Svátek má Aneta
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Žehnání prostor Denního stacionáře Okýnko

 V pátek 1. října 2010 v 9.00 hodin proběhlo u příležitosti výročí 5-ti leté existence Denního stacionáře Okýnko slavnostní žehnání jeho zázemí. Jednalo se o jednu z akcí, která proběhla v rámci Týdne pro Charitu. Charita Zábřeh v tento týden otevřela dveře svých zařízení pro veřejnost a představila zájemcům svou činnost.

 

Okýnko je jedním z nejmladších středisek Charity Zábřeh. Za dobu své pětileté existence prošel mnoha změnami. Jednou z nich bylo právě i přestěhování do nově zrekonstruovaných prostor na Zámecké ulici v Mohelnici, které již 2 roky slouží jeho uživatelům a které umožnily podstatně navýšit kapacitu služby. Stacionář vznikal v roce 2005 návaznosti na - na Mohelnicku velmi rozvinuté a kvalitní - speciální školství, v důsledku novelizace školské legislativy, která zkrátila dobu „vzdělavatelokynkonosti" lidí s handicapem z 25 na 20 let věku. Ve svých počátcích našel útočiště v levé části penzionu pro seniory na Medkově ulici. Stísněné prostory však nemohly pojmout všechny zájemce o tento druh pomoci; díky podpoře města, které zrekonstruovalo objekt bývalé školky na Medkově ulici, se Okýnko v únoru 2008 stěhovalo do prostornějšího zázemí, kde je možné s uživateli lépe a více individuálně pracovat. Poctivá práce zaměstnanců, dobrá spolupráce s okolím se díky vzájemnému pochopení mohla dále rozvíjet a vedla k vytvoření kvalitní služby, na což je Okýnko dnes patřičně hrdé. V současné době navštěvuje stacionář 19 uživatelů a zájem o jeho služby potvrzuje jeho nezastupitelnou úlohu v oblasti sociálních, výchovně-vzdělávacích a integračních služeb dospělým lidem s mentálním, kombinovaným, tělesným nebo zdravotním postižením. Stacionář se snaží pomoci jim prožít svůj život s rodinou a přáteli v prostředí, ve kterém se cítí dobře.

Po krátkém projevu ředitele Charity Zábřeh, Bc. Jiřího Kargera, který poděkoval všem, kdo se v průběhu 5 let podíleli na činnosti Okýnka či jeho činnost podpořili, proběhlo samotné žehnání prostor stacionáře. Tohoto úkolu se ujal, za účasti P. Bohumíra Vitáska, prezidenta Arcidiecézní Charity Olomouc, 1. místostarosty města Mohelnice Pavla Nenkovského, uživatelů, pracovníků a návštěvníků stacionáře, P. Petr Šimara, správce farnosti Mohelnice.

Po žehnání následovala prohlídka prostor stacionáře spojená s prodejní výstavou výrobku uživatelů stacionáře, jejíž výtěžek Okýnko použije na nákup materiálu na terapie. Pro účastníky bylo připraveno malé občerstvení. Návštěvníci si mohli také vyzkoušet některé techniky (drátkování, práce s pedikem apod.), používané při činnostech ve stacionáři.

Za Denní stacionář Okýnko

Jana Koberová, DiS. - vedoucí stacionáře

Charita Zábřeh - Denní stacionář Okýnko

Zámecká 11, 789 85 Mohelnice

tel: 736 509 466, 736 509 454

e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

www.charitazabreh.cz