Svátek má Aneta
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zemětřesení na Charitě ukončilo Týden rozvojové a humanitární pomoci

acho Simulace záchranných prací po zemětřesení a promítnutí dokumentu o zemětřesení na Haiti ukončily akci nazvanou Týden rozvojové a humanitární pomoci, která v Olomouci proběhla ve dnech 19. až 21. října. Třídenní program složený z  přednášek a doprovodných akcí nabídl odborníkům na rozvojovou a humanitární pomoc, ale i studentům a veřejnosti informace o současných vývojových trendech v oblasti rozvojové a humanitární pomoci.

 

V rámci akce pak v 15:34 postihlo nádvoří Arcidiecézní charity Olomouc plánované zemětřesení. Simulace katastrofy se stala cvičením složek Integrovaného záchranného systému a jejich spolupráce s nepřipravenými dobrovolníky z řad přihlížející veřejnosti.

V důsledku zemětřesení byla připravena situace, kdy došlo k sesuvu části zástavby. Po odeznění poplachových sirén a rozplynutí prachu bylo přítomným oznámeno, že v zemětřesením postiženém místě se nacházejí osoby zraněné a zčásti zasypané sutinami. K pomoci postiženým byli nejprve vyzváni diváci z řad veřejnosti, které přilákal zvuk sirén. Zejména mladí studenti dlouho neváhali a začali postiženým pomáhat. Do plánovaně chaotické situace pak na místo dorazili hasiči, kteří s sebou přinesli prostředky první pomoci. Hasiči pak ve spolupráci s dobrovolníky provedli další záchranné a posléze také odklízecí práce, které měly odhalit, zda pod sutinami nejsou další zavalení lidé. Cvičení bylo ukončeno koncentrací zraněných v postaveném zdravotním přístřešku tak, aby byli připraveni k transportu do nemocnice.

„Já celou akci vidím jako úspěšnou. Lidé chodili na přednášky a i zde při cvičení bylo dost lidí, takže za organizátory mohu být spokojený." komentoval Týden rozvojové a humanitární pomoci hlavní organizátor Miroslav Krša z Eurocentra Olomouc. K samotné simulaci situace po zemětřesení pak Tomáš Rozehnal za hasiče dobrovolníkům řekl: „Cílem bylo, abyste si vyzkoušeli, jaký chaos vznikne a zažili si postup, který je při podobných událostech třeba zachovat. V každém případě bych chtěl říct, že to všichni dobrovolníci zvládli velmi dobře." A trochu na odlehčení pak ještě dodal: „V plánu bylo, že to dva zranění nepřežijí, ale vy jste oživili i tyto." Tato informace o činnosti dobrovolníků byla přítomnými podpořena bouřlivým potleskem.

První přednáškový den Týdne rozvojové a humanitární pomoci byl věnován hodnocení dosavadního vývoje na poli rozvojové a humanitární pomoci. Odbornou debatu nad možnostmi zapojení podnikatelské obce do rozvojových projektů v ČR a EU, téma spolupráce českých subjektů v rozvojových projektech EU a představení činnosti České rozvojové agentury tvořil program druhého přednáškového dne. Ve čtvrtek 21. října celý přednáškový cyklus uzavřely informace o situaci na Haiti, kde je do humanitárních a rozvojových aktivit zapojena také Arcidiecézní charita Olomouc.

Závěrečným bodem programu byla premiéra filmového dokumentu Martina Strouhala o situaci na Haiti.

Týden rozvojové a humanitární pomoci iniciovalo Eurocentrum Olomouc a spolupořádaly jej Arcidiecézní charita Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Olomoucký kraj a Europe Direct Olomouc. Při simulaci pomoci po zemětřesení pomohly Český červený kříž a hasiči z Hradce nad Moravicí. Záštitu nad touto akcí převzal prof. RNDr. Miroslav Mašláň, CSc., rektor Univerzity Palackého v Olomouci.

Bližší informace:

Irena Klimková, tel: 588 519 088, mobil: 739 500 402, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Tisková zpráva:

Marek Navrátil, tiskové odd. Arcidiecézní charity Olomouc, mobil: 739 52 62 78

e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript