Svátek má Aneta
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Česko - polská konference „JAK ZÍSKAT PENÍZE PRO NEZISKOVKY„

jeseniky-rozhlednaČesko - polská konference „JAK ZÍSKAT PENÍZE PRO NEZISKOVKY„ V rámci projektu: „Podpora českých a polských neziskových organizací" (CZ.3.22/3.3.07/10.01769) se konala ve středu 10.11.2010. Konferenci zahájil ve 14hod. Marcel Šos (vedoucí realizovaného projektu ), který přivítal účastníky konference v Klubovně ČZS v Jeseníku pořádané o.s. UMĚNÍ NA HRANICI, ve spolupráci s Unií neziskových organizací Olomouckého kraje(dále jen UNO OK) a o.s. NA JEDNÉ LODI. Marcel Šos seznámil přítomné s cílem a programem česko-polské konference a představil Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd- oblast podpory 3.3,jehož hlavním cílem je zmírnit okrajový charakter příhraničních oblastí, zlepšit kvalitu života a vytvořit spolupracující systémy na obou stranách hranice, podporovat další rozvoj hospodářského potenciálu příhraničních regionů posilováním stávajících struktur, zvyšováním soutěživosti českých a polských subjektů a oživováním celkového hospodářství na obou stranách hranice, zvláště pak využitím potenciálu cestovního ruchu.

 

Po té předal slovo Tomáši Hradilovi, předsedovi Hnutí Brontosaurus Jeseníky , který seznámil přítomné se zkušenostmi čerpání finančních prostředků zaměřené na rozvoj cestovního ruchu.

Následně prezentoval projekty: Jesenicko,cesta ke kořenům (projekt podporující rozvoj šetrné turistiky),Obnova památek a pramenů, Horskou stezkou Vicenze Priessnitze jesenicko-nyským pohraničím (která byla slavnostně otevřena 30. 9.2010), Bolestná místa jesenickonyského

pohraničí ( vytvořením stezky v bývalém vojenském muničním skladu MUNA v Mikulovicích. V Mikulovicích by Hnutí Brontosaurus Jeseníky rádo vytvořilo zázemí pro volnočasové aktivity a nabídlo tento prostor i ostatním organizacím ( vznik tzv. městečka neziskových organizací).

Dále se ujal slova Ing. Zdeněk Jarmar ředitel Euroregionu Praděd, který prezentoval Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd a jeho základní pojmy, definoval konečného uživatele i zahraniční partnery, možná místa realizací projektů, vhodné aktivity, způsob financování mikroprojektů ( včetně povinnosti předfinancování a dofinancování ze strany žadatele) způsobilost výdajů apod. Zdůraznil nutnost odděleného vedení účetnictví. Podmínka zřízení samostatného účtu není. Vysvětlil,jaké jsou přílohy k žádosti a příklady z praxe, průběh projektu od přijetí až po případné schválení, možnost řešení podstatných a nepodstatných změn. Zmínil se také o povinné publicitě. Veškeré informace a kontakty jsou uvedenyna stránkách www.europraded.cz .

Mgr.Jiří Kovalčík zástupce MěÚ hovořil o dotačních možnostech v rámci příspěvku z rozpočtu města v oblastech využití volného času dětí a mládeže, sportu a tělovýchovy, kultury, turistického ruchu a veřejně prospěšných společenských aktivit . Pravidla najdeme na www.jesenicko.eu/cs/dotacnipolitika-mesta/. Z příspěvku jemožné financovat provozní

náklady organizace (část A), a nebo díky němu dofinancovat určité projekty či jednorázové

aktivity do 20 tis. Kč (část B). Jedna organizace může podat maximálně 3 žádosti za rok. Termín pro předání žádosti do 23.12.2010 na podatelnu. Termíny pro vyúčtování u jednorázových akcí do 60ti dnů od ukončení akce. Mimo jiné Mgr. Kovalčík informoval o možnostech dofinancování projektů v rámci programu překlenovací pomoci 3P Poštovní spořitelny.

Mgr.Veronika Sokolová pomocník nestátních neziskových organizací (dále jen NNO) na Jesenicku, prezentovala činnost UNO OK . Unie je dobrovolné nezávislé sdružení bez právní subjektivity

které sdružuje nestátní neziskové organizace NNO Olomouckého kraje a jejich zájmy, které jsou v souladu s principy občanské společnosti. Členství v UNO OK je možné na základě vyplnění

jednoduché přihlášky, kterou je možnénalézt na stránkách www.uno-ok.cz (spolu s dalšími informacemi).Mgr. Veronika Sokolová dále představila výhody členství v UNO OK, možnosti čerpání dotací a příspěvku v rámci něj i možnosti prezentace akcí NNO na webových stránkách UNO OK či v bulletinu OKNO do neziskového sektoru.

Poté vystoupil Ing. Milan Čermák z oddělení dotací Finančního úřadu v Jeseníku.Ten zdůraznil důležitost řádného prostudování smluv o dotaci, vedení odděleného účetnictví a desetiletou archivaci veškerých dokumentů spojených s realizací a vyúčtováním projektu (= pro kontrolu

je možná lhůta 10 let od ukončení realizace projektu ). Za zjištěné chyby či za porušení rozpočtové kázně je vždy vystavena pokuta nebo penále v odpovídající výši škody(!). Ing. Milan Čermák také zdůraznil důležitost log a povinné publicity, která je také předmětem kontroly.V případě potřeby a dotazů nabídl možnost kontaktovat svou osobu z důvodu prevence před postihy, avšak je třeba si uvědomit, že finanční úřad není poradenskou službou pro příjemce dotace.

DISKUZE :

Ústřední otázka zní: musí vést NNO jednoduché nebo podvojné účetnictví ? Kříží se stanoviska FÚ,

který odpovídá ANO a stanoviska UNO. Podle něj stačí jednoduché účetnictví, pokud roční obrat

nepřesáhne 1 mil. Kč za rok.

Pan Marcel Šos nato hovořil o uznatelných nákladech , příkladech přípravy, realizace a vyúčtování projektů, průběhu hodnocení projektů i o případech krácení dotací.

Ing. Martina Mařáková (statutárnízástupce o.s. UMĚNÍ NA HRANICI ) doporučila při zpracovávání dotačních žádostí cestu partnerství s obcemi coby důvěryhodnými „ partnery". Marcel Šos dále popsal situaci NNO v Polsku, která je velmi odlišná.

Omluvení hosté:

Dr. Anatol Bukala – vedoucí odboru regionálního rozvoje, Powiat Nysa, PL

Výstupem konference:

- Pozvaní odborníci z oblasti dotačních činností, oblasti cestovního ruchu, státní správy

- Vytipování vhodných dotačních titulů

- Informace o zprovoznění dvojjazyčné webové aplikace s kalendářem akcí v jesenicko-nyském

pohraniční

Tento projekt byl spolufinancován z ERDF „ Překračujeme hranice „

V případě potřeby se můžete na nás obrátit prostřednictvím e-mailu:

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript