Svátek má Nataša
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zákon o změně právní formy občanského sdružení na obecně prospěšnou

Včera odpoledne Poslanecká sněmovna schválila ústavní většinou (121 hlasů) zákon o změně právní formy občanského sdružení na obecně prospěšnou společnost a poslala jej tak do prezidentské kanceláře.

Otázkou je, který prezident dostane zákon k posouzení a podpisu. Lhůta pro tento poslední krok je 30 dní. Pokud se v této době prezident nevyjádří, bude zákon platit bez jeho podpisu. V případě, že by prezident zákon vetoval, vrátí se do Poslanecké sněmovny k dalšímu hlasování.

Účinný bude zákon první den následujícího měsíce po jeho vyhlášení. Vše tedy nasvědčuje tomu, že by zákon mohl nabýt účinnosti 1. dubna, nejpozději 1. května.

"V této chvíli začínáme společně s právníky připravovat metodické doporučení pro občanská sdružení, jak postupovat v případě, že 100 % jejich členů souhlasí se změnou na obecně prospěšnou společnost," uvedl Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací.

"Osobně si myslím, že v této chvíli je třeba poděkovat všem těm, kteří pomohli s prosazením tohoto rozsahem malého, ale důležitostí velkého zákona. Největší dík patří skupině poslanců – předkladatelů, která reagovala na volání mnoha občanských sdružení. V čele s Lenkou Kohoutovou to byli Rudolf Chlad, Jan Čechlovský, Dagmar Navrátilová a Jaroslava Wenigerová. Celý proces začal na jaře 2011, kdy jsme se nad zákonem poprvé sešli v Poslanecké sněmovně. Zákon jako takový vznikal za pomoci právních expertů Lenky Deverové a Petra Víta, kteří se specializují na „neziskovou“ legislativu a pracovníků Ministerstva spravedlnosti pracujících v týmu náměstka Františka Korbela. Nelze jmenovat všechny, kteří přijetí zákona podporovali, ale rád bych také ještě poděkoval alespoň členům AVPO, kteří ať už ústně nebo písemně komunikovali s našimi zákonodárci. Velký dík patří Miladě Šnajdrové z o.s. INspiro, členům správní rady obecně prospěšné společnosti Neziskovky.cz a kolegům z dalších asociací - České rady dětí a mládeže a Zeleného kruhu," shrnul Marek Šedivý.