Svátek má Aneta
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Charita dostane sociální automobil za korunu

auto_kreslV pátek 3. prosince převezme v prostorách olomouckého arcibiskupství zástupce Arcidiecézní charity Olomouc klíčky od nového sociálního automobilu. Devítimístný Ford Tranzit pořízený společností Kompakt bude za 1 Kč ročně sloužit zařízením Charity, zejména Církevnímu dětskému domovu Emanuel ve Staré Vsi. Po oficiálním předání nový automobil požehná olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Poděbradská firma Kompakt od roku 1997 za pomoci firem a společností po celém území naší republiky s úspěchem předala již 148 „sociálních automobilů" různým ústavům a zařízením pracujícím v sociální oblasti. Pronájem automobilů těmto organizacím je financován z prodeje reklam umístěných na těchto vozech. Tímto projektem se snaží o vytvoření, zdokonalení a obnovení vozového parku v ústavech a zařízeních, která svou činnost zaměřila na výchovu, vzdělání, rehabilitaci a integraci zdravotně, mentálně či jinak hendikepovaných lidí. Sociální automobil je poskytován na dobu 6 let.

„Zakoupením reklamní plochy na sociálním automobilu získají firmy prezentaci na celou dobu užívání vozidla. Namísto vydávání prostředků na bilboardy či podobná reklamní média tak zároveň pomůžou potřebným spoluobčanům, kterým bude automobil sloužit. Vzhledem k tomu, že se vozidlo pohybuje nejen po území jednoho města, ale často po celém kraji či republice, tento způsob reklamy získává pro podnikatelské subjekty zajímavý rozměr," řekl Jan Tomiga, ředitel dětského domova ve Staré Vsi a dodává: „Pro partnery firmy Kompakt je to výborná reklama, která buduje image jejich firmy, pro Charitu je to neocenitelná a významná pomoc."

Církevní dětský domov Emanuel, který bude převážně tento nový automobil využívat, vznikl 1.9.2001. Od července 2004 poskytuje náhradní rodinné prostředí deseti dětem ve věku od 3 do 18 let. Cílem Církevního dětského domova Emanuel je vytvořit prostředí co nejvíce podobné funkční rodině a připravit děti na jejich budoucí samostatný život. Domov je umístěn v rodinném domku, který navozuje rodinné prostředí. O děti se starají vychovatelé, kteří se střídají ve vícedenních směnách tak, aby vytvořili dětem co nejstabilnější prostředí. Základem výchovy je tzv. preventivní systém, který vyžaduje neustálou přítomnost vychovatelů mezi dětmi a výchovu vlastním vzorem.

Děti se podílejí na všech běžných činnostech, nutných ke každodennímu provozu zařízení, tak jako děti v normálních fungujících rodinách. Kontakt s rodiči přitom není omezen, děti podle možností navštěvují své rodiče či příbuzné každý měsíc.

„Náš dětský domov se snaží budovat normální rodinné vztahy mezi dětmi a jejich rodiči a to tak, aby si děti mohly uvědomit, co v jejich původních rodinách nefungovalo," vysvětluje Jan Tomiga.

„Připravujeme také navazující program, který bude pomáhat dětem po dosažení dospělosti, aby s naší pomocí zvládly přechod do samostatného života."

Církevní dětský domov Emanuel Stará Ves je součástí charitní sítě v olomoucké arcidiecézi a je začleněn do struktury dětských domovů v Olomouckém kraji. Děti jsou do domova zařazovány na základě rozhodnutí Dětského diagnostického ústavu – Střediska výchovné péče v Olomouci – Svatém Kopečku.

Bližší informace:

Marek Navrátil, tiskové odd. Arcidiecézní charity Olomouc, mobil: 739 52 62 78, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript