Svátek má Bonifác
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

MAS – Partnerství Moštěnka nabídne 8 milionů na projekty rozvoje venkova z programu Leader

Více než osm milionů korun z Programu rozvoje venkova LEADER rozdělí koncem února roku 2013 Místní akční skupina – Partnerství Moštěnka mezi žadatele z území své působnosti. V 9. výzvě, která je poslední v programovacím období EU 2007–2013, mohou zájemci žádat o dotace v třech oblastech podpory – na občanské vybavení a služby, přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům a na podporu zakládání a rozvoj malých podniků. Uzávěrka pro příjem žádostí je 8. února 2013.

Šest milionů korun je vyčleněno na podporu občanského vybavení a služeb. „V rámci tohoto opatření se o dotaci až do výše 90 procent nákladů mohou ucházet projekty zaměřené na zlepšení občanského vybavení a služeb, rozvoj spolkových aktivit nebo na zkvalitnění informačního zázemí obyvatel. Jejich předkladateli mohou být obce, neziskové organizace nebo církve,“ uvedla místopředsedkyně MAS Markéta Kropáčková. Pro další dvě opatření na podporu podnikatelů jsou určeny 2 miliony korun.

Nejlepší a nejpřínosnější z předložených projektů bude vybírat hodnotitelská komise složená ze členů MAS 28. února. Všichni žadatelé mohou prezentovat své projekty za účasti všech dalších na tzv. veřejném slyšení, které bude výběru předcházet.

MAS – Partnerství Moštěnka byla v roce 2012 vyhodnocena ministerstvem zemědělství jako nejlepší v celé zemi. Za období 2009–2013 rozdělí bezmála 50 milionů korun na místní projekty v evropském programu Leader. Dosud podpořila již 77 projektů za 41,5 milionu korun.

V současnosti se MAS – Partnerství Moštěnka připravuje na nové programovací období 2014–2020, v němž se chce opět zapojit do čerpání finančních prostředků z Evropské unie. „Součástí této přípravy je vedle splnění požadovaných standardů také tvorba integrované strategie rozvoje území, která obsáhne konkrétní kroky k rozvoji regionu ve všech směrech. Doufáme, že se do její přípravy vedle zástupců obcí, podnikatelů a neziskových organizací zapojí také co nejvíce občanů z regionu,“ uvedl předseda MAS Tomáš Šulák.

Další informace a dokumenty k 9. výzvě najdou zájemci na webu MAS – Partnerství Moštěnka v sekci „Program LEADER / 9. Výzva“. (http://www.mas-mostenka.cz/index.php?menu=130)