Svátek má Emil
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Proč kraj šíří dezinformace?

Vážení zástupci neziskového sektoru, tak jako vy všichni, tak i já jsem 4. července obdržel e-mail s informacemi z Konference o nové koncepci spolupráce Olomouckého kraje s neziskovými organizacemi. Po přečtení e-mailu a zápisu z této konference jsem usoudil, že se již musím vyjádřit k dezinformacím prezentovaným zástupci Olomouckého kraje o dosavadní činnosti Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO).

Jak vyplývá ze zápisu, pan hejtman všem zúčastněným této konference sdělil, že UNO veškeré 6 nanční prostředky získané z Významného projektu Olomouckého kraje (1,5 milionu korun ročně) použilo na organizaci seminářů a IT projektů. Dále sdělil, že ani po několikaměsíčním dožadovaní se nebyla Olomouckému kraji předložena patřičná dokumentace dokládající využití těchto prostředků. Na základě těchto skutečností se Olomoucký kraj rozhodl nadále 6 nančně nepodporovat činnost UNO a zřídil koordinační oddělení odboru tajemníka hejtmana, které bude ve spolupráci s poradkyní hejtmana zajišťovat obdobné aktivity pro NNO podstatně levněji, v letošním roce za 200 tisíc korun. Dále hejtman informoval, že v kraji existuje zhruba šest až osm tisíc neziskových organizací, z toho aktivní je zhruba desetina z nich a v UNO je zaregistrováno 181 NNO.
Na závěr pan hejtman uvedl, že kraj poskytne neziskovým organizacím svou pomoc, aniž by se tyto NNO musely stát členy jakékoliv zastřešující organizace a bez dalších závazků.

A jaká je realita? Finance poskytnuté Olomouckým krajem (v roce 2012 to bylo 1,5 milionu korun) byly každoročně využívány k podpoře širokého spektra činností NNO.
Jen pro připomenutí, v roce 2012 jsme 137 tisíc korun použili na zajištění seminářů, což představuje 30 vzdělávacích akcí pro 510 účastníků. Dalších 297 tisíc korun jsme použili na zmiňované IT projekty (sem ovšem počítám i náklady na web UNO, „prvovybavení“ NNO hardwarem, příspěvek na internet). Všechny tyto a další podrobné informace (fyzicky to byly čtyři šanony) mělo hejtmanství Olomouckého kraje k dispozici od 3. 4. 2013. Cílem činnosti UNO je co nejvyšší samosprávnost neziskového sektoru. Snažíme se jí dosáhnout podporou činnosti deseti oborových a regionálních sekcí a zřízením tří pozic „pomocníka neziskovek“, a to pro Olomouc, Šumpersko a Jesenicko. Na tuto činnost byla použita zbývají část příspěvku Olomouckého kraje.
Panem hejtmanem slibovaný náklad 200 tisíc korun za rok na zajištění stávající činnosti koordinačním oddělením představuje čistou mzdu 8 300 korun pro jednoho pracovníka měsíčně, bez dalších nákladů (telefon, cestovné, kancelářský materiál). Za tuto částku je Olomoucký kraj schopný zajistit účetní, daňové i právní poradenství. Podle mého názoru je tato částka reálná pouze v případě, že pracovníci oddělení pracují zadarmo, nebudou používat telefony, internet, počítače, nebudou nikam cestovat a 200 tisíc korun použijí na nákup odborných služeb. Nechávám na vaší úvaze, zda je tato situace reálná a informaci lze považovat za pravdivou.
A jak je to s počtem organizací, jež jsou členy UNO? Dlouhou dobu bylo UNO sdružením bez právní subjektivity. Až v roce 2012 se přetransformovalo do sdružení právnických osob s právní subjektivitou. Postupně probíhá přeregistrace z původního do „nového“ UNO s právní subjektivitou. V UNO je aktivních více než 485 neziskových organizací. Z toho 181 je už přeregistrováno i do „nového“ UNO a proces přeregistrace stále pokračuje.
Z těchto čísel je patrné, že s UNO spolupracuje zhruba osmdesát procent v kraji aktivních NNO. Neumím si představit, co měl pan hejtman na mysli při prohlášení, že kraj pomůže NNO bez dalších závazků a bez nutnosti členství v jakékoliv organizaci. Měl snad na mysli, že členové UNO platili nějaký poplatek? Možná vycházel ze zkušenosti přítomného specialisty a ředitele Asociace veřejně prospěšných organizací Marka Šedivého. Tato asociace vybírá členský Pokračování ze str. 1 příspěvek, který v roce 2013 činí 2 640 korun. Všechny akce a služby UNO dosud byly zadarmo, to znamená bez jakéhokoliv vstupného nebo účastnických poplatků. Bohužel jsme až následně zjistili, že pracovník na pozici foundraisera (současná poradkyně pana hejtmana pro neziskové organizace, bývalá členka předsednictva UNO, zakládající členka UNO s právní subjektivitou), toto pravidlo nedodržoval a poplatky vybíral, přestože byl za tuto činnost placen ze zdrojů UNO. Za toto se všem poškozeným omlouvám.

Co bude dál? I přes jasnou nechuť kraje spolupracovat s UNO, bude naše organizace existovat dál. Svou činnost bude 6 nancovat z jiných zdrojů. I pro rok 2013 se nám podařilo získat 6 - nanční příspěvky z rozpočtů měst. Budeme tedy i nadále pokračovat v nastoleném směru – podporovat vzdělávací aktivity, zvyšovat samosprávnost NNO, informovat o dění v dotčených oblastech. Vše najdete na www.uno-ok.cz. Marek Podlaha předseda UNO