Svátek má Klaudie
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Beseda o veřejné prospěšnosti

Asociace veřejně prrospěšných organizací (AVPO) a Katedra studií občanské společnosti FHS UK Vás zvou na besedu na téma „Úprava veřejné prospěšnosti v USA a aktuální situace tamního neziskového sektoru“ s panem Douglasem Rutzenem, prezidentem a generálním ředitelem International Center for Not-for-Profit Law (ICNL), který je celosvětově uznávaným odborníkem na problematiku občanského sektoru v mezinárodním měřítku.

Setkání proběhne 21. února 2013 od 13 hodin do 16 hodin v Americkém centru (Tržiště 13, Praha 1).

Douglas Rutzen se v průběhu posledních dvaceti let setkával s prezidenty, premiéry a tisíci kolegy z občanského sektoru a zabýval se vytvořením právního rámce pro občanskou společnost, zapojení veřejnosti a filantropii. Pracuje také jako profesor na univerzitě „Georgetown University Law Center“, kde vyučuje mezinárodní právo občanského sektoru. V roce 2011 ICNL organizovala globální fórum na téma právo občanské společnosti, na kterém mimo jiné vystoupili Aung San Suu Kyi, Hillary Rodham Clinton a Desmond Tutu.

Je členem dozorčích rad nebo řídících výborů několika organizací, členem mezinárodní pracovní skupiny pro aktivaci a ochranu občanské společnosti, školil diplomaty v Ústavu diplomatických služeb a přednášel na setkáních organizovaných brazilskou, švédskou a kanadskou vládou, USAID, agenturami OSN a organizacemi občanské společnosti.

V období přechodu Československa k demokracii působil jako právní poradce československého parlamentu a učil na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Z modelu veřejné prospěšnosti zpracovaného ICNL na základě mezinárodních zkušeností se vycházelo i při přípravě českého zákona o veřejné prospěšnosti. Více informací naleznete v příloze.

Setkání bude simultánně tlumočeno do českého jazyka.

Vstup na akci je zdarma díky podpoře Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Velvyslanectví Spojených států amerických a Katedry studií občanské společnosti FHS UK.

Přihlášení na besedu je možné ZDE:
https://docs.google.com/forms/d/1VC2-6XcUjaLeTHCOINIqxE1wd1xrbDJJKyMqCg0T_Gw/viewform?pli=1

Pozvánka ke stažení ZDE