Svátek má Aneta
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Charita zavalená troskami předvede realitu po zemětřesení

Záchranné práce po zemětřesení jsou jednou z doprovodných aktivit akce nazvané Týden rozvojové a humanitární pomoci, která v Olomouci proběhne ve dnech 19. až 21. října. Třídenní program složený z celkem osmi přednášek, simulace záchranných prací a filmového dokumentu o zemětřesení na Haiti nabídne odborníkům na rozvojovou a humanitární pomoc, ale i studentům a veřejnosti informace o současných vývojových trendech v oblasti rozvojové a humanitární pomoci. Všechny aktivity proběhnou v budově a nádvoří Arcidiecézní charity Olomouc, která je spolupořadatelem celé akce.

Největším tahákem pro širokou veřejnost bude určitě simulace záchranných a úklidových prací po zemětřesení. Cvičení se kromě vybraných dobrovolníků zúčastní také složky Integrovaného záchranného systému. V důsledku zemětřesení dojde k sesuvu části zástavby. V místě se budou nacházet osoby, které budou zčásti zasypané sutinami. Některé osoby budou zraněné padajícími troskami. V místě bude panovat chaos a nebude ani znám přesný počet pohřešovaných osob. Celou atmosféru by mělo provázet také nebezpečí následných otřesů.

 

Plán tohoto cvičení vypadá zajímavě a sama jsem zvědavá, jak vzdálené to bude od reality, kterou jsem prožívala letos po zemětřesení na Haiti.“ svěřila se Irena Klimková, jedna z účastníků přednáškového bloku a také pracovnice, která několik měsíců pracovala v rámci humanitární pomoci Charity po zemětřesení na Haiti.

 

První přednáškový den je věnován hodnocení dosavadního vývoje na poli rozvojové a humanitární pomoci, z pohledu společnosti, vývoje ve 3. tisíciletí a také vzhledem k novým aktérům, kteří do problematiky vstupují.

Odbornou debatu nad možnostmi zapojení podnikatelské obce do rozvojových projektů v ČR a EU, téma spolupráce českých subjektů do rozvojových projektů EU a představení činnosti České rozvojové agentury tvoří program druhého dne. Ve čtvrtek 21. října celý přednáškový cyklus uzavřou informace o dění na Haiti, které v lednu tohoto roku postihlo ničivé zemětřesení a srovnání této katastrofy s pomocí po tsunami v Jihovýchodní Asii, což bude další forma seznámení se s problematikou této země.

 

Přednášky zpestří občerstvení z asijské kuchyně, které se bude nabízet v úterý, Ve středu pak účastníky čeká výběr jídel z Afriky, který ve čtvrtek doplní nabídka latinskoamerické kuchyně.

 

Týden rozvojové a humanitární pomoci iniciovalo Eurocentrum Olomouc a spolupořádat jej budou Arcidiecézní charita Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Olomoucký kraj a Europe Direct Olomouc. Při simulaci pomoci po zemětřesení pomohou Český červený kříž a hasiči z Hradce nad Moravicí. Záštitu nad touto akcí převzal prof. RNDr. Miroslav Mašláň, CSc., rektor Univerzity Palackého v Olomouci. Při zahájení Týdne rozvojové a humanitární pomoci ho bude zastupovat Mgr. Jakub Dürr, prorektor pro zahraniční vztahy UP.

 

Protože se dá očekávat větší zájem studentů a veřejnosti, pořadatelé zájemcům o přednášky doporučují včasnou registraci na adrese Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

 

Bližší informace:

Irena Klimková, tel: 588 519 088, mobil: 739 500 402, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Tisková zpráva:

Marek Navrátil, tiskové odd. Arcidiecézní charity Olomouc, mobil: 739 52 62 78

e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

 

Program Týdne rozvojové a humanitární pomoci

 

Úterý 19.10. 13:00 – 16:00

 

13:00 – 14:00, Rozvojová pomoc a společnost

Historický průřez dějinami humanitární a rozvojové pomoci. Vztah sever-jih, křesťanství, misionáři, vykořisťování, kolonialismus, velmocenské sféry vlivu – boj dvou ideologií, neokolonialismus

Radovan Dluhý-Smith – Katedra rozvojových studií Přf UP

 

14:00 – 15:00, Rozvojová pomoc pro 3. tisíciletí

OSN, Mezinárodní měnový fond a Světová banka – „páteřní systém“ rozvojové pomoci;

Millenium goals

Ondřej Kopečný – Globalis o.p.s.

 

15:00 – 16:00, Humanitární business

V několika posledních letech dramaticky vzrůstá počet humanitárních organizací. Co tento trend způsobuje na poli rozvojové pomoci? Tržní principy na poli humanitární a rozvojové pomoci

Ondřej Horký – Ústav mezinárodních vztahů

 

16:15 – 17:00, Diskuze s občerstvením – africká kuchyně

 

 

Středa 20.10. 13:00 – 16:00

 

13:00 – 14:00, Rozvojová zahraniční pomoc EU

Spolupráce českých subjektů na rozvojových projektech EU

Viktor Vodička – MPO

 

14:00 – 15:00, Principy rozvojové pomoci v EU a ČR

Příležitosti pro soukromý sektor, podmínky pro účast soukromého sektoru v projektech financovaných velkými dárci, zlepšování úrovně partnerských vztahů pro obchod, financování soukromých projektů v rozvojových zemích

Věra Venclíková - PPZRS

 

15:00 – 16:30, Zahraniční rozvojová pomoc ČR

Vývoj a současný systém zahraniční rozvojové spolupráce ČR

Michal Pastvinský – Česká rozvojová agentura

 

Ukončené a probíhající rozvojové projekty ve vybraných zemích

Moldavsko, Srbsko, možné příležitosti pro soukromý sektor

František Zouhar – Česká rozvojová agentura

 

16:30 – 17:00, Diskuze s občerstvením – asijská kuchyně

 

 

Čtvrtek 21.10. 13:00 – 16:00

 

13:00 – 13:45, Tsunami v JV Asii a zemětřesení na Haiti, srovnání

Role sdělovacích prostředků, obtížnost humanitární a rozvojové pomoci v tzv. „failed states“

Charita ČR

 

13:45 – 15:00, Téma: Haiti

Co se stalo, reakce světa, jak nejefektivněji pomoci, Haiti a „disaster tourism“ současná situace

Irena Klimková – Arcidiecézní charita Olomouc

 

Doprovodný program

15:00 – 19:00, Doprovodný program

Simulace situace po zemětřesení, Dobrovolníkem na 30 min., stavba nemocničního stanu a další aktivity. Občerstvení – latinsko-americká kuchyně.

19:00 – 20:00 Premiéra dokumentu Martina Strouhala o situaci na Haiti po zemětřesení 2010