektu: 28.02.2014

Realizace projektu umožní pokračování a následný rozvoj a zkvalitnění procesu komunitního plánování sociálních služeb v regionu města Zábřeh.
Pokračování v realizaci nastartovaného procesu umožní také aktualizaci klíčových dokumentů, a to 2. komunitního plánu sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období 2012-2015 a Katalogu
poskytovatelů sociálních služeb.
Dojde k udržení stávající vysoké aktivity osob, které jsou zapojeny do procesu komunitního plánování sociálních služeb v Zábřehu, a to členů 4 pracovních skupin a Řídící skupiny KPSS.
Potřebnost realizace projektu vychází též z faktu, že je nutné zavedené procesy plánování sociálních služeb stále rozvíjet, posilovat a vyhodnocovat, aby byly pro město stále efektivní a užitečné.

Projekt umožní do stávajícího procesu vnést i další inovativní prvky např. dostupnost Katalogu poskytovatelů sociálních služeb na webových stránkách komunitního plánování sociálních služeb Zábřežska, který zde bude průběžně aktualizován. Přínos v jeho umístění na webu spočívá ve zjednodušení přístupu k aktuálním informacím o poskytovaných sociálních službách v regionu města Zábřeh směrem k uživatelům, zájemcům o služby, laické i odborné veřejnosti se základním cílem zvýšit informovanost těchto osob o poskytovaných sociálních službách.
Zcela originální metodou projektu v oblasti komunikace s veřejností je tvorba a distribuce Informátoru, občasníku zaměřeného na poskytování aktuálních informací o procesu komunitního plánování sociálních služeb i další sociální problematiky. Bude distribuován neadresně subjektům a domácnostem občanů města Zábřeh, a to prostřednictvím Informačního zpravodaje města.

Spolupráce s veřejností a její zapojování do procesu KPSS bude probíhat formou kulatých stolů, kde každá pracovní skupina bude řešit otázky své cílové skupiny. Občané zde budou moci podnítit diskusi, vznášet dotazy, připomínky a návrhy řešení problémů v sociální oblasti.
Dále se uskuteční ve všech zařízeních, které poskytují služby sociální péče a prevence, Den otevřených dveří. Tato inovativní složka projektu napomůže k větší informovanosti veřejnosti o tom, jak fungují zařízení poskytující sociální služby, jakým způsobem a jakým uživatelům jsou tyto služby určeny.
V průběhu realizace projektu se také uskuteční jeden tematický seminář pro veřejnost, který se bude zabývat problematikou poskytovatelů sociálních služeb. Cílem semináře bude prezentovat jeho
účastníkům možnosti našeho regionu v oblasti poskytování sociálních služeb. Seminář bude připravován a realizován vedoucími pracovních skupin a Řídící skupinou KPSS.

Tento projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Bc. Jana Kapplová, koordinátor KPSS města Zábřeh